Na textil, orloj i tichou vodu láká Ústí nad Orlicí

16. květen 2021

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí se znovu otevřelo pro své návštěvníky. Nabízí  výtvarnou výstavu Sou(l)znění, pátrací hru pro rodiny, textilní dílnu nebo třeba interiérový orloj.  Ale zábavu nabízí i Tichá Orlice a vodácké tábořiště Cakle.

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí sídlí v honosné Hernychově vile, prohlídka samotné vily je i bez expozic skutečným zážitkem. Muzejní obsah ovšem vile hanbu nedělá. Na své si přijdou malí i velcí návštěvníci, milovníci kvízů, historie i umění. 

Pro nadšené výletníky si muzeum připravilo několik cestovatelských tipů do okolí města. Ale kromě klasických tras vytvořili muzejníci digitální naučné stezky přímo po městě, vedou účastníky po zajímavých objektech a sochách a jednotlivá zastavení jsou dostupná přes QR kódy.  

Čím by bylo Ústí bez textilu

Muzeum v Ústí nad Orlicí má několik trvalých expozic, stěžejní je ale dlouhodobá výstava věnovaná textilní výrobě. V tkalcovské světnici stojí stav, kolovrat, špuléř, vochle, nebo třeba trdlice. 

Ředitel Městského muzea v Ústí nad Orlicí Radim Urbánek

Zároveň se mohou zájemci seznámit s historií textilu od doby cechů, přes tovární výrobu až po zánik některých podniků v Ústí.

Kvíz po Hernychově vile

Pro milovníky hádanek a pátraček připravili muzejníci kvíz přímo uvnitř vily. Jednou z nejzajímavějších částí luštěnky je díl Planičkova interiérového orloje. V letech 1918 až 1919 ho zhotovil František Planička v letech 1918-19, krejčí ze Slatinek u Prostějova, který v roce 1908 přistihl nevěrnou manželku a v rozčilení ji zabil. Trest smrti mu byl snížen na 20 let, ale po 10 letech mu byl prominut. František Planička jezdil se svým orlojem po výstavách po celé republice a sklízel zasloužený obdiv. Jeho skříňový astronomický orloj měří na výšku 2,4 metru a 1,63 na šířku. Jeho váha se odhaduje na 330 kg.

Ústí je nad Orlicí, k vodě má blízko

Nedaleko samotného města proti proudu Tiché Orlice je známé vodácké tábořiště Cakle, které vlastní Klub českých turistů. Je to oblíbený rekreační start i cíl, protože do Cakle se dá dojet autem, na kole, na lodi a dá se tam pohodlně dojít z centra města i pěšky. Zájemci najdou v Cakli lezeckou stěnu i via ferratu, půjčovnu lodí, lezeckého vybení i dalších sportovních potřeb. Cakle leží mezi Tichou Orlicí a Starými Oldřichovicemi a jakmile padnou všechna protiepidemická opatření bude dozajista plná cyklistů, vodáků i turistů. 

Spustit audio

Související