Hlavní obsah

Norský obránce Holös se představí už na patnáctém mistrovství světa

Riga

Obránce Jonas Holös z Linköpingu nechybí v norské nominaci na hokejové mistrovství světa v Rize a představí se už na 15. světovém šampionátu v kariéře. Jediný současný norský zástupce v NHL útočník Mats Zuccarello hraje s Minnesotou play off. Kouč Petter Thoresen má v kádru ze Severní Ameriky dva hráče z nižší AHL.

Foto: Profimedia.cz

Norský obránce Jonas Holös na olympijském turnaji v Pchjongčchangu.

Článek

Osmnáctiletý Ole Julian Björgvik Holm, jehož loni draftoval v pátém kole na 115. pozici Columbus, působil na farmě v Clevelandu AHL. V 16 zápasech si připsal pět bodů za gól a čtyři asistence. O tři roky staršího útočníka Mathiase Emilia Pettersena si vybralo v roce 2018 v šestém kole na 167. místě Calgary a z University of Denver z NCAA se v této sezoně přesunul na farmu do Stocktonu. Ve 29 duelech v AHL měl bilanci 14 bodů (6+8).

Jako jediný z výběru má zkušenosti z NHL třiatřicetiletý Holös, který nastoupil v 39 duelech za Colorado v sezoně 2010/11 a připsal si šest asistencí. Především se ale chystá na 15. MS a spolu s dánským útočníkem Mortenem Madsenem se dotáhne o jednu účast za švýcarského beka Mathiase Segera, jehož rekord 16 šampionátů v Rize vyrovná krajan Anders Ambühl.

Potřinácté budou hrát na MS útočníci Martin Röymark z Valerengy Oslo a Mathis Olimb z Wolfsburgu, kteří stejně jako Holös byli také třikrát na olympijských hrách.

Na první šampionát se naopak chystají vedle Holma a Pettersena obránci Max Krogdahl z celku Frisk Asker, Emil Lilleberg ze Sparty Sarpsborg, Kristian Östby ze Stavangeru a útočníci Andreas Heier z Stjernenu, Magnus Brekke Henriksen z Valerengy Oslo a Samuel Solem z AIK Stockholm.

Na minulém šampionátu na Slovensku před dvěma roky vedle nich nebyli už jen forvardi Ken André Olimb z Düsseldorfu, Ludvig Hoff ze Stavangeru a Eirik Östrem Salsten ze Storhamaru. Program MS začne Norsko v sobotu proti Německu, pak ve skupiny B poměří síly také s Itálií, Finskem, Kanadou, domácím Lotyšskem, Spojenými státy americkými, rozpis skupinových zápasů severského týmu ukončí duel Kazachstánem.

Nominace hokejistů Norska na MS v Rize (21. května - 6. června):
Brankáři:
Henrik Holm (Stavanger)
Jonas Arntzen (Örebro/Švéd.)
Henrik Haukeland (Färjestad/Švéd.),
obránci:
Max Krogdahl (Frisk Asker)
Emil Lilleberg (Sparta Sarpsborg)
Kristian Östby (Stavanger)
Christian Bull (Krefeld/Něm.)
Stefan Espeland (Salcburk/ICEHL)
Ole Julian Björgvik Holm (Cleveland/AHL)
Jonas Holös (Linköping/Švéd.)
Christian Kasastul (AIK Stockholm/Švéd.)
Erlend Lesund (Rögle/Švéd.),
útočníci:
Magnus Brekke Henriksen, Tobias Lindström, Martin Röymark (všichni Valerenga Oslo)
Ludvig Hoff, Tommy Kristiansen (oba Stavanger)
Andreas Heier (Stjernen)
Thomas Valkvae Olsen (Frisk Asker)
Eirik Östrem Salsten (Storhamar)
Michael Haga (Djurgaaden/Švéd.)
Mats Rosseli Olsen (Frölunda/Švéd.)
Sondre Olden (Sheffield/Brit.)
Ken André Olimb (Düsseldorf/Něm.)
Mathis Olimb (Wolfsburg/Něm.)
Mathias Emilio Pettersen (Stockton/AHL)
Samuel Solem (AIK Stockholm/Švéd.)
Mathias Trettenes (Biel-Bienne/Švýc.).

Reklama

Související témata: