Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Černovická radnice má nové vedení. Byl to puč, zlobí se odstavení radní

Brněnská část Černovice má nové vedení. V čele radnice nově stojí starostka Petra Quittová z Černovických patriotů s podporou STAN, kteří utvořili koalici se zastupiteli KDU-ČSL, ČSSD a ODS. O novém složení rady rozhodli představitelé městské části na svém posledním zasedání, když odvolali dosavadní vedení v čele se starostou Kotíkem (Společně pro Černovice).

Původní koalice, která vzešla z komunálních voleb v roce 2018, se skládala ze tří stran - Společně pro Černovice, ANO (dnes Nezávislí) a KDU-ČSL. Na konci dubna právě lidovci vypověděli koaliční smlouvu kvůli sporům s bývalými členy ANO. Na mimořádné schůzi, která se uskutečnila minulý pátek, se rozhodli opoziční zastupitelé pro výměnu vedení městské části. „Krizi jsme nevyvolali, ale chtěli jsme ji vyřešit a podílet se na práci pro městskou část. Spolu se mnou ji povedou dva neuvolnění místostarostové z ČSSD a KDU-ČSL, zástupci ODS budou zastoupeni v Radě,“ nastínila nová starostka Petra Quittová.

Dosavadní koalice neustála hlasování o jeden hlas. „Již několikrát jsme byli vtaženi do politických her bývalých představitelů s cílem odvolat stávající vedení radnice, které jsme vždy ustáli. Bohužel nyní, rok a půl před volbami, budeme muset uznat porážku,“ popsal exstarosta Ladislav Kotík. Podle Kotíka nemělo uskupení podporu ani na vytvoření široké koalice, která by dovládla až do příštích komunálních voleb. 

Viní zastupitele

Někdejší představitel radnice tvrdí, že hlavním viníkem rozpadu koalice je zastupitel Miroslav Jursa, který při hlasování nepodpořil vedení v čele s Kotíkem. „Zrazení stranických kolegů od Miroslava Jursy vnímám jako honbu za jeho byznysem. On vlastně inicioval ten puč a už v minulosti se jednalo o politického přeběhlíka. Nyní bude vládnout s tradičními stranami, které dříve kritizoval,“ dodala zastupitelka Šárka Korkešová

Redakce Drbny se pokoušela kontaktovat o vyjádření také přímo Miroslava Jursu, ale do termínu uzávěrky se jej nepodařilo zastihnout. 

Nová koalice má v zastupitelstvu těsnou většinu 11 hlasů z celkových 21. V Černovicích mají v posledním volebním období už třetího starostu. Ladislav Kotík totiž několik týdnů po volbách nahradil tehdejšího starostu Pavla Blažíka z ČSSD.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/ Bc. Aleš Vrána zastupitel

Štítky Brno - Černovice, politika, zastupitelstvo, radnice, Černovice, koalice, Ladislav Kotík, ČSSD, KDU-ČSL, Petra Quittová, městská část, ODS, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Černovická radnice má nové vedení. Byl to puč, zlobí se odstavení radní  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.