Silná koruna uvrhla Českou národní banku do ztrát. Znehodnocuje jí obří devizové rezervy

Podle odborníků budou ztráty Česká národní banky dále narůstat.

Podle odborníků budou ztráty Česká národní banky dále narůstat. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Enormně sílící koruna stačila během uplynulých týdnů vymazat letošní zisky České národní banky.
Česká národní banka koncem dubna hospodařila s více než jedenáctimiliardovou ztrátou, dalších 37 miliard ztrát přitom centrální banka zdědila z předchozích let.
3
Fotogalerie

Enormně sílící koruna stačila během uplynulých týdnů vymazat letošní zisky České národní banky. Ta koncem dubna hospodařila s více než jedenáctimiliardovou ztrátou, dalších minus 37 miliard centrální banka podle své aktuální bilance zdědila z předchozích let. Podle odborníků budou ztráty dále narůstat. Důvodem jsou obrovské devizové rezervy v eurech, které instituce nashromáždila za éry devizových intervencí, a jejichž hodnota má v příštích letech klesat vlivem tvrdší koruny.

"Hospodářský výsledek ČNB se v průběhu roku mění vzhledem k tomu, jak jej ovlivňují kurzové rozdíly. Posilování koruny se v hospodářském výsledku projevuje kurzovou ztrátou. Současně se do něj promítají také tržní ceny dalších aktiv zastoupených v devizových rezervách, tedy ceny akcií a dluhopisů," uvádí Petra Vodstrčilová z ČNB.

Banka přitom během letoška počítala zisky přesahující i padesát miliard korun. "Došlo na slova mnohých z nás, že je nebezpečné vytahovat z ČNB jakékoliv, natož účetní zisky, protože při obnoveném posilování koruny se účetní zisky rychle otočí ve ztráty," uvádí hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Dodává, že centrální banka si spolu s balíkem eur z minulých let s sebou nese obtížně řešitelné dědictví, když ztráty vlivem silnější koruny převáží nad zisky z investovaných eur.

"Trvalejším řešením by bylo postupné rozpouštění devizových rezerv v okamžicích náhlých výkyvů kurzu koruny. To by sice stabilizovalo vývoj koruny, ale zároveň by to umocňovalo její dlouhodobý posilující trend. Není tedy dobrého řešení a hledá se jen to nejméně škodlivé," dodává Horská. 

Eurové rezervy ve výši kolem 138 miliard eur ČNB v rozhodující části vytvořila v letech 2013 až 2017, když nákupem společné měny uměle držela slabší českou měnu na úrovni 27 korun za euro.

Hospodářský výsledek centrální banky je druhotným odrazem provádění její měnové politiky. V Česku ale získává na důležitosti podstatně vyšším objemem devizových rezerv, než je k velikosti domácí ekonomiky ve světě obvyklé. 

"Země jako Japonsko nebo Švýcarsko sice mají v přepočtu na HDP také velmi vysoký, ba i vyšší objem devizových rezerv ve svých pomyslných sejfech, avšak tyto země jsou nejvyspělejšími na světě, což se o Česku říci nedá," říká ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Při aktuální velikosti devizových rezerv kolem 138 miliard eur ukrojí každé posílení koruny vůči euru o deset haléřů z hodnoty devizových rezerv ČNB zhruba 13 miliard korun. Česká měna je přitom aktuálně vůči euru nejtvrdší za posledních 14 měsíců a dále sílí, a to především díky očekávání vyšších úrokových sazeb ČNB.

Ačkoli odborníci považují ztráty centrální banky za druhotnou linku měnové politiky banky účetního rázu, další posilování české měny v kombinaci s extrémním objemem devizových rezerv může přinášet nepředvídatelné problémy.

"Zajímavou by se tato otázka stala v případě přechodu na euro, kdy by tento problém musel být součástí přístupových jednání s Evropskou centrální bankou," spekuluje ekonom a partner poradenské společnosti PwC Petr Kříž.