Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Palestinská vlajka uprostřed Izraele. Dokument Hejtři připomene i skandál z předloňské Eurovize

Dokument Hejtři. foto: EDISON FILMHUB

PRAHA - „Pokud se nespojíme, nenávist zvítězí,“ prohlásila islandská kapela libující si v tvrdé elektronice a s křiklavou stylizací milovníků BDSM. Dokument Hejři ji připomene jako fenomén, který se postaral o mezinárodní skandál na finále písňové soutěže Eurovize 2019. Snímek bude k vidění na platformě Edisononline.cz od 18. května do 22. května.
  18:00

Dvojice Islanďanů  Klemens Nikulásson Hannigan a Matthías Tryggvi své hudební těleso Hatari popisují jako BDSM antikapitalistický pop. Kapela provokuje vzhledem, hudbou i politickými názory.

Dokument Hejtři o kapele Hatari.
Dokument Hejtři o kapele Hatari.

Životní příležitost se naskytne v roce 2019, kdy jsou Hatari vybráni jako reprezentanti Islandu do soutěže Eurovize, kde je vystupovat uvidí na 200 milionů diváků. Vzhledem k vyhroceným vztahům mezi Izraelem a Palestinou se kapela rozhodně učinit politický krok přímo v živém vysílání. Dokážou však přispět do vyhrocené debaty pouze svým uměním? Nebo jejich poselství nepronikne přes zářivou bublinu, kterou Eurovize vytvořila?

Za dokumentem stojí debutující islandská dokumentaristka Anna Hildur Hildibrandsdottir. Ačkoliv její jméno divákům nic neřekne, dokument produkovala tvůrčí dvojice Jane Pollardová a Iain Forsyth. Ti kromě jiného spolupracovali na několika klipech australského hudebníka Nicka Cavea a stojí i za oceňovaným celovečerním dokumentem Nick Cave: 20 000 dní na Zemi.

Autor:
Témata: Kultura, Literatura

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč