Miliardář Bill Gates se snažil o vztahy se svými podřízenými, které pro něho pracovali v Microsoftu a dobročinné nadaci. Informuje o tom New York Times s odvoláním na zdroje. (Foto: Youtube)

Podle zdrojů v roce 2006 Gates navštívil prezentaci pracovnice Microsoftu, po které ji poslal e-mail s pozváním na večeři. 

„Jestli vám to není příjemné, tvařte se, že k tomu nikdy nedošlo,“ napsal miliardář v e-mailu, podle zdroje žena vyslyšela Gatesovu radu.

New York Times popisuje další případ, ke kterému došlo s pracovnicí dobročinné nadace, ke které Gates projevoval sympatie během cesty do New Yorku.

Podle samotné ženy ji na večírku Gates šeptem řekl:

„Chci tě vidět. Povečeříš se mnou?“

Uvádí se, že se žena rozesmála, aby se vyhnula odpovědi. Šest současných a bývalých pracovnic Microsoftu, dobročinné nadace a firmy spravující majetek Gatesa oznámily, že tyto a další incidenty na pracovišti vytvářely nekomfortní pracovní prostředí.

Redakce uvádí, že Gates byl známý „nemotornými“ pokusy o projevení zájmu k ženám jak v práci, tak mimo ní.

Podle slov některých pracovníků nebylo chování Gatese výhružné, na ženy nevyvíjel nátlak a nedával jim ultimáta.

Wall Street Journal s odvoláním na zdroje uvádí, že představenstvo Microsoftu v roce 2020 rozhodlo, že Bill Gates musí opustit vedení kvůli vztahu s pracovnicí.

Gates vedení Microsoftu opustil v březnu 2020, pouhé tři měsíce poté, co byl znovuzvolen do vedení společnosti.

Podle zdrojů se korporace v roce 2019 obrátila na právnickou firmu, aby vyšetřila vztah Gatese poté, co obdržela dopis od zaměstnankyně, která tvrdila, že s Gatesem několik let udržuje sexuální vztahy.

Během vyšetřování někteří členové představenstva rozhodli, že Gates by nadále neměl zaujímat pozici ředitele společnosti, kterou založil.

Zdroj: nytimes.com