Hlavní obsah

Hudební scéna ožila, chystají se koncerty pod širým nebem

Právo, Jaroslav Špulák

Od včerejška se mohou v České republice konat kulturní akce pod širým nebem s účastí až sedmi set sedících lidí. Když vláda vyhlásila, že rozvolňování bude pokračovat, celá hudební branže se dala do pohybu. Koncerty ale nebudou hned, je třeba je nejprve s ohledem na okolnosti připravit.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Diváci se budou na koncerty vracet postupně.

Článek

„Všichni na hudební scéně ožili a začínají se chystat. Jde primárně o sólová vystoupení zpěváků a kapel, protože podstatná část větších a velkých festivalů už byla přesunuta na další rok. Všichni se snaží naplnit léto, podle mě bude v létě hodně hudebních akcí,“ řekl Právu manažer Tomáš „Jugi“ Staněk, který zastupuje například Davida Kollera, Pokáče, UDG, Voxela, Jasnou páku a další.

Organizuje i menší festivaly, které podle něho proběhnou v okleštěné verzi. „Stavíme je tak, že program a produkce nebudou tak velké, abychom je nemohli ufinancovat i s počtem omezeného množství diváků, kteří budou moci přijít,“ vysvětlil.

Přestože netušil, jak a kdy bude rozvolňování probíhat, chystal se na ně delší dobu. Snažil se vymýšlet koncepty, aby měl jistotu, že jeho svěřenci budou v době, kdy to bude možné, stát na pódiu.

„Připravili jsme druhý ročník série Hudba na vinici, na které budou kromě mých svěřenců hrát i Mig 21, Tomáš Klus, Jelen a další. Vymysleli jsme i další projekty, které by mohly být v této době pro lidi zajímavé, přišli by na ně a měli z nich radost. Je to například série Hudba na horách, koncerty, které se odehrají v horských prostředích. Stejně tak jsme naplánovali Přehrady fest, na konec července na Vranov a srpen na Seč. Sázíme na menší počet lidí a umístění v atraktivních lokalitách. Hledáme přidané hodnoty,“ dodal Staněk.

Napilno teď má i Gabriela Pánková, manažerka skupiny Wohnout. „Wohnout patří mezi kapely, které standardně hrají každý víkend. Kvůli restrikcím vlády nastala nejdelší hrací pauza v její pětadvacetileté historii. Informace o rozvolnění proto pro mě znamená co nejrychleji reagovat a připravit kapele program na celé léto,“ řekla Právu.

„Řada organizátorů festivalů a majálesů ekonomicky nezvládne akce pořádat, především teď, zkraje sezony, kdy jsou restrikce ještě přísné. Proto s kapelou volíme cestu samostatných koncertů. Díky bohu se najde stále dost nadšených pořadatelů, kteří jsou ochotni dodržet bezpečnostní podmínky a i za cenu minimálního zisku koncerty chtějí organizovat,“ dodala.

Pořadatelé z pražského Lucerna Music Baru chystají druhý ročník Lucerna Music Bar Open Air. Konat se bude od června na novém místě v Ledárnách v pražském Braníku. Do září se na něm odehraje na čtyři desítky vystoupení a potěší fanoušky mnoha žánrů.

Série odstartuje 15. a 16. června již vyprodaným dvojkoncertem skupiny Chinaski. Zahrají také J. A. R., Mig 21, Monkey Business, David Koller, Pražský výběr, Ben Cristovao, Mirai, Horkýže Slíže, Tomáš Klus a další.

„Naše akce s rozvolňováním vlastně nesouvisí. Její loňský ročník ukázal, že má smysl dělat koncerty v létě venku, a tak jsme je plánovali i na letošek. Klub pod širým nebem chceme dělat každý rok. Že přišlo rozvolňování, je víceméně šťastná náhoda. Pokud jde o Lucerna Music Bar, probíhá v něm rekonstrukce. Vyšla shodou okolností na covidové období. Klub bude celé léto zavřený a doufám, že se ho podaří otevřít v září,“ řekl Právu Michal Filip, šéf Lucerna Music Baru.

Hrůza na zámcích bude až za rok

Hůře na tom jsou umělci, na jejichž koncerty chodí vyšší počty diváků či nachystali koncertní turné. Těm podmínky, za kterých se může v příštích dnech a týdnech hrát, nevyhovují. Svá turné posunuli Chinaski či O5 a Radeček, kteří měli hrát už v květnu. Michal Hrůza odložil tříkoncertní Symphonica Tour, jež měl naplánované na červen, dokonce o celý rok.

„Žádné ministerstvo, hygiena ani jiný zodpovědný orgán nám nedokázaly říct, za jakých podmínek a s jakými opatřeními bude možné koncerty zrealizovat. Vše jsou jen spekulace probíhající v médiích, na které se nemůžeme spolehnout. Všechny tři koncerty jsme plánovali tak, aby byly intenzivním zážitkem. Vystoupení mělo být propojeno s prohlídkou vnitřních prostor zámků a hradů, příjemnou atmosférou se sklenkou vína a podobně. Na pódiu se v jeden moment setkají Kapela Hrůzy, orchestr a dětský sbor, což čítá dohromady na stovku osob. Na celý projekt je zkrátka navázáno příliš mnoho lidí, proto ho musíme odložit,“ řekl Hrůza.

Poslední velký letní festival, který zatím nebyl zrušen, je Benátská! Konat by se měl 22. až 25. července ve Vesci v Liberci. O jeho osudu rozhodnou pořadatelé ve středu.

„S vysokou pravděpodobností akci zrušíme. V době, kdy by se měla konat, už asi bude povolený vyšší počet stojících diváků, předpokládáme však, že budou muset mít respirátory, a toho se obáváme. Jednorázovou akci člověk s respirátorem vydrží, ale tři dny je moc. Kromě toho naši partneři krátí rozpočty a ve hře je i řada dalších věcí, které hrají v náš neprospěch,“ řekl Právu Pavel Mikez, pořadatel festivalu.

Klasici už začali

Aktuální podmínky konání kulturních akcí za účasti diváků více vyhovují pořadatelům koncertů klasické hudby. Již minulý týden se odehrály dva pilotní projekty s diváky v sálech.

Česká filharmonie si v pražském Rudolfinu připomněla 125 let od svého založení a poprvé od října minulého roku se jejího koncertu zúčastnili i diváci. Bylo jich 350 a všichni prošli přísnými bezpečnostními podmínkami.

Festival Pražské jaro začal s omezeným počtem diváků ve středu ve Smetanově síni Obecního domu v Praze za přítomnosti publika Smetanovou Mou vlastí v podání orchestru Collegium 1704. V rámci festivalu přijdou lidé ještě na Debut Pražského jara 26. května a závěrečný koncert, jenž se odehraje 3. června.

Pilotní projekt ministerstva kultury měl ukázat cestu k návratu diváků na kulturní akce.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám