Dnes Středa - skorojasno 5°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 2°C
Středa 24. 4. 2024
Svátek má Jiří
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Část pravobřežní cyklostezky na jihu Prahy je po opravě širší, pracovalo se na několika úsecích
Byl vyasfaltován úsek přes louku u Jarova, roky se tam jezdilo po nezpevněném povrchu. Ilustrační foto: Freeimages.com

Část pravobřežní cyklostezky na jihu Prahy je po opravě širší, pracovalo se na několika úsecích

Frekventovaná pražská cyklostezka A2 prošla v úseku okolo Radotínského mostu ve Zbraslavi (od mostu Závodu Míru po Lahovický most) rekonstrukcí. Dočkala se opravy povrchu a v některých úsecích i rozšíření.
cyklostezka-zbraslav

Slavnostní zprovoznění opraveného úseku. Foto: P12

Hlavní rekonstrukční práce probíhaly loni od července do prosince. Letos na jaře nechala Technická správa komunikací (TSK), která rekonstrukci měla na starost, provést kompletní sadové úpravy, doplnit vodorovné dopravní značení a provést dokončovací práce. 

Cyklotrasa A2 patří k jedněm z nejoblíbenějších a nejvytíženějších v hlavním městě. Z toho důvodu se v rekonstruovaných úsecích přistoupilo také k jejímu rozšíření z 2,5 metru na tři metry. Na svazích nad gabionovými zdmi přibyly také dvě řady stromořadí.

„Rekonstrukci potřebovala zejména část cyklostezky v oblasti náspu. Ten začal po povodních sedat, čímž došlo k poškození povrchu komunikace,“ popisuje okolnosti stavební akce Josef Richtr, náměstek generálního ředitele TSK zodpovědný za oblast investic. 

„Upravený svah jsme stabilizovali pomocí nově vystavěných zdí o délce 170 metrů. Horní hranu gabionových zdí jsme, stejně jako nebezpečné úseky stezky, osadili zábradlím,“ vyjmenovává provedené práce. O ty se postarala společnost SWIETELSKY stavební, Dopravní stavby Střed, oblast Praha. 

„Vítáme rozšíření a úpravy nejvytíženější cyklostezky v Praze. Naším cílem je pokračovat v těchto úpravách i na dalších úsecích, aby cyklostezka A2 poskytla maximální komfort všem Pražanům, ať už cyklistům, běžcům, bruslařům, či chodcům na jejich procházkách podél Vltavy,“ říká první místostarosta Prahy 12 Vojtěch Kos (ODS).

Právě završené stavební práce jsou součástí uceleného konceptu na podporu rozvoje cyklistické infrastruktury v metropoli. V letošním roce se TSK plánuje soustředit zejména na propojení jednotlivých cyklistických tras na území hlavního města.

V těchto dnech probíhají dokončovací práce na páteřní cyklostezce A2 na jihu Prahy, kde je již nyní průjezdný půl kilometru dlouhý úsek stezky Zbraslav–Jarov (II. etapa), který chyběl kvůli nevyřešeným majetkoprávním vztahům. Léta zde byla pouze polní cesta. 

Další dokončovanou částí stezky A2 je překlenutý brod na Ohrobeckém potoku, kde proběhlo zatrubnění vodního toku s novou konstrukcí cyklostezky v místě hospodářského přejezdu.

Další novinkou, která na cyklisty čeká v nejbližších dnech, je dokončení rekonstrukce a rozšíření stezky A1 v úseku od přemostění Radotínského potoka k ulici Šárovo kolo.

„Za poslední rok čím dál více Pražanů jezdí na kole a chodí pěšky. V Praze přibylo až 80 tisíc nováčků, kteří si poprvé zkusili městskou cyklistiku. Celkem 340 tisíc lidí se loni projelo na kole po Praze. Naštěstí jsme dostatek úsilí věnovali přípravě projektů, abychom dnes mohli začít sklízet ovoce v podobě nových stezek,“ uvádí náměstek pražského primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha Sobě).


Autor: red

Pražská lítačka letos již podvanácté

Dnes v 08:58

V pátek 26. dubna se koná  12. ročník závodu Pražská lítačka. Nově lze jako dopravní prostředek použít trolejbus nebo sdílené kolo. Registrace účastníků je od 15 hodin v Muzeu MHD ve Střešovicích, kde se také nachází cíl.

Začne první etapa opravy Slévačské ulice, potrvá do července

22. dubna 2024 v 07:55

Ve čtvrtek 25. dubna začne TSK Praha s opravou Slévačské ulice. První etapa proběhne v úseku od ulice Cíglerova po ulice Kukelská a Zdobnická. Během ní bude komplexně obnoven povrch komunikace, opraví se kanalizační vpusti, revizní šachty, dojde k úpravě dopravního značení a zařízení a k opravě...

Praha 6: Jak řešit pěší propojení Kladenské a Africké ulice

20. dubna 2024 ve 12:09

Pokud se chcete zapojit do rozhodování, která ze tří uvažovaných variant má šanci na realizaci, přijměte pozvání na veřejné setkání v úterý 23. dubna v 17 hodin u trafačky za domem na adrese Kladenská 12.

Děti rozdají smajlíky a mračouny

20. dubna 2024 v 08:07

Akce Smajlík vrací do ulic Prahy 4. Dopravně preventivní akci pořádá radnice a Policie České republiky. Děti si opět připravily pro řidiče smajlíky a mračouny.

Další články
Nahoru