Sezona hradů a zámků začne zřejmě na konci května. S průvodci a respirátory

Události: Památková sezona (zdroj: ČT24)

Prohlídky památek s průvodcem se letos návštěvníkům plně zpřístupní 31. května, pokud to schválí vláda. Národní památkový úřad (NPÚ) teď vyčísluje výpadky příjmů v období epidemie na desítky milionů korun. V nadcházející sezoně ale zdražovat vstupné nebude. Ředitelka NPÚ Naďa Goryczková řekla, že se rozšíří slevy pro děti a mládež, které tak nahradí rodinné vstupné.

„Jsme připraveni otevřít ze dne na den, na objektech je vše připraveno,“ uvedla Goryczková. Kdy přesně by se památkové objekty mohly otevřít i pro konání společných prohlídek, zatím vláda nerozhodla.

Skupinové prohlídky ale podle Goryczkové vyžaduje 80 procent objektů ve správě NPÚ. „Jednak pro kvalitní výklad, ale i z hlediska bezpečnosti. Stejně by tam musel být kustod, to by nás vyšlo dráž než prohlídka s průvodcem,“ dodala.

Až se památky otevřou, skupinky budou zřejmě menší než dříve a návštěvníci i průvodci budou muset nosit respirátor. NPÚ nabízí nově na všech svých památkách možnost nákupu on-line vstupenek. „Polovinu budeme vždy držet pro přímý prodej na místě, vyzýváme ale návštěvníky, aby si zejména u těch nejnavštěvovanějších kupovali vstupenky předem,“ upřesnila ředitelka.

NPÚ od letošního roku zavádí pro děti a mládež do 18 let snížené vstupné na polovinu základního vstupného. Děti do šesti let mají nadále vstup zdarma, pro mládež od 18 let do 24 let bez rozdílu, zda se jedná o studenty či ne, se vstupné sníží na 80 procent základního vstupného.

Brífink k nové památkové sezoně (zdroj: ČT24)

Sezona až do září

NPÚ plánuje, že v případě zájmu návštěvníků opět prodlouží hlavní sezonu až do září. „V loňském roce byla návštěvnost o prázdninách rekordní a my doufáme, že i letos si lidé na památky najdou cestu a takto je podpoří,“ podotkla Goryczková.

Změní se i termín tradiční Hradozámecké noci, která se vždy konala až na konci letních prázdnin. Nově se uskuteční už 31. července. Stejně jako v minulých letech budou moci návštěvníci zavítat na desítky památek, které nabídnou speciální večerní program. Chybět nebudou kostýmované prohlídky, dobová šermířská a taneční vystoupení, hudba či dobová kuchyně a mnoho dalšího. Hlavní program Hradozámecké noci bude na hradě Pernštejn.

Na Pernštejně se budou moci návštěvníci poprvé podívat třeba do obnovených zahrad. Po devatenácti letech se v červenci zprovozní také prohlídkové trasy v hlavní budově zámku ve Veltrusích. Restaurátoři tam dokončují opravy mobiliáře, který v roce 2002 poškodila povodeň. Na zájemce dále čeká třeba zrekonstruovaná část Kunětické hory nebo selského statku v Plzni.

Památky přišly o miliony

Druhý rok s pandemií je pro státní památky podle ní horší než ten loňský, kdy mohly být vybrané objekty otevřené v lednu a únoru. Loni se po březnovém uzavření otevíraly již v polovině května, nyní jsou stále ještě zavřené. Přístupné jsou jen zahrady, parky a otevřené areály jako třeba zříceniny.

„Ztráty už teď jsou ve srovnání s rokem 2020 o deset milionů korun vyšší než loni, propad výnosů proti roku 2019 ke konci dubna je o 70 milionů, loni jsme byli na hranici 60 milionů korun. Předpokládáme, že do poloviny roku dosáhne asi 100 milionů korun,“ sdělila Goryczková.

Na hrady zve i nový podcast ČT24 Toulky za hrad(b)y, který umožní vypravit se do někdejších sídel českých a moravských pánů i v době, která skutečným výletům zrovna nepřeje.