Akné: Příčiny a správná léčba

S akné se většina z nás již setkala nebo s největší pravděpodobností ještě setká. Nejčastěji trápí dospívající a mladistvé. Ve větší či menší míře se zpravidla nevyhne nikomu. Jak se s akné vypořádat? A co vlastně stojí za vznikem této nepříjemné vady na naší kráse?

Nejčastěji je to věk a genetické pochody, jenž stojí za vznikem akné. S těmito predispozicemi většinou neuděláme nic. Zatímco akné se nejčastěji vyskytuje u dospívajících, není to 100% pravidlem. Může totiž postihnout lidi všech věkových skupin. Po dosažení věku 25 let se obvykle stává menším problémem, ačkoli přibližně 15 % žen a 5 % mužů trpí akné i nadále jako dospělí. Ba co víc, akné může začít i v dospělosti.

Vymačkávání akné je něco, čemu byste se měli vyvarovat. Foto: Depositphotos.com

Co je akné?

Akné je zjednodušeně řečeno defekt pokožky, ke kterému dochází, když odumřelé kožní buňky a olej z pokožky ucpávají póry v pokožce. Je to chronické zánětlivé onemocnění mazových žláz a vlasových folikulů.

Foto: Depositphotos

Proč akné vzniká?

Důvody pro vznik akné jsou individuální, obecně je to však projev nejčastěji těchto procesů: Zvýšená produkce mastného mazu. Nadměrné ukládání bílkoviny keratinu vedoucí k tvorbě komedonů. Kolonizace folikulu bakteriemi Cutibacterium acnes (C. acnes) a lokální uvolňování prozánětlivých chemikálií v kůži.

Foto: Pexels

Proč někdo trpí na akné více a jiný méně?

Velká část jednotlivých variací v závažnosti akné je způsobena změnami vrozeného imunitního systému a produkcí zánětlivých mediátorů, jako jsou cytokiny, defensiny, peptidázy, lipidy kožního mazu a neuropeptidy. Objevily se důkazy, že zánět vede k distenzi a okluzi vlasového folikulu, který pak praskne.

Foto: Depositphotos

Proč mají ženy akné častěji než muži?

Ženy mají větší pravděpodobnost vzniku akné u dospělých než muži. Předpokládá se, že mnoho případů akné u dospělých jedinců je způsobeno změnami hladin hormonů, které se týkají mnoha žen v určitých životních i cyklických obdobích. Mezi tyto časy patří:

  • menstruace – některé ženy dostávají akné těsně před menstruací
  • těhotenství – mnoho žen má v této době příznaky akné, obvykle během prvních 3 měsíců těhotenství
  • syndrom polycystických vaječníků – běžný stav, který může způsobit akné, přibývání na váze a tvorbu malých cyst uvnitř vaječníku

Další z častých faktorů již ale částečně korigovat můžeme, je to především strava a stres.

Foto: Depositphotos

Které potraviny zhoršují akné

Potraviny s vysokým glykemickým indexem jsou problematické. Když jíme potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako je bílý chléb a pečivo, naše hladina cukru v krvi stoupá. Tím se zvyšuje množství inzulínu produkovaného v našem těle.

Mléko a akné

Ačkoli má kravské mléko nízký glykemický index, obsahuje látky, které vyvolávají produkci kožního mazu. Mluvíme zejména o laktóze. Mléko také obsahuje aminokyseliny, které v kombinaci se sacharidy produkují inzulín.

Je dobré pít méně mléka a omezit poněkud ve vztahu k akné kontroverzní čokoládu (obzvláště jedná-li se o čokolády pochybných kvalit, kde najdeme více cukru, než je zdrávo), sladkosti, sušenky, koláče, zmrzliny a sladké nápoje. Může také pomoci snížit příjem masa.

Jaké jídlo je naopak vhodné, pokud máte akné?

Někteří lidé s akné zaznamenali zlepšení stavu pokožky konzumací celozrnného pečiva místo pečiva klasického, čerstvé ovoce a zeleniny, ryby, olivový olej a česnek.

Jak stres ovlivňuje akné

Spousta lidí nepochopila vztah mezi stresem a akné. Stres nemůže přímo způsobit akné. Studie však ukázaly, že pokud již akné máte, stres ho ještě zhoršuje. Vědci zjistili, že rány, včetně akné, se hojí mnohem pomaleji, když je člověk ve stresu. Pomalejší hojení akné znamená, že pupínky zůstávají déle a jsou náchylnější k nepříjemnému zvyšování závažnosti. Může to také znamenat, že je viditelné více akné najednou, protože vyléčení trvá déle.

Foto: Depositphotos

Léčba akné svépomocí

Většina populace by měla být schopna léčit akné svépomocí. Pokud se nejedná o obzvlášť komplikované záněty, je důležité věnovat zvýšenou pozornost i pečlivost hygienické péči o obličej a další místa, která jsou postižena akné. Jakým bodům je nutné věnovat pozornost?

  • každodenní čištění pokožky jemným mýdlem k odstranění přebytečného oleje a nečistot
  • pravidelné mytí vlasů šamponem
  • pokud používáte makeup, volte pouze takový, který je tvořen na vodní bázi nebo s označením „nekomedogenní“ (neboli takový, který neucpává póry)
  • nedotýkejte se rukama svého obličeje, pokud to není nezbytně nutné
  • nemačkejte si pupínky
  • noste klobouky nebo těsné čelenky (zamezte vlasům, aby byly ve styku s obličejem).

Antikoncepční pilulky proti akné

Ženy s hormonálním akné mohou být léčeny antikoncepčními pilulkami nebo spironolaktonem. Tyto léky regulují hormony, které mohou zapříčinit vznik akné, snížením produkce olejí. Isotretinoin (Accutane) je lék na bázi vitaminu A používaný k léčbě určitých případů závažného nodulárního akné. Může způsobit vážné vedlejší účinky a používá se pouze tehdy, když jiná léčba nefunguje.

Chemický peeling proti jizvám od akné

Chemický peeling může zlepšit mírné jizvy po akné. Lékař může doporučit použití injekcí kortizonu, pokud se vaše akné skládá z velkých cyst. Kortizon je steroid přirozeně produkovaný vaším tělem. Může snížit zánět a urychlit hojení. Kortizon se obvykle používá spolu s dalšími způsoby léčby akné.

Jizvy po akné. Foto: Depositphotos

Avatar

Agáta Eismannová

Jsem trochu snílek, trochu módní nadšenec, trochu romantik, trochu cynik. Zajímám se o zdraví a krásu, zejména o zevní péči o naše tělo. Není mi ale lhostejné ani to, co do svého těla dostávám skrze potraviny. Ráda předávám své vědomosti a zkušenosti i z oblasti zdravé výživy.