Hlavní obsah

Při nehodě ho prošpikovaly trubky, jako zázrakem přežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na operační stůl chirurgů z plzeňské fakultní nemocnice se před dvěma týdny dostal pacient s mimořádně těžkým zraněním. Jedenatřicetiletý muž měl prošpikovaný hrudník dvěma kovovými trubkami o průměru několik centimetrů. Byla to část zábradlí, které mu probodlo tělo při dopravní nehodě, kdy s vozidlem prorazil kovový zátaras a spadl do sedm metrů hlubokého výkopu.

Foto: archiv, Právo

Řidič prorazil zátaras a skončil ve výkopu.

Článek

Děsivě vypadající zranění zázrakem přežil. Měl přitom trojnásobné štěstí. V prvé řadě trubky těsně minuly srdce a aortu. Následně se mu dostalo první pomoci od lékaře, který v minulosti ošetřoval zraněné vojáky v polní nemocnici ve válečné zóně na Blízkém východě. A do šťastného konce pak vše dotáhl během dvouhodinové operace tým zdravotníků vedený zkušeným chirurgem.

„Po příjezdu na místo jsem viděl auto v hluboké díře. Už u něho byli hasiči. Od nich jsem dostal první informaci, že řidič je v levé části hrudníku propíchnutý železnými trubkami. V tu chvíli jsem si říkal, že tohle nemohl přežít. Když ho ale vyprostili z vozu, začal hýbat rukama. Rychle jsem slezl dolů a zjistil, že je v kritickém stavu,“ vzpomínal lékař záchranné služby Bronislav Dvořák.

Řidiče i s trubkami v těle vytáhli hasiči po žebříku nahoru a s jeho prvotním ošetřením začali záchranáři v sanitce.

Foto: archiv, Právo

Trubky, které měl řidič zapíchnuté v hrudníku.

„Vzhledem k tomu, že byl při vědomí, museli jsme ho nejprve uspat a následně napojit na řízené dýchání. Sice jsme nevěděli, jak dalece jsou poškozeny vnitřní orgány, ale podle hodnot tlaku se zdálo, že trubky minuly srdce i hlavní tepnu a nedochází tak k masivnímu vnitřnímu krvácení,“ pokračoval Dvořák.

Nastalá situace lékaře nijak nevyvedla z míry. „Povaha úrazu odpovídala zranění z ozbrojených konfliktů, která jsem ošetřoval v polní nemocnici během několika misí v Afganistánu. Věděl jsem, jak se v takových případech zachovat. Pacienta jsem zajistil a připravil pro okamžitý operační zákrok,“ dodal Dvořák.

Řidič v Plzni vjel do výkopu, s kusem zábradlí v těle ho odvezli do nemocnice

Krimi

Že šlo skutečně o profesionálně odvedenou práci záchranářů na místě nehody, potvrdil chirurg Jarmil Šafránek, který vedl operaci. „Do deseti minut po příjezdu sanitky jsme mohli na pacientovi začít pracovat. Nebylo na co čekat,“ řekl Právu Šafránek, který se s něčím podobným za svoji 25letou profesní kariéru ještě nesetkal.

Operatéři museli nejprve dostat z těla obě trubky. „Jedna měla v průměru okolo pěti centimetrů. Byly vedle sebe skrz celý hrudník. Až když jsme je vytáhli, bylo jasné, že nepoškodily srdce ani hlavní tepnu. V tu chvíli jsme věděli, že pacient má šanci přežít, a pokračovali jsme dál,“ popisoval Šafránek.

Dostal druhou šanci

Lékaři se především snažili rychle zastavit krvácení z poškozené plíce a potrhaných tkání. „To se povedlo a pacienta jsme stabilizovali. Léčení se může ještě nějakou dobu protáhnout, ale věřím, že to dobře dopadne,“ uzavřel Šafránek.

Za záchranu života řidiče je vděčná jeho partnerka. „Moc všem děkuju. Vím, že to byl obrovský zázrak, a on to vnímá tak, že dostal druhou šanci,“ řekla žena Právu.

Nehoda se stala 29. dubna kolem desáté večer na okraji Plzně. „Řidič jel po Studentské ulici ve směru od kruhového objezdu do centra města a z dosud nezjištěných příčin vyjel vlevo mimo silnici. Prorazil přitom autem oplocení výkopu a spadl do něj,“ uvedla bezprostředně po nehodě policejní mluvčí Veronika Hokrová. Později policisté potvrdili, že řidič nebyl pod vlivem alkoholu a pravděpodobně za volantem usnul. Hasiči tehdy museli ještě uvnitř auta odstřihnout kusy trubek tak, aby bylo možné zraněného z vozu vůbec dostat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám