První etapa 67. ročníku Okolo Andalusie měřila 152 km a z hlediska profilu byla z letošního ročníku průměrná. 

Už na 10. km čekala vrchařská prémie 2. kategorie. Po sjezdu na 27. km jediná sprinterská. Na 57. km byl vrchol první a na 107. druhé vrchařské trojky. Druhá následovala po sjezdu z dlouhého 20 km pozvolného stoupání. Do cíle bylo nutno potom překonat ještě tři z pohledu profilu průměrná stoupání, přičemž to poslední bylo zároveň cílové. 

Etapa svým profilem měla vyhovovat klasikářům schopným přejet kratší kopec a dobře zaspurtovat. Takže např. Matteo Trentin (UAE), Daryl Impey (Israel), Mads Pedersen (Trek), Ehan Hayter (Ineos) či Jon Aberasturi (Caja Rural). 

Po první VP odjela trojice Rui Oliveira (UAE), Soto (Euskaletel) a Sprengers (Sport Vlaanderen). Najeli si až 6 minut. Podělili se o sprinterskou a druhou i třetí vrchařskou prémii. 

Na čele pelotonu ve střední části etapy při sjíždění uprchlíků byly nejvíc vidět dresy Israele, Ineosu a BikeExchange. 

28 km před cílem spadl v uniknuvší skupině ve sjezdu, kdy měli ještě 2 min. náskok, Oliveira. Zbylí dva byli dojeti 10 km před cílem. To už byl na čele hlavní skupiny velmi aktivní Movistar. 

S číslem 27 pozdější vítěz etapy Gonzalo Serrano.

3,5 km před cílem se začalo ze stále hodně početné hlavní skupiny nastupovat. 

2 km před cílem se na špici naskládali tři borci Movistaru a podařilo se jim oddělit zhruba dvacítku lidí. 

V posledních stovkách metrů si jako poslední z řady Movistaru nastoupil Serrano a nebylo nikoho, kdo by na něj dnes stačil. 

Movistaru v závěrečném stoupání dobře sekundovali cyklisté Caja Rural, odkud dnešní vítěz pro letošek přišel do Movistaru, a své úsilí dovedli k 2. místu Aulara a vedení v soutěži týmů. Třetí dojel Daryl Impey a čtvrtý Ethan Hayter.

Serrano dosáhl teprve svého druhého profesionálního vítězství, když si zopakoval vítěznou etapu z tohoto závodu z loňského roku.

Zítra poveze dres pro nejlepšího ve sprinterské soutěži Sprengers, vrchařský si zajistil Oliveira. A Serrano kromě dresu lídra bude mít v držení i bodovací a kombinované soutěže.

Do závodu odstartovali dva Češi a oba v týmu Gazprom-RusVelo: Roman Kreuziger a Mathias Vacek.