Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Návrh územního plánu se dočkal úprav. Na Kraví hoře počítá s nemocnicí

Kancelář architekta města Brna (KAM) v pátek zveřejnila upravený návrh brněnského územního plánu, na jehož změnách v uplynulém roce pracovala. Brno dostane nový územní plán po více než šestadvaceti letech, v pozměněné verzi se počítá například se stavbou nemocnice na Kraví hoře.

Změny v nově představeném plánu se soustředily na několik hlavních témat, která vyplynula z připomínek, jež KAM za poslední rok sesbírala a projednala. Nejdiskutovanějšími se staly zahrádky společně se zelení, modro-zelená infrastruktura, protipovodňová opaření nebo cyklodoprava.

Ochrana zeleně

Za uplynulý rok řešil tým odborníků přes 36 tisíc požadavků veřejnosti na úpravy plánu. „U každého podnětu jsme museli vyhodnotit, zda je možné ho zapracovat, či nikoliv,“ řekla vedoucí Odboru územního plánování a rozvoje Magistrátu města Brna Pavla Pannová.

Výrazné změny v plánu nastaly při rozhodnutí zařadit do něj konkrétní pokyny k využívání zeleně, s jejíž ochranou původní verze nepočítala. „V platném územním plánu není žádný požadavek na zeleň. V návrhu jsme uvedli, že zeleně musí být ve stabilizovaných a rozvojových plochách alespoň třicet procent,“ uvedl ředitel KAM Michal Sedláček s tím, že minimálně třetinu zeleně budou tvořit stromy. V případě komerčních ploch je požadavek na zeleň dvacetiprocentní. 

V současnosti se v centru města nachází menší množství zeleně, než jaké bude nový plán požadovat, v okrajových částech bývá procentuální podíl travin a stromů naopak vyšší. Díky provedené změně se zeleň stane rovnou ostatním složkám, se kterými musí developeři při stavbách počítat.

Místo na stavbu nemocnice

Na upraveném návrhu územního plánu se objevil také prostor určený pro novou městskou nemocnici. Ta by měla vzniknout na Kraví hoře na současných pozemcích Vysokého učení technického v Brně (VUT). Pokyn k vyhledání místa pro budovu, která nahradí současná městská zdravotní střediska, vzešel z odboru zdraví. S výstavbou město počítá do budoucna, a to v řádech desítek let. „Momentálně máme dvě městské nemocnice, Nemocnici Milosrdných bratří a Úrazovou nemocnici. Ani jedna není v nejlepším stavu a je potřeba myslet do budoucna,“ uvedl k rozhodnutí Sedláček. 

Problém s výstavbou nemocnice mají především zahrádkáři, kterým se nelíbí ustoupení zahrádek na úkor parku, který má nemocnici obklopovat. Tým KAM podle Sedláčka kontroverzi návrhu chápe, hledání vhodného místa podle něj ale zkomplikoval a zúžil nedostatek městských pozemků.

Lokalita ke stavbě budovy byla vybrána díky své poloze ve středu města a také proto, že jde o území nevyužité a bez zeleně. Pokud by na plánování stavby došlo, bylo by pak potřeba odkoupit pozemky VUT, na nichž v současnosti stojí "likusáky" z padesátých let.

Lidé mohou připomínkovat

Upravený návrh může veřejnost připomínkovat do úterý 29. června. Zároveň se budou konat také dvě veřejná projednání, na nichž se o novém územním plánu bude diskutovat. Po opakovaném veřejném projednání pak opět přijde na řadu řešení námitek a připomínek, které k plánu lidé či konkrétní organizace zašlou. Vydání finální verze dokumentu je připraveno na druhou polovinu roku 2022. 

Návrhy z roku 2020 a 2021 jsou k prohlédnutí v online aplikaci, kterou město k plánu připravilo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kancelář architekta města Brna

Štítky územní, plán, návrh, Brno, nemocnice, územní plán, Kraví hora, Michal Sedláček, Vysoké učení technické v Brně, pozemek, Nemocnice Milosrdných bratří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrh územního plánu se dočkal úprav. Na Kraví hoře počítá s nemocnicí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.