Letní scény otevírají. Příští týden mohou promítat kina a divadla hrát i uvnitř

Od pondělí se mohou konat kulturní akce pod širým nebem s účastí až 700 sedících lidí. Od pondělí 24. května se pak bude moci kulturních akcí venku zúčastnit až tisíc lidí, musí ale tak být naplněna maximálně poloviční kapacita prostoru. Budou se moci konat také akce uvnitř s účastí maximálně 500 diváků a pořadatelé také mohou obsadit maximálně polovinu celkové kapacity. To znamená, že otevřou divadla či kina. V pondělí to schválila vláda.

Od pondělí 17. května se mohou konat zatím jen akce pod širým nebem pro maximální počet 700 diváků. Podmínkou účasti na všech zmíněných akcích je a zatím bude buď negativní test, uplynutí 14 dní od dokončeného očkování či maximálně 90 dní od prodělané nemoci covid-19. Oba typy akcí mohou navštěvovat jen sedící diváci a musejí nosit respirátor.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) dál trvá na tom, aby kulturní akce měly stejné podmínky pro testování jako jiné oblasti. Otevřít budou smět i kina. „Pokud nebudou trvat na občerstvení, budou to moci spustit. Pokud k tomu budou potřebovat občerstvení, tak se to bude řešit v době, kdy se budou otevírat vnitřky restaurací,“ řekl. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v pondělí novinářům řekl, že interiéry restaurací by se měly otevřít v první polovině června. Zatím se počítá s otevřením 50 procent kapacity provozoven.

Velká část divadel otevře až v červnu

Velká část divadel však s otevřením čeká až na červen. Minulý týden někteří divadelníci a pořadatelé festivalů v reakci na rozhodnutí vlády zprostit restauratéry povinnosti kontrolovat potvrzení o jedné ze tří uvedených podmínek uvedli, že požadují totéž. Tedy přenést povinnost na návštěvníky. Divadla očekávají, zda budou moci od příštího týdne přivítat v hledištích první diváky, velká část scén však čeká až na červen.

„My budeme otevírat a začneme hrát 14. června. Je moc hezké, že ve vládě někdo něco vykřikne, ale my se na to musíme nachystat. Musíme prodat vstupenky a mít diváky, kteří se budou postupně do divadla učit chodit,“ sdělil režisér a dramatik David Drábek z Městských divadel pražských, která v červnu uvedou šest premiér.

V pondělí 14. června plánují začít na kapacitě 50 procent, od 1. července na kapacitě 70 procent, a od 1. srpna na kapacitě 80 procent diváků. Sám Drábek má prý „u ledu“ premiéry Petr Pan a Kanibalky 2, které čekají na uvedení.

To, že kultura otevírá až mezi posledními odvětvími, je podle něj vypovídající. Kultura a školství podle něj nejsou silové oblasti, byly jako první zavřené a poslední otevřené, i když ochota dodržovat opatření byla silná. „Dříve můžete jít na zahrádku restaurace než na střední školu,“ kritizoval.

Pod Barrandovskými terasami zahraje MeetFactory

Národní divadlo začne hrát také v červnu, divákům nabídne premiéry, výběr z repertoáru svých souborů i několik mimořádných koncertů a hostování. V každé z divadelních budov bude k dispozici polovina kapacity hlediště, maximálně 500 vstupenek. V Národním divadle, Státní opeře a Stavovském divadle budou diváci rozděleni do dvou sektorů se samostatnými vchody.

Možnosti hrát venku využije v prvním týdnu rozvolnění třeba pražská MeetFactory, která v bazénu pod Barrandovskými terasami bude od čtvrtka 20. května znovu uvádět inscenaci Psí dny.

Od soboty 22. května se uskuteční v Praze festival Fun Fatale, desátý ročník mezinárodní přehlídky současného cirkusu věnované ženským umělkyním. Od pondělí se koná v Jihlavě, první představení bude na parkáně u Brány Matky boží, v Praze se na něj diváci mohou přijít podívat v pátek do Centrálního parku ve Stodůlkách.

Některé pražské divadelní scény plánují zrušit divadelní prázdniny a hrát i v létě. Řada z těch, které to dosud nevyužívaly, chtějí zřídit letní scény pod širým nebem v naději, že venku budou moci hrát většímu množství publika. Jedním z nich je třeba Švandovo divadlo. Různé scény se budou střídat v šapitó Azyl78 na holešovickém Výstavišti, další zase na venkovní scéně u dejvického hotelu International. Tradičně láká pod širé nebe Divadlo Ungelt, nově také Divadlo Kalich či Muzeum Kampa.

„Dokud nebudou plná hlediště, je to svízelné“

V Brně ve čtvrtek 20. května startuje festival Divadelní svět Brno, který dostal výjimku, a může odehrát představení i ve vnitřních prostorech s kapacitou 35 procent diváků. Na otevření se chystá letní scéna na nádvoří Špilberku, dvorek divadla Husa na provázku, či amfiteátr Kraví hory, který obsadí Divadlo Bolka Polívky. Městské divadlo v Brně otevře 24. května, kdy se na Činoherní scéně představí Zamilovaný Shakespeare.

Podle ředitele Stanislava Moši musí divadlo splnit závazky vůči abonentům, kterým „dluží“ představení ze sezony 2019/2020. Příjmy tak čekají hlavně z letní scény na Biskupském dvoře, kde bude přes 40 představení. „Dokud se nebude hrát pro plná hlediště, tak je to přece jenom nadále ekonomicky nesmírně svízelné,“ sdělil Moša s tím, že stát reagoval navýšením prostředků, bez nichž by nešlo přežít tento rok. Teď doufá, že v podzimních měsících či dříve se bude hrát zcela bez omezení. Zájem diváků je prý obrovský.