Mezinárodní vězeňské společenství: Aby děti mohly být dětmi

Mezinárodní vězeňské společenství: Aby děti mohly být dětmi
19. května 2021 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

V Česku se rozvolňují opatření proti koronaviru, děti začínají chodit do školy, plánují se prázdniny a vrcholí i přípravy na letní tábory. Mezinárodní vězeňské společenství pro děti odsouzených rodičů chystá Andělské kempy pro děti odsouzených rodičů. O jejich významu jsme hovořili s Žanetou Dvořáčkovou.

Andělské kempy jsou v mnohém stejné jako jiné letní tábory. Účastníky tu především nikdo nestigmatizuje tím, za co nemohou – že jejich rodič je ve vězení. „Pro ně je pobyt vzácný tím, že jsou na tom všechny děti stejně, můžou o těch věcech popovídat, sdílet je. Ví, že je nikdo nebude odsuzovat. Můžou odložit všechny masky, které často musí mít, aby neukazovaly to, v čem žijí, nebo čím procházejí,“  ozřejmila na dotaz Proglasu Žaneta Dvořáčková z Mezinárodního vězeňského společenství. S mladým osazenstvem táboří odborníci (psychologové, sociální pracovníci a další), kteří mu pomáhají obtížnou životní situaci zvládat.

I přes nesnáze a problémy spojené s epidemickou situací organizátoři doufají, že akce budou, vyjádřila Dvořáčková:  „Letos bychom chtěli uskutečnit tábory dva, jeden pro děti z Čech a druhý z Moravy. Máme všechno rozjeté, máme děti, máme už všechny vedoucí, takže my se plně připravujeme, ale jediné, co by to mohlo zhatit, jsou nepříznivé podmínky ze strany epidemie a potažmo nějakých vládních opatření.“ 

Další informace o projektu Andělských kempů i návazných aktivitách jsou na webu Mezinárodního vězeňského společenství a také v rozhovoru, který vedla Anežka Jakubcová (odkaz pro poslech níže).

 

foto: pixabay

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony