Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Nemocnice na Kraví hoře je šílený nápad, zlobí se lidé z Masarykovy čtvrti

Prostor určený pro novou městskou nemocnici, který se objevil na pozměněném územním plánu Brna, vyvolal bouřlivé reakce. Nesouhlasné názory neprojevují jen lidé z Masarykovy čtvrti, ale také Vysoké učení technické v Brně (VUT), na jehož pozemku na Kraví hoře by nemocnice měla vzniknout. O návrhu se brněnská technika dozvěděla až z médií.

Pokyn k vyhledání místa pro městskou nemocnici, o kterém Drbna informovala včera, vzešel z Odboru zdraví Magistrátu města Brna. Nový areál by měl nahradit stávající zdravotnická zařízení, která jsou ve správě města, a to Nemocnici Milosrdných bratří a Úrazovou nemocnici v Brně. Jejich stav podle Kanceláře architekta města Brna (KAM) nebude již dlouho vyhovující a bylo potřeba najít prostor, na kterém se v horizontu desítek let začne stavět nový objekt.

Lokalita na Kraví hoře

Město ve spolupráci s KAM proto v souvislosti s novým územním plánem hledalo další možnosti umístění nového zdravotního střediska. Uvažovalo například nad lokalitou u Ústředního hřbitova nebo o výstavišti. Žádné z míst ale podle slov ředitele KAM Michala Sedláčka neprošlo výběrem.

Jako nejideálnější se odbornému týmu jeví lokalita na Kraví hoře. S kladnými reakcemi veřejnosti se ale nesetkala. „Jedná se o šílený nápad, o kterém víme informace pouze z médií. Všichni dlouhé roky počítáme s tím, že na Kraví hoře bude park a zeleň. Lokalita je navíc dopravně špatně přístupná a nachází se na kopci," řekl Drbně předseda Občanského sdružení Masarykova čtvrť Michal Závodský, jenž je zároveň zastupitelem městské části Brno-střed za Zelené.

Ačkoli je podle Sedláčka území na Kraví hoře vhodným prostorem pro stavbu zdravotnického zařízení, a to zejména proto, že se nachází ve středu města a v obklopení přírody, Závodský s touto obhajobou nesouhlasí. „Všichni víme, co obnáší mít nemocnici ve středu města. Příkladem je Masarykův onkologický ústav na Žlutém kopci, kde se zařízení nemá skoro už kam rozvíjet a je tam špatná dopravní situace,“ dodal.

O VUT bez VUT

Pozměněný návrh byl překvapením také pro VUT, v jehož areálu se má nová městská nemocnice v budoucnosti stavět. O záměru města se škola dozvěděla až od novinářů. Podle mluvčí KAM Jany Běhalové ale nebylo možné o rozhodnutí informovat dříve. „Záměr nebylo možné dopředu diskutovat s vlastníkem pozemků ani s veřejností, dokud se návrh upravuje, je neveřejný, aby nedocházelo ke střetu zájmů. Je to daný postup, jinak by šlo o porušení legislativních pravidel,“ uvedla.

VUT se v loňském roce zapojilo do připomínkování původního návrhu územního plánu a požadovalo změnu klasifikace svého areálu na Kraví hoře na plochu veřejné vybavenosti. Připomínce ale vyhověno nebylo a namísto ní se v návrhu objevila právě smýšlená stavba nemocnice. Brněnská technika se záměrem města nesouhlasí a nechystá ani prodej pozemků nebo jejich směnu, na kterou KAM ve svých plánech spoléhá.

Stávající klasifikace městské zeleně, do které dané pozemky VUT spadají, ovšem zároveň omezuje jakýkoli rozvoj v lokalitě. „Není zde možné provádět žádné zásadní rekonstrukce chátrajících objektů, pouze je de facto udržovat," uvedla za VUT mluvčí Radana Koudelová s tím, že si škola kvůli změně návrhu územního plánu již vyžádala všechny technické podklady k danému území.


 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Hvězdárny a planetária Brno

Štítky Kraví hora, stavba, nemocnice, městská, územní plán, Vysoké učení technické v Brně, pozemek, Brno, Michal Sedláček, Nemocnice Milosrdných bratří, Úrazová nemocnice v Brně, Kancelář architekta města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice na Kraví hoře je šílený nápad, zlobí se lidé z Masarykovy čtvrti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.