Přihlášení

Udělejte si radost a vstupte do naší komunity milovníků čtení
Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Registrovat
Nepřihlášený čtenář
  - Zaregistrujte se

Mysteriózní detektivka s malým rozsahem


Mysteriózní detektivka s malým rozsahem
Recenze knihy: Seznam zapomenutých dětí
Autor: Patrik Madle
Nakladatelství: Pointa
Počet stran: 96
Seznam zapomenutých dětí je příběh s historickou zápletkou, kterému nechybí napětí i emotivnost. Dokáže si její autor Patrik Madle i přes nevelký rozsah získat čtenáře a nabídne jim něco netradičního?

Jméno tvůrce této útlé knížečky asi většině čtenářů nic moc neřekne. Prozatím má na svém kontě několik kratších či delších šuplíkových povídek, trochu poezie i nějaký ten scénář. Ve svém pracovním životě se věnuje marketingu a oblasti komunikace, momentálně jako mluvčí jedné velké banky.

A co se zde vlastně odehrává? V malé české obci je při rekonstrukci kostela nalezena tajemná truhlička, v níž je několik nečitelných dokumentů. Na jediném zachovalém papíru je seznam čtyř jmen s dvěma daty u každého z nich. Asistentka Lila na obecním úřadě záhy zjistí, že děti se stejnými jmény u nich v současnosti žijí. Data se dokonce vždy shodují s daty narození, jen jsou posunuta o sto let dříve. Co znamená druhý údaj, zjišťují, když první dítě umírá. Lila a policista Martins musejí urychleně přijít celé záhadě na kloub, než přijde smrt podruhé.

K celé knížečce jsem přistupoval tak trochu s rezervou a nic moc od ní neočekával. Ostatně hned začátek mi příliš nesedl. Autor trochu moc rychle vstoupil do děje bez nějakého většího úvodu, popisu postav a jejich minulosti. Podle mě je trochu znát i určitá nevypsanost. Ale odpustil jsem mu to a nakonec rozhodně nelitoval, že jsem se do čtení celého textu pustil.
Po trochu přepáleném úvodu začíná autor zajímavým způsobem rozvíjet samotnou zápletku, přidává hodně mysterióznosti a nezapomíná ani na silné emoce. Když se poměrně pochmurný příběh týká dětí, samozřejmě se čtenářů vždy nejvíce dotkne na srdci.

Celkově se dá knížečka žánrově přiřadit k detektivkám, nabízí však i historický podtext a nakonec si troufám tvrdit, že jí nechybí až lehce hororová atmosféra. Ale nebojte se. Žádné velké strašení nepřijde.

Postavy nenabízejí příliš bohatý osobní život ani se nějak důkladněji neseznámíte s jejich minulostí. Jen sem tam nějaká zmínka. Vzhledem ke krátkosti textu se však není čemu divit. Počet stran se nevyšplhal ani na sto. Daleko více autor sází na rychlý spád, postupnou gradaci zápletky a poměrně působivou atmosféru.

Velice zajímavé je i propojení minulosti se současností, které prostě vždycky funguje. Nečekejte však žádné flashbacky do válečných dob, děj se odehrává v rámci několika dnů. Přesto na vás budou dýchat záhady dějin a nakonec zjistíte, co za celým momentálním děním stojí.

Seznam zapomenutých dětí je tak nakonec velice zajímavou mysteriózní knihou, která vás hned na začátku odpálí vpřed, pokračuje detektivní náladou a vyvrcholí lehce mrazivým rozpoložením. Nejedná se o žádné dokonalé dílo, zřejmě si najde jen svou menší čtenářskou základnu a bestsellerem se nestane. I přesto je příslibem do budoucna, že na českou literární scénu by mohl přijít další velice šikovný spisovatel.

Hodnocení autora recenze
70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70%


V obchodech
(157 - 189 Kč)




Komentáře

opice1956
  9. 8. 2022, 0:23
Vaše tvrzení "V malé české obci je při rekonstrukci kostela nalezena tajemná truhlička, v níž ..." je dost odvážné. S ohledem na popis 3.května jako státního svátku bych to dokonce úplně vyloučila. Mohlo by to být Polsko, kde je 3. květen státním svátkem (Den ústavy).


Další zajímavé recenze



Protiklady sa proste priťahujú
Recenze knihy Kolega z pekla

Šikana na síti v románu Roberta Galbraitha
Recenze knihy Černočerné srdce

Dobrodružství Bohdana Jaroše
Recenze knihy Lovec čertov