Hokejisté se vrací na místo činu. Před patnácti lety brali v Rize stříbro, Irglova klička vešla do historie

Před patnácti lety získali čeští hokejisté na mistrovství světa jedinou stříbrnou medaili v samostatné historii. Druhé místo na šampionátu v Rize v roce 2006 vybojoval podceňovaný tým vedený trenérem Aloisem Hadamczikem. Právě do lotyšské metropole se letos mistrovství světa vrací.

Tento článek je více než rok starý.

Riga Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbyněk Irgl dává vítězný gól ve čtvrtfinále MS 2006 proti Rusku

Zbyněk Irgl dává vítězný gól ve čtvrtfinále MS 2006 proti Rusku | Foto: Grigory Dukor | Zdroj: Reuters

„Nejeli jsme tam s velkými cíli, nikdo nám nevěřil. A to bylo dobře – tak nějak náš nároďák odjížděl i do Nagana,“ vzpomínal pro Radiožurnál bývalý kouč hokejové reprezentace Alois Hadamczik, jaké měl potíže při skládání týmu pro šampionát v Rize v roce 2006.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští hokejisté se po 15 letech pokusí zopakovat medailový úspěch z šampionátu v Rize. Více v příspěvku Františka Typovského

Účast na mistrovství z různých důvodů odřeklo hned 27 hráčů. Hadamczik tehdy nominoval 17 nováčků, kapitánskou pásku nesl jeden z mála zkušených – útočník David Výborný.

„Spoustu kluků bylo unavených, hráli play-off a měli dlouhou sezonu. To mužstvo ale nebylo tak špatné,“ podotkl dlouholetý lídr národního týmu.

Lotyšští fanoušci si historicky první šampionát ve své zemi užívali a vytvářeli bouřlivou atmosféru. „Byli ve velké euforii a bylo vidět, že tím žije celá země,“ chválil domácí fanoušky Výborný.

Podobnou kulisu měli na svých zápasech i Rusové, kteří se v Rize cítili skoro jako doma. Češi se o síle ruské podpory přesvědčili ve čtvrtfinále. Tam se dostali po výhrách nad Slovinskem a Kanadou, remízách s Finskem i Lotyšskem a porážce se Spojenými státy.

Irglova vítězná trefa

Rusové hlavně v úvodu utkání národní tým drtili. Hadamczikův výběr ale pečlivě využíval nabídnuté šance a díky trefám Tomáše Kaberleho, Jaroslava Hlinky a Patrika Štefana dovedl zápas do prodloužení. A v něm přišel moment, který se navždy zapsal do české hokejové historie.

V 8. minutě prodloužení našel hned po vhazování kapitán Výborný Zbyňka Irgla. Ten sice před brankou zazmatkoval, zpětnou bekhendovou kličkou ale poslal puk do sítě a zajistil Čechům postup.

„Byl jsem v obrovské euforii, nevnímal jsem nic okolo. Jen jsem se radoval, celý tým na mě naskákal,“ vzpomínal Irgl.

„Jak když kopnete do pojistek, všechno zhaslo, ticho. A jenom jste slyšel na ledě, jak burácí naše střídačka a naši hráči přímo na ploše,“ dodal Hadamczik.

Čeští hokejisté v Lotyšsku skončili druzí – v semifinále vyřadili Finy a v boji o titul podlehli Švédům. Stříbrná medaile ale podceňovanému týmu chutnala podle kapitána Davida Výborného skoro jako zlatá.

Hokejové mistrovství světa začíná v Rize v pátek. Ve stejný den navíc začne vysílat nová digitální stanice Českého rozhlasu Radiožurnál Sport. První přímý přenos nabídne z pátečního zápasu Česko – Rusko, na serveru iROZHLAS.cz můžete od 15.15 sledovat online reportáž.

František Typovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme