„Moc děkuji. Bez telefonu jsem jako bez ruky. Bez něho nemůžu fungovat,“ řekl Michal, jenž dobrodince provedl svým bytem. Návštěvníci žasli zejména při pohledu na rozsáhlou knihovnu, v níž byly nejen knihy tištěné slepeckým Braillovým písmem, ale i běžné publikace. „Ty druhé mi samozřejmě musí někdo přijít číst,“ řekl s úsměvem Michal. Na přání svých hostů poté předčítal z jedné z knih věnované historii Olomouce.

„Ten region mám rád. V mládí jsem tam žil,“ řekl Michal, jenž vzpomínal i na chvíle, kdy jako dítě vyrůstal v litovelském pivovaru.

Nevidomý měl u sebe speciální mobilní telefon.
Okradl slepce o speciální mobil, policisté ho chytili, telefon ale nemají

„Láska k pivovarům mi zůstala. Už řadu let mimo jiné natáčím audionahrávky z pivovarů. Osobně je navštěvuji a hovořím se sládky a dalšími lidmi. Někdy se projdu přímo pivovarem, jindy si sedneme v místnosti a povídáme si. Moc mě to baví, dělám ale i jiné věci. Nahrávky pak zveřejňuji na svém YouTube kanále. Příspěvky mají různou délku, někdy trvají hodinu i s muzikou, kterou tam vkládám,“ prohlásil Michal. Vzápětí ale posmutněl.

„V tom ukradeném telefonu jsem měl stovky kontaktů. U známých je to celkem v pohodě, mám na ně i e-maily… V telefonu však byla i čísla sládků. Tady je to horší,“ posteskl si.

Adresně a rychle

Michal přiznal, že ho překvapila rychlost, s jakou Michaela a Jiří jednali. Jiří jen zareagoval pokrčením ramen a slovy, že je třeba konat rychle. „Manželka mi v neděli řekla o článku a té hrozné věci, která se stala. Hned jsme se rozhodli, že pomůžeme. Snažíme se pomáhat i jiným. Musí to být ale rychlá, a zejména adresná a přímá pomoc,“ prohlásil Petr, jenž se v té době chystal na Slovensko, kde má podnikatelské aktivity.

Vyřizování se proto ujala Michaela. V pondělí se obrátila na redakci Deníku, který poté sehrál roli prostředníka. V úterý se všichni setkali… „Smekám před vámi, co všechno dokážete, jak se perete se životem,“ prohlásil na Michalovu adresu Jiří.

Dobrá práce

Zloděje, který Michala okradl, policisté zadrželi po několika dnech. „Byla to náročná práce, při které policisté z Vítkovic prokázali svou kvalitu. Měli to hodně těžké. Pomohla jim i jejich místní znalost,“ prohlásila Eva Michalíková z moravskoslezské policie. Práci i přístup ochránců zákona chválil i samotný Michal.

„Byli empatičtí,“ řekl. Dopadený zloděj se k činu přiznal, telefon podle svých slov prodal neznámému člověku. Teď ho čeká soud. V případě uznání viny mu hrozí až dva roky vězení.