Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Nebyl to zázrak, byli to David, Kamil a Jirka

"Žena říkala, že rozbouřená voda přes splav přenesla panenku, já samozřejmě okamžitě pochopil, že to bylo dítě!"

17. května 2021 19:20 , aktualizace 20:07

Hasiči Záchranáři Záchrana života

     Snad celá Plzeň napjatě sledovala příběh záchrany batolete, které v pátek odnesla rozbouřená voda. Již ve dvou článcích jsme psali o těch, kterým rodina vděčí za život svého maličkatého synka. Byli to plzeňští policisté, hasiči, záchranáři a strážníci, kteří společně s obrovským nasazením dělali vše, co mohli, aby chlapečka našli. Špinavým rozvodněným potokem a poté řekou Mží plnou bahna, větví a cestou sebraných odpadků, voda velkou rychlostí unášela již nehybné dětské tělíčko. Bez jakéhokoli přehánění o jeho dalším bytí a nebytí rozhodovala každá vteřina, o kterou bude v ledové vodě déle.

     Pak náhodná svědkyně u Kalikovského mlýna spatřila cosi, co považovala za vyhozenou panenku, jak se přehoupla přes jez a pod ním se zachytila snad o větev trčící z vody. O chviličku později žena tuto informaci předala mladému policistovi a tím se stala jednou z těch, díky nimž chlapeček nakonec jako zázrakem přežil.


     Dnes jsme navštívili policistu a hasiče, kteří se o záchranu chlapečka zapříčinili nejvíce, tedy pokud to tak lze vůbec napsat, protože obrovskou zásluhu mají samozřejmě všichni zasahující. Uvítal nás psovod policie David a hasič Kamil, a oba nás překvapili jak nízkým věkem tak i obrovskou skromností. Oba v tom, co udělali, totiž neviděli nic výjimečného, prostě, jak sami řekli, dělali jen svou práci, ke které jsou vycvičeni.
     David byl v autě se svým čtyřnohým parťákem Olarem, když mu žena řekla o panence pod splavem. David okamžitě vyrazil ke Kalikovskému mlýnu, kde skutečně zahlédl cosi, co žena považovala za panenku, ale on věděl, že jde o dítě. Mladý psovod skočil do řeky a brodil se k němu. Rozbouřená voda mu opakovaně podrazila nohy, takže několikrát upadl a proud ho bolestivě přetáhl přes velké kameny. Přesto se k batoleti dostal velmi rychle, tělíčko z vody vyzdvihl a podal nejbližšímu hasiči, který do vody skákal jako druhý. Tím byl sedmadvacetiletý nováček Kamil sloužící na Plzni - středu, který pak nejen, že pomáhal dítě z řeky vynést, ale sám se také mezi prvními zapojil do jeho, jak již dnes víme, úspěšné resuscitace.

     Oba kluci v uniformách byli opravdu neuvěřitelně skromní a museli jsme jim slíbit, že v článku naopak uvedeme jejich poděkování, jak sami doslova uvedli, zázračnému lékaři záchranné služby MUDr. Jirkovi Chvojkovi, pod jehož rukama nakonec děťátko ožilo a poprvé se samo nadechlo.


Původní článek:

     Dnes nám během dne přišlo téměř dvě stě stejných dotazů, zda batole, které včera odnesla rozbouřená voda o tři sta metrů dál, nakonec vše přežilo. Nebudeme nijak přehánět, když napíšeme, že to samozřejmě zajímalo i všechny, kteří na místě včera o život chlapečka bojovali.

     Pro všechny tedy máme skvělou zprávu. Administrátor Fakultní nemocnice Plzeň Josef Černý nám dnes potvrdil, že chlapeček žije, i když je samozřejmě stále hospitalizovaný. Mluvčí záchranářů pak znovu zdůraznila, že chlapeček přežil jen díky velice rychlé záchraně a velmi kvalitně zahájené resuscitaci provedené hasiči.


     Včera večer před šestou hodinou vyjely všechny záchranné složky do ulice Na Jíkalce na oznámení, že se ztratil asi rok a půl starý chlapeček z jedné z místních zahrádek.

     Několik hlídek policistů a strážníků začalo okamžitě propátrávat okolí, a protože přímo vedle zahrady protéká Vejprnický potok, byli povoláni hasiči i záchranáři a bylo zahájeno také propátrávání břehů po proudu. Tento odhad se nakonec ukázal jako správný, prudký, vytrvalými dešti posledních dnů posílený vodní proud totiž děťátko strhl a odnesl ho až do řeky Mže, kde ho pod jezem u Kalikovského mlýna našli. Dítě vynesli z vody na břeh, a protože nejevilo známky života, hasiči okamžitě zahájili jeho resuscitaci a následně ho předali do péče záchranářům, se kterými až do obnovení jeho životních funkcí spolupracovali.
      Po asi půl hodinové obrovské snaze všech zúčastněných byl chlapec v kritickém stavu naložen do sanitního vozu a transportován na Emergency Fakultní nemocnice Lochotín. Policisté, kteří se podíleli na záchraně chlapce, pak vytvořili bezpečnostní kordon a uzavřeli křižovatky na trase Plzní, aby maximálně usnadnili záchranářům průjezd do nemocnice. "Díky velmi kvalitně zahájené první pomoci a resuscitaci ze strany hasičů se podařilo obnovit chlapcovy životní funkce a transportovat ho do nemocnice," uvedla nám tisková mluvčí záchranářů.
     "Na místě je nyní krizový intervent a kriminalisté Městského ředitelství Plzeň, kteří se nyní případem i jeho veškerými okolnostmi zabývají. S ohledem na citlivost případu a věk dítěte nebudeme poskytovat další informace," doplnila tisková mluvčí policie s tím, že k záchraně života dítěte přispěla všímavost občanů, kteří informovali policejního psovoda pátrajícího po dítěti v blízkosti řeky, ve kterých místech zřejmě dítě zahlédli. Policista proto ihned vyrazil na místo, když spatřil tělo dítěte, okamžitě skočil do vody a za pomoci hasiče dítě z vody vytáhl.


 




Vochoc Trade, s.r.o.

Dodavatel a výrobce osobních ochranných pracovních pomůcek. Nejširší sortiment OOPP, velké skladové zásoby a skvělé služby. Dlouholeté zkušenosti nám dodávají profesionalitu a možnost okamžitě reagovat na Vaše požadavky. Absolutní špička ve svém oboru - to je Vochoc!