Nemocnice Pardubického kraje po víc než osmi měsících povolily návštěvy u pacientů

19. květen 2021 10:47

Po více než osmi měsících povolily Nemocnice Pardubického kraje návštěvy u pacientů. I když se epidemická situace v regionu už několik týdnů zlepšuje, platí pro návštěvníky přísná pravidla. Podobně jako jinde i tady se musí příchozí prokázat negativním testem, očkovacím certifikátem, nebo potvrzením o prodělání covidu-19.

„Máte potvrzený antigenní test, můžete jít na návštěvu za babičkou v respirátoru a návštěva zhruba třicet minut,“ povolila vrchní sestra geriatrického centra v Pardubické nemocnici Jana Samaranská další návštěvu. Za příbuznými sem lidé mohou přijít od začátku tohoto týdne.

„Někteří příbuzní využili této příležitosti, nebylo jich mnoho, ale přišli. Neměli jsme s nikým problém, měli dostatek informací, a kdo nevěděl, zavolal si dopředu a zjistil si informace. Byli rádi, že můžou,“ říká Samaranská.

Návštěva? 1 člověk na 30 minut

V krajských nemocnicích byly totiž návštěvy zakázané od 11. září loňského roku. Teď jsou v omezeném režimu povolené na standardních odděleních a případně i na intenzivní péči, řekla Karolína Frýdová z oddělení komunikace krajských nemocnic.

Chodba k emergency Pardubické nemocnice

„U hospitalizovaného pacienta by vždy měla být jen jedna návštěva a to maximálně na třicet minut. Zároveň pokud je to možné, tak preferujeme návštěvy ve venkovních prostorách nemocničních areálů. Návštěva se vždy musí ohlásit zdravotnickému personálu a odevzdat vyplněný formulář pro návštěvy,“ dodala Frýdová.

I pro návštěvy v areálu nemocnice ale platí, že musí mít potvrzení o negativním testu, očkování, nebo prodělání covidu-19. Návštěvy navíc nejsou možné každý den, upozorňuje Karolína Frýdová. „Na standardních lůžkách jsou návštěvní dny ve středu a v neděli od 14 do 17 hodin, na lůžkách intenzivní péče je to vždy po dohodě s vedením oddělení. Nicméně doporučujeme sledovat webové stránky jednotlivých oddělení, protože návštěvní doba může být upravena.“

Návštěvy jsou povolené ve všech pěti nemocnicích v Pardubickém kraji. Tedy v Pardubicích, Litomyšli, Chrudimi, Svitavách i Ústí nad Orlicí.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související