Hlavní obsah

Galapágy přišly o slavný skalní útvar. Darwinův oblouk se zřítil do moře

Na Galapágách se rozpadl přírodní útvar známý coby Darwinův oblouk. Podle ekvádorského ministerstva životního prostředí jde o výsledek přirozené eroze. Skalní brána nacházející se ani ne kilometr od pobřeží patřila mezi známá místa tichomořského souostroví, píše server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Darwinův oblouk je minulostí.

Článek

„Bylo nám nahlášeno, že se zřítil Darwinův oblouk, atraktivní přírodní most ležící méně než kilometr od Darwinova ostrova,“ uvedlo ministerstvo životního prostředí v Ekvádoru, k němuž biologicky rozmanité souostroví náleží.

Oblast skalního útvaru, jenž je pojmenován po anglickém vědci Charlesi Darwinovi, je považována za jednu z nejlepších lokalit k potápění, uvádí BBC.

Významný ekosystém

Galapágy leží v Tichém oceánu asi 906 kilometrů od Ekvádoru. Jsou zapsány na seznamu UNESCO, jde totiž o jedno z biologicky nejbohatších míst na planetě. Souostroví, na kterém žije asi 30 tisíc lidí, je tvořeno celkem 234 ostrůvky, zátokami a skálami.

Hlavním turistickým lákadlem je právě velká přírodní rozmanitost – souostroví Darwina inspirovalo ke zformování jeho evoluční teorie. Kvůli  množství endemických druhů zvířat je cestovní ruch na souostroví omezen, aby nedošlo k poškození místního křehkého ekosystému.

Před několika lety přišla o svůj skalní oblouk také Malta. Tamní Azurové okno přitom patřilo mezi nejznámější a zřejmě i největší lákadlo středomořského souostroví. Přírodní most se zřítil při silné bouři.

Maltské Azurové okno bude možná znovu stát. Díky ocelové konstrukci

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám