Windows 10, verze 21H1

Léto roku 2021 za dveřmi a s ním i další verze operačního systému Windows 10.

Nová verze je jako vždy k dispozici na standardních distribučních kanálech od WSUS, Windows Update for Business, Visual Studio, asistenta pro stažení ISO instalací a VLSC portálech. Jako každá letní verze nabízí 18 měsíců podpory.

Instalace probíhá díky takzvanému povolujícímu balíčku velmi rychle, neboť většina funkcí je již v systému pasivně k dispozici z předchozích aktualizací z května 2021. Plně aktualizované stanice tedy budou mít instalaci v podstatě na kliknutí a restart, a to pro verze 2004 a 20H2.

Co je nového?

Mnohé IT specialisty asi překvapí aplikace novinek, zájmů a počasí. Ta je k dispozici i pro starší sestavení, ale zde je přítomna ve výchozí instalaci. Můžete ji samozřejmě pomocí politik vypnout.

Podpora pro více Windows Hello kamer pomůže uživatelům, kteří používají notebook například v dokovací stanici a rádi by využili externí kameru, která Hello podporuje. Systém nyní bude preferovat pořadí dle bezpečnosti i externí zařízení, které pravděpodobně zabírá uživatele lépe.

Passwordless metody jsou nyní podporovány nejen pro Temporary Access Pass v Azure AD, která umožňuje uživateli bezpečně registrovat k MFA a Hello, ale také částečně již i v OOBE.

S pomocí služby Microsoft Intune můžete využít rychlou expedici aktualizací, která přeskočí běžné časování politik pro běžnou aktualizaci přes Windows Update for Business. Stejně tak můžete počítat s funkcí Known Issue Rollback umožňující vrácení konkrétní změny po bezpečnostní aktualizaci i bez nutnosti odebrání celé aktualizace a pozastavení aktualizací v prostředí.

Služby pro zpracování WMI a Group Policy doznaly značných vylepšení ve výkonu a scénářích pro vzdálenou práci, kdy počítač nemá konektivitu k doménovému řadiči, a přitom potřebuje zajistit rychlý export politik například pro příkaz gpresult.

Defender Application Guard by měl uživatelům nabídnout lepší a rychlejší zkušenost, především při prvním spuštění.

Aktualizovány byly i ADMX šablony politik, referenční bezpečnostní politiky. Nástroje jako ADK aktualizaci nepotřebují, neboť systém sdílí stejný základ s předchozími.

Více technických podrobností najdete v článku IT tools to support Windows 10, version 21H1 – Microsoft Tech Community a především What’s new in Windows 10, version 21H1 – What’s new in Windows | Microsoft Docs.