www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Samohýl Škoda Team na Šumavě v top 5

17. května 2021 • 10:00

Dva vozy na startu, dva vozy na cílové rampě, ale jen jeden v konečné klasifikaci druhého podniku domácího mistrovství. To je bilance Samohýl Škoda Teamu na 55. Rally Šumava Klatovy. Dvojice Mirek Jakeš – Petr Machů se po sedmé příčce z Valašské rally posunula na Šumavě do nejlepší pětky českého šampionátu. Junioři Adam Březík s Ondrou Krajčou doplatili na týmovou chybu a do soutěže se vrátili až díky restartu v druhé etapě.

Miroslav Jakeš - Petr Machů (Škoda Fabia R5) - Rallye Šumava Klatovy 2021

Pořadatelé naší nejstarší automobilové rally připravili pro svůj jubilejní 55. ročník z velké části obměněnou trať, nechyběly ani nové či staronové rychlostní zkoušky a několik atraktivních šotolinových úseků. „Musím klatovské pořadatele opravdu pochválit. Jednalo se o můj sedmý start v Klatovech a ze všech ročníků, které jsem absolvoval, to byla určitě nejhezčí Šumava,“ chválil organizátory Mirek Jakeš. „Před závodem jsme sice neměli test, ale tři průjezdy na shakedownu nám stačily, abychom se s Petrem po Valašce znovu dostali do tempa.“ Zkušená posádka začala osmým časem na čínovském okruhu a brzy vytěsnila nepříjemné vzpomínky na zdejší havárii před dvěma roky. Pak své tempo postupně navyšovala a konec první etapy ji zastihl na páté příčce.

Mnohem problematičtější den si prožili Adam s Ondrou. Už na první zkoušce se jim u výsledků objevil čas o dvě minuty lepší než u ostatních posádek a bylo zřejmé, že se odehrálo něco nestandartního. „Přijeli jsme k rozraženému retardéru, kde na nás pořadatel mával červenou vlajkou. To podle řádů znamená jediné – posádka musí zpomalit a na výjezdu odbočit do cíle, ať už má odjeto okruhů kolik chce. Co nás překvapilo, že takto jsme se zachovali jako jediní. Je jasné, že se bojuje o každou sekundu a někdy mohou mít posádky strach, že jim bude přidělen o něco horší čas, než by si zasloužili (to ale nebyl náš případ). Jde spíš o to, že pokud se nebude dodržovat pravidlo o červené vlajce, mohou vznikat velmi nebezpečné situace a bezpečnost se dnes klade v rally na první místo,“ vysvětlil situaci spolujezdec Ondra Krajča. Po druhé zkoušce si posádka Březík – Krajča udržela průběžné šesté místo, jenže na trati následující RZ se už neobjevila.

„Plovák v nádrži ukazoval víc benzínu, než tam skutečně bylo. Chyběly nějaké 3-4 litry, protože krátce za sedmikilometrovou zkouškou už následovala tankovací zóna,“ litoval později v servisní zóně Martin Březík, otec Adama. „Příště ale už budeme opatrnější a raději přidáme 5 litrů navíc, než aby se nám stalo něco podobného.“ Díky odstoupení tak Adam s Ondrou závodili už jen v neděli o body za druhou etapu, současně ale najížděli pro ně tak důležité testovací kilometry. Tři body za osmé místo v 2. etapě pak stačily alespoň na to, aby si udrželi pozici v první desítce průběžného pořadí mistrovství České republiky.

Naopak posádka Jakeš – Machů vyrážela do druhého dne se ztrátou jen necelých deseti sekund na čtvrtou pozici. „Měli jsme v plánu zkusit se posunout ještě o místo dopředu, vše ale zhatila chyba hned na úvodním Korábu. Nedobrzdili jsme do retardéru, což nás stálo cca 15 sekund, no a podobnou ztrátu jsme nabrali i na druhé nedělní zkoušce. Před nájezdem do vesnice jsem trefil balík slámy a přetočili jsme se. V tu chvíli se ztráta na čtvrtou příčku vyšplhala na 40 sekund, ale zase stejný náskok jsme zase měli na šestého. V poslední sekci jsme se proto soustředili jen na bezpečné dojetí do cíle a zisk důležitých bodů do tabulky šampionátu,“ uzavřel Mirek Jakeš hodnocení soutěže.

Před třetím dílem mistrovství ČR, kterým bude uprostřed června Agrotec rally v Hustopečích, se obě posádky Samohýl Škoda Teamu představí na domácím podniku Rallysprint Kopná (21. -22. května). A vzhledem k lepšící se epidemické situaci si obě posádky jen přejí, aby jejich výkony mohli diváci už konečně sledovat nejen prostřednictvím monitorů, ale i přímo u tratí rychlostních zkoušek.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist