Hlavní obsah

Lanovka na Petřín byla loni nejnavštěvovanějším turistickým cílem

Nejvyhledávanějším turistickým cílem České republiky byla loni pražská Lanová dráha na Petřín. Navštívilo ji přes 1,01 milionu lidí. Z první příčky tak sesadila Pražský hrad, který žebříčku dlouhá léta vévodil – tentokrát skončil čtvrtý a zažil největší propad v návštěvnosti. V tiskové zprávě to uvedla agentura CzechTourism.

Foto: Profimedia.cz

Lanovkou na Petřín se loni svezlo přes milion lidí.

Článek

Na druhé příčce návštěvnosti se umístila pražská zoologická zahrada, jejíž brány překročilo 851 tisíc lidí. Následuje AquaPalace v Čestlicích s 536 tisíci návštěvníky, čtvrtou příčku má Pražský hrad s 512 tisíci lidmi, což je o 80 procent méně než v předchozím roce. Pátým nejnavštěvovanějším turistickým cílem byla Zoo Zlín, do které si cestu našlo 506 tisíc lidí.

Mezi padesátkou nejnavštěvovanějších míst v tuzemsku dále figurují například státní zámek Lednice, Stezka Valaška, Stezky korunami stromů na Lipně i v Krkonoších, státní hrad a zámek Český Krumlov, Adršpach nebo Pravčická brána v národním parku České Švýcarsko.

Některé lokality znovuobjeveny

„Omezení v cestování doléhá na Prahu ze všech regionů v Česku nejtíživěji a ztráty ve spotřebě cestovního ruchu v Praze přesahují 80 miliard korun. V Praze se odehrávala drtivá část příjezdového cestovního ruchu,“ konstatuje ředitel CzechTourism Jan Herget. „Před vypuknutím pandemie covidu-19 bylo zhruba sedm z deseti návštěvníků Prahy ze zahraničí a tomu odpovídala i skladba návštěvníků pražských památek,“ doplnil Herget.

Na středověkém anglickém hradě hledají pomocného kastelána. Výhled na moře zaručen

Cestování

„Koronavirová omezení, která většinu památek, muzeí a dalších turisticky atraktivních objektů a cílů na několik měsíců zcela uzavřela, zamíchala s počty návštěvníků a pořadím,“ komentuje Herget. Dodává, že mnoho míst zaznamenalo jak absolutní, tak procentuální propady v návštěvnosti, jiné lokality naopak využily příležitosti k tomu být znovu objeveny.

„K místům, která vloni přitáhla více návštěvníků než v roce 2019, patří hrad Kámen na Pelhřimovsku, nejvýše položený hrad v Čechách Kašperk a rozhledna ve Velké Deštné v Orlických horách, která nově otevřela na konci roku 2019 a vloni tak byla pro návštěvníky horkou novinkou,” uzavřel Herget.

Nejnavštěvovanější turistické cíle ČR za rok 2020
Lanová dráha na Petřín1,01 mil.
Zoologická zahrada hl. města Prahy851 tis.
AquaPalace Čestlice536 tis.
Pražský hrad512 tis.
Zoo Zlín506 tis.
Dolní Vítkovice, Ostrava493 tis.
Safari Park Dvůr Králové450 tis.
Zoologická zahrada Ostrava419 tis.
Zoo Plzeň372 tis.
Aqualand Moravia, Pasohlávky367 tis.
Zdroj: CzechTourism

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám