Facebook se s Axel Springer dohodl na sdílení zpravodajství

úterý, 18. května 2021, 07:25 Aktuality, Tisk, Internet & Mobil MediaGuru

Německé vydavatelství Axel Springer se s Facebookem dohodlo na tom, že obsah od Axel Springer se objeví na platformě Facebook News.

Zdroj: Axel Springer

Zdroj: Axel Springer

Vydavatelství Axel Springer, které je majitelem nejčtenějšího německého deníku Bild, se po letech vyjednávání dohodlo s technologickou společností Facebook na poskytování mediálního obsahu. Ten tak bude publikován mimo jiné na platformě Facebook News. O podmínkách finančního vyrovnání se prohlášení nakladatelství a Facebooku nezmiňuje.

Facebook již v březnu oznámil, že bude na svých platformách publikovat zpravodajství německých médií a že za propojení obsahu s Facebook News bude vydavatelstvím platit. Na seznamu ale chyběl mediální dům Axel Springer, do jehož portfolia patří mimo jiné deník Die Welt nebo zpravodajská stanice Welt, dříve známá jako N24.

Zpravodajská platforma Facebook News, která je již dostupná v USA a Británii, nyní přichází do Německa. Za zveřejnění zpráv dostanou vydavatelé od technologické společnosti zaplaceno. S Facebookem se na účasti dohodl například list Frankfurter Allgemeine Zeitung, který uvedl, že platforma dostane přístup jen k jeho volně přístupným textům, na placený obsah se ale ujednání vztahovat nebude.

Facebook již dříve oznámil, že do médií chce v nadcházejících třech letech investovat asi jednu miliardu dolarů (25,4 miliardy korun). Jaký díl připadne na Německo, společnost neupřesnila.

-čtk-