InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Goldies Párty s DJ Hobo

    pátek 29.3 22:00 - Hradní sklípek, Strakonice

  • Velikonoční farmářské trhy s ukázkami pletení z proutí

    pátek 29.3 9:00 - Drahkov

Zobrazit všechny události
 

NE od Pešána přijal v klidu. Útočník Rudolf Červený přišel o MS v Rize, ale rodina mu vše vynahradí

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Na lodžii svého bytu nad řekou Vltavou sušil hokejové nádobíčko, které naposledy propotil v duelu s Rusy (4:0). Pro portál JcTED.cz Rudolf Červený zapózoval v reprezentačním dresu. Měl čerstvě po sezoně, vydýchával, co všechno mu přinesla. Účast na mistrovství světa z toho nakonec nebude, ale o nominaci se útočník Lahti rval do poslední chvíle! Až po generálce si vyslechl trenérův verdikt: do Rigy s národním týmem nepoletí.

 

Z Prahy si to pak odchovanec Motoru namířil domů, na jih Čech. Připouští, že teď rád vypne, pročistí si hlavu od hokeje. V Doubravici plánuje stavbu domu, protože ten rodičů, kde vyrůstal a v létě u něj dodnes střílí puky do brány od dědy, už je pro všechny malý.

Současně forvard vybírá místo pro rodinnou dovolenou, kterou kvůli reprezentaci odložil.„Po sezoně jsem byl víceméně rozhodnutý, že jedu na dovolenou, že je konec. Je pravda, že jsem měl v Lahti výbornou sezonu, věřil jsem, že by pozvánka mohla přijít, ale s trenérem jsem nekomunikoval. Druhý den ráno jsme měli mít letenky, ale k večeru mi pan Pešán zavolal, že by chtěl, abych přijel, zda mám zájem, že mám velkou šanci. Řekl jsem, že rád přijedu - každá pozvánka potěší, protože člověk neví, kdy to může být naposledy. Takže jsem tam jel, ale s čistou hlavou. Nepřemýšlel jsem o tom, jestli je šance velká, nebo malá. S tím, že to odehraji, jak nejlépe umím, a buď to vyjde a pojedu na mistrovství, nebo nevyjde, ale život půjde dál. Bral jsem to úplně v klidu," líčí Rudolf Červený.

Nyní se raduje z toho, že má manželku s dcerou nablízku. Cení si domácí pohody. „Čtyři týdny bych byl v bublině na hotelu, daleko od rodiny a neviděl bych malou," váží plusy i minusy z pohledu otce. „Kdyby mě vybrali, tak bych byl šťastný, že jedu. Ale když to nevyšlo, nedá se nic dělat. Popřál jsem klukům hodně štěstí. Byl jsem rád, že jsem tam s nimi mohl být. Je tam sranda, sejdeme se hráči pomalu z celého světa a vždycky je dobrá atmosféra," konstatuje forvard, a přestože byl poslední, na koho Filip Pešán při vyřazování ukázal, nehroutí se. Nakonec, není to poprvé - totéž se mu přihodilo za kouče Miloše Říhy. Je v tomto ohledu smolařem. „Nejsem z toho extrémně zklamán," zavrtí hlavou. „Takový je život. Uvidíme, co bude příští rok, třeba mi sezona vyjde. Vždycky jsou na cestě k cíli nějaké překážky a je třeba jít dál."

Ve světě má přednost mládí

V přípravě na MS nastoupil ve dvojzápase s Německem. 6. května dal gól Slovákům a odehrál i kompletní České hokejové hry. Reprezentační starty orámovaly vydařenou sezonu Rudolfa Červeného. S úsměvem reaguje na poznámku, že po třicítce nemusí být kariéra v dresu s lvíčkem nutně u konce. V Lahti totiž patří k nejstarším, a jak poznal hokejový svět, panuje trend týmy omlazovat. V Čechách jako by „mládí vpřed" neplatilo, jenže Rudolf Červený by rád zůstal v kvalitní zahraniční lize. „Nastupuje opravdu hodně mladých hráčů, a kdo sleduje třeba NHL, vidí, že jsou tam hrají samí dvacetiletí kluci. V pětadvaceti jsou v top formě! Tudy se ubírá trend, takže je čím dál těžší se prosadit, což platí i o finské lize," podotýká s úsměvem jedenatřicátník se zkušenostmi ze Švédska, KHL či kanadské juniorky. „Sport je čím dál rychlejší - a ti mladší mají rychlejší reakce..."

Mezi Pelikány na druhý pokus

Že Lahti dobře vědělo, koho angažuje, svědčí dlouhodobější zájem klubu o bývalého hráče Mountfieldu. „Můj agent s ním byl v kontaktu už v době, kdy jsem odcházel z KHL. Měl jsem na výběr jít na konec sezony do Švédska, do Finska a měl jsem nabídku i ze Švýcarska. Rozhodl jsem se pro Finsko, ale Lahti se zranili dva beci, takže potřebovalo pro play off obránce," vysvětluje, proč první pokus nevyšel.
Druhý už ano. Červený chtěl změnit prostředí, a tak se dohodl na ukončení spolupráce s Kometou, aby posílil Pelikány, jak se klub z Lahti jmenuje. V téhle „ptačí" hokejové kolonii náramně pookřál a vyrovnal svůj střelecký rekord z Hradce Králové: nastřílel 21 branek, na sedmnáct přihrál, v play off přidal další tři trefy. Nejlepší důkaz, že se s tempem a kvalitou SM Liigy popasoval jako cizinec na výbornou. „Hra má spád, soutěž se podle mne nejlépe podobá mezinárodnímu hokeji," srovnává Rudolf Červený, jenž to měl při akcích národního týmu o to jednodušší. „Jak na prvních hrách, které byly zrovna ve Finsku (Karjala Cup, pozn.), tak i nyní jsem se cítil daleko lépe. Když jsem v dřívějších letech jezdil na akce z Česka, cítil jsem, že mezinárodní scéna je úplně něco jiného. Ale nedovolil bych si říct, že česká extraliga je horší! Myslím, že je extrémně těžká, jen každá soutěž má svá specifika."
Kvůli Covidu-19 byl program Liigy zhuštěný, Červený dokonce hovoří o nejtěžší sezoně v kariéře, jakou zažil. V Lahti mu skončila smlouva, od klubu dostal nabídku, aby pokračoval. „Řekli, že mám dveře otevřené, a když budu mít zájem, tak se domluvíme. Nijak na mne netlačí. Za to jim moc děkuju," vzkazuje na sever Rudolf Červený, jenž nechá v zákulisí pracovat své agenty a pak se s rodinou rozhodne, kam se vydá za prací tentokrát. Finská volba bude znovu ve hře.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace