Zásilkovna zvýšila počet Z-Boxů na 500 kusů

úterý, 18. května 2021, 12:00 Aktuality, Retail, Internet & Mobil MediaGuru

Zásilkovna nainstalovala po celé republice 500 Z-Boxů a do konce roku jich plánuje mít 3500. Zároveň zvyšuje kapacitu své výdejní sítě na milion zásilek denně.

Z-Boxy fungují od září loňského roku, zdroj: Zásilkovna

Z-Boxy fungují od září loňského roku, zdroj: Zásilkovna

Zásilkovna, česká technologická firma, instalovala v České republice 500 samoobslužných výdejních míst Z-Boxů. Zvyšuje tak celkovou kapacitu své výdejní sítě na 1 milion zásilek denně. Do konce roku jich v Česku plánuje instalovat 3500. Firmě se podařilo dohodnout jejich instalaci s již s více než 50 % obcí do 1500 obyvatel. Na instalaci firma spolupracuje s řadou partnerů, je to například obchodní řetězec Lidl, dále pak vlastník nemovitostí CPI Property Group nebo developerská skupina FINEP Holding. Výdejní místa stojí rovněž třeba v prostoru jaderné elektrárny.

„Plánujeme je instalovat také do výrobních závodů, nemocnic nebo škol, stát mohou prakticky kdekoliv. Nezůstaneme ale jen u České republiky, Z-Boxy stavíme již také na Slovensku a připravujeme vstup na maďarský trh. Celkem jich tak do konce letošního roku v rámci těchto tří zemí umístíme tisíce,“ říká Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny a CEO skupiny Packeta.

„Rozhodnutí umístit Z-Boxy od Zásilkovny v našich rezidenčních lokalitách se ukazuje jako dobrý krok, jejich vytíženost je enormní,“ dodává David J. Wodinský, obchodní a marketingový ředitel FINEP Holding.

Z-Boxy jsou bezdotyková soběstačná výdejní místa, napájena solárním panelem a ovládaná přes mobilní aplikaci Zásilkovna. Tu si v České republice stáhlo přes 1,7 milionu zákazníků. Fungují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a jakmile řidič doručí zásilku do Z-Boxu, obdrží zákazník informační e-mail, sms zprávu nebo notifikaci. Zásilkovna je součástí skupiny Packeta, ta v letošním roce cílí na obrat ve výši 5,2 mld. korun a 70 milionů přepravených zásilek v celkové hodnotě 84 mld. korun.

Samoobslužná místa jsou velmi populární. Od Mall.cz jeho sto výdejních míst převzala začátkem března doručovací služba WeDo. Alza jich provozuje okolo 800, do roku 2022 by jich chtěla mít více než 3000.  Vlastní výdejní místa má také Rohlík nebo Pilulka. Samoobslužná výdejní místa potravin s oddělenými teplotními režimy plánuje zavádět i družstvo COOP.

Zásilkovna uvádí samoobslužná bezdotyková výdejní místa

úterý 29. září 2020

-zue-