Projekt Abertamy Platz (Foto: se souhlasem Residence Abertamy s.r.o.)

Investor Brůna: Apartmán na Šumavě? Drahé a moc lidí. Neobjevené jsou Krušné hory

Napsal/a Vladimír Brůna 18. května 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

Češi kupují kdejakou chalupu, pozemek, jen aby uchránili úspory před inflací. Je ale ještě jedna možnost, kde odpadá starost o správu. A i menší hráč dostane šanci svézt se s velkými. Vstoupit do fondů, které mají nadhled, schopný tým, sedí na kapitálu a umí investovat do projektů, na něž by coby jednotlivec nemohl ani pomyslet. Hlavně do ještě masou neobjevených míst.

Investor může vložit peníze do fondu a ten za ně nakupuje zajímavé příležitosti a přetváří je ve výnos, s tím, že investoři dostávají zprávy, co se za jejich peníze pořídilo a jak vytváří výnos.

Další možností je vložit peníze na konkrétní projekt, na jehož realizaci se složí více menších investorů. Jsou vázány pouze na danou věc. Říká se tomu investiční crowdfunding („crowd“ znamená v překladu dav). Narozdíl od běžného klasického investování do nemovitostí, v případě crowdfundingu není nutné mít velký kapitál, investovat lze i s malými částkami.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


Mezi přední země realitních crowdfundingových kampaní patří USA a Velká Británie, odkud se tento fenomén dostal i k nám. V Čechách zatím těchto platforem moc není, ale trend ze zahraničí naznačuje, že budou do budoucna přibývat. Nejznámější česká platforma v online investicích do nemovitostí je Upvest, jehož spoluvlastníkem je Komerční banka.

„Poskytujeme výhradně dluhové financování a umožňujeme investorům participovat prostřednictvím naší platformy. Registrace, podepsání smluv a investic probíhá online. Klient participuje na úvěrových smlouvách financujících konkrétní nemovitostní projekty,“ vysvětluje Lukáš Brych ze společnosti Upvest. Samozřejmě má licenci ČNB.

Za čtrnáct hodin 9,1 milionu

Jednou z akcí, kterou Upvest zastřešil, je projekt Abertamy Platz. Je zde kalkulován šestiprocentní roční výnos a očekávaná splatnost je 28 měsíců. Zajištěním je notářský zápis k přímé vykonatelnosti pohledávky a uznání dluhu. Během čtrnácti hodin bylo vybráno přes devět milionů korun. Realizační společnost koupila místo a nemovitost v původním stavu. Vybrané peníze použije na vybudování nových apartmánů a ty buď rozprodá nebo pronajme. Z toho plyne vrácení a výnos půjčky od drobných investorů.

Skrze Upvest už přes 1200 aktivních investorů profinancovalo více než 290 milionů korun v realitním sektoru. Přes 135 milionu korun bylo klientům i s úroky vyplaceno zpět.

O konkrétních projektech, které se dají na platformu, nerozhoduje jeden člověk, ale investiční komise. Analýzy Upvest prezentuje online, realizace se pak s developerem daného projektu čtvrtletně kontroluje.

Krásná příroda bez lidí

V Krušných horách lze zatím ještě koupit pěkný apartmán na výtečném místě pod 100 tis za m2. Není zde ještě hlava na hlavě a parkoviště přecpaná jako v Praze. Přitom příroda se obnovila, infrastruktura jde nahoru, spousta objektů byla opravena.

Šumava, Krkonoše? 150 tis za m2. „Mnohé lidi také začíná odrazovat to, že je zde turistů už příliš. Stále více se prosazují i Kralický Sněžník s Jeseníky nebo Beskydy a Krušné hory, které jsou z investičního pohledu nejzajímavější. Začínají se zde budovat horské apartmány v domech, které neměly využití a prodaly se jako ruiny. Dojezdová doba je sem už teď lepší než do Krkonoš, ceny nesrovnatelně nižší, stejně jako celková rekreační plocha,“ shrnul v Právu šéf Bezrealitky.cz Hendrik Meyer.

Nejde přitom jen o to koupit za slušné peníze apartmán v Krušných horách a občas v něm strávit dovolenou. Taková nemovitost může vydělávat více než pražský byt.

Neřešit hosty, přesto vydělávat

Zajímavé možnosti se objevují i pro investory, kteří preferují přímé vlastnictví nemovitosti a jsou v katastru nemovitostí zapsáni jako majitelé. Některé společnosti už nabízejí nejen samotný development, ale i následný servis. V jednom z takových projektů si většina klientů na nákup apartmánu vzala hypotéky za necelá dvě procenta ročně. Mají sice hotovost, je ale lepší si půjčit tak levné peníze na investiční nemovitost, která není určena pro vlastní bydlení. Nemovitostní společnost vlastníkovi vyplácí pětiprocentní roční výnos. A k tomu může majitel šest týdnů v roce používat apartmán pro sebe.

O obsazenost po zbytek roku se klient nestará. Společnost pro apartmán zajišťuje pronájmy na víkendové a týdenní pobyty, a majiteli platí bez ohledu na obsazenost.

Zajímavý model pro lidi, kteří si chtějí užít volný čas na horách, nestarat se o chalupu, o to, zda padá plot či tašky, že musí odhrabat sníh, že nejde kotel…a ještě slušně vydělají.

Vydělá samozřejmě i nemovitostní společnost. Nejprve tím, že našla místo, koupila objekt před rekonstrukcí a po rekonstrukci ho prodala. A pak na nájemní správě, ovšem v tomto případě po menších částkách a musí počítat s tím, že dva roky to pro firmu znamená hlavně práci.

To je ale byznys. Lidi přestává bavit vydat peníze za investiční nemovitost, ať už své nebo z hypotéky, a ještě mít starosti s pronajímáním. Zároveň ubývá místa, kam jde v Česku opravdu investovat, tedy kde není tolik lidí a zájemců. Podle mě se ale i Krušné hory brzy více zaplní a nemovitosti zde zdraží. Jako na Šumavě.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)