Mělník

Mělník Zdroj: Ing. Kunc

Panorama města Mělník
Mělník
Mělník
Mělník
Věž zámku Mělník
10
Fotogalerie

Mělnickem po stopách svaté Ludmily a za kulturou do Mnichova Hradiště

Svatá Ludmila stojí na začátku rodu Přemyslovců, rodu českých panovníků a královen. Ludmila, manželka prvního historicky doloženého Přemyslovce a matka knížat Spytihněva a Vratislava, má neodmyslitelnou a doložitelnou vazbu k městu Mělníku – věnnému městu českých královen. Za jejího života došlo k přijetí křesťanství, kdy roku 882 přijala spolu se svým manželem knížetem Bořivojem i křest  z rukou slovanského věrozvěsta Metoděje.

Traduje se, že proslulé mělnické vinice, zakládané k produkci mešního vína, vděčí právě sv. Ludmile. Sv. Ludmila je však připomínána i v současném Mělníku jak ve stavbách sakrálních, tak veřejných. V  kostele sv. Ludmily je znázorněn na oltářním obrazu její křest, v kostele Čtrnácti svatých pomocníků, který byl v minulosti součástí kapucínského kláštera, je vypodobněna na postranním dílu oltáře. Ostatně úcta ke sv. Ludmile nese stopy i v prostorách mělnické radnice.

Při návštěvě Mělníka neopomeňte výstavu v Regionálním muzeu v Mělníku „Kněžna sv. Ludmila. Střední Čechy, kolébka národních patronů“.  Informační centrum v Mělníku  připravilo pro malé i velké turisty putování historickým centrem s luštěním tajenky. Tak se nechte překvapit!

Další užitečné informace najdete na následujících internetových stránkách:

Tutistické informační centrum

Regionální muzeum v Mělníku

Zámek Mělník

Řk. farnost Mělník (chrám sv. Petra a Pavla, sv. Ludmily, kostnice)

Co se chystá na státním zámku Mnichovo Hradiště

Z Mělníku už je to jenom nedaleko do Mnichova Hradiště. Místní státní zámek připravil na turistickou sezónu velké množství akcí, které rozhodně stojí za výlet.

V letošním roce v sobotu 26. 6. 2021 chceme připomenout společně s hlavním organizátorem Muzeem města Mnichovo Hradiště a Sborem Jednoty bratrské v Mnichově Hradišti významné 400leté jubileum exekuce Václava Budovce z Budova (1551–1621), významného protestantského majitele renesančního zámku Mnichovo Hradiště. 

V červenci a srpnu o nedělích dopoledne jsou opět připraveny prohlídky se zámeckou pověstí „O dvou zakletých rytířích a hraběti Vincenci“ a loutková představení, dvoudenní oživené prohlídky zámku „Valdštejnské kratochvíle“ na 5. a 6. 7. 2021, v druhé polovině července „Šlechtické kratochvíle“ s dobovými tanci a scénkami. 

V červenci, srpnu i v září bude již 6. sezónu Výstava a letové ukázky sokolnice Věry Gilové s novými přírůstky dravých ptáků. Plánujeme společně s divadelními agenturami 2 večerní divadelní představení v červenci a srpnu na nádvoří zámku, Strašidlo cantervillské 6. 8. 2021 a Cyrana z Bergeracu 21. 7. 2021. Léto bude zakončeno již tradičně „Dobovou kostýmovou slavností“ se scénkami a módní přehlídkou. 

Další praktické informace najdete na webu www.zamek-mnichovohradiste.cz.

Projekt "Rozvoj produktu Střední Čechy královské" byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Ministerstvo pro místní rozvoja