Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Aktualizováno: Od pondělí se otevřou všechny školy

Aktualizováno: Od pondělí se otevřou všechny školy
Žáci prvního stupně základních škol v celém Česku se vrátili k normální výuce ve školách dnes | zdroj: Profimedia

Od pondělí se otevřou všechny základní školy v Česku. Začnou také opět fungovat ubytovací zařízení, ale hosté musí prokázat bezinfekčnost.

(AKTUALIZOVÁNO) Fungovat začnou hotely pro rekreační účely, bude také možné pořádat kulturní akce až pro 1000 lidí venku a 500 uvnitř. Interiéry restaurací zřejmě otevřou v první polovině června. V neděli testy potvrdily 257 nových případů covidu, což je nejmenší nedělní přírůstek od konce letních prázdnin. K očkování proti koronaviru se už mohou registrovat lidé od 40 let, do 08:30 toho využilo přes 100.000 zájemců. Dnes skončila rotační výuka na prvním stupni ZŠ, otevřely také restaurační zahrádky, fitness centra, posilovny a venku se mohou konat kulturní akce pro 700 sedících diváků. Vláda dnes schválila Národní plán obnovy, ve kterém chce stát investovat zhruba 200 miliard korun.

Ubytovací zařízení za týden otevřou bez omezení kapacity. Hosté budou muset prokázat bezinfekčnost, a to testy na koronavirus, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci. Doklady bude muset zkontrolovat personál. Lidé se budou smět ubytovat nejvýše na sedm dní, pro delší pobyt bude nutný opětovný test.

(17:02, původní zpráva) Od 24. května se vrátí po epidemii koronaviru k plnému provozu bez rotací všechny základní školy v Česku. Tento týden musela ještě zůstat na distanční výuce část žáků druhého stupně v regionech s vyšším stupněm rizika nákazy.

Ve stejný den budou moci spustit plnou výuku i střední školy. O rozvolnění dnes rozhodla vláda, informovala ČTK mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Žáci škol, které používají antigenní testy, je budou muset absolvovat jednou za týden. Přesnější PCR testy na covid jsou povinné jednou za dva týdny.

Vysoké školy budou moci obnovit teoretickou výuku také 24. května, většina z nich už ale bude mít po semestru zkouškové období. Podmínkou tam budou rozestupy 1,5 metru, rozhodla vláda.

Žáci prvního stupně základních škol v celém Česku se vrátili k normální výuce ve školách dnes. Skončila jim rotační výuka, kdy se týden učili z domova a týden ve škole. Jen ve škole se ode dneška učí také studenti druhého stupně ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií v polovině krajů s lepší epidemickou situací. Druhá polovina regionů se do škol bez rotací vrátí za týden.

Školy v Česku se kvůli epidemii zavřely 1. března, výuku na dálku měla většina už řadu týdnů předtím. Prezenčně byly možné individuální konzultace. Od 12. dubna se otevřely školky pro děti zdravotníků a dalších profesí a pro předškoláky.

Žáci prvního stupně základních škol se začali střídat po týdnech v rotační výuce. Bez ní se učí školáci z malých škol do 75 dětí a žáci speciálních škol. Od 19. dubna měli žáci druhého stupně a středních škol možnost skupinových konzultací v počtu do šesti dětí. V pondělí 26. dubna se pak obnovila praktická výuka ve středních školách a v posledních ročnících vysokých škol.

Povinné je testování na covid-19 nyní na nižším stupni základních škol jednou týdně, na druhém stupni dvakrát týdně. Netestuje se v plně otevřených mateřských školách. V mateřských školách se nikde nemusí nosit ani roušky či respirátory, které jsou jinak ve vyšších stupních škol rovněž povinné.

Zdroje: