Žampióny s vinnou klobásou. Vyzkoušejte netradiční spojení chutí, vůní i barev. Nebudete litovat

Vinná klobása je český vynález? Těžká otázka. O vinné klobáse najdeme sice záznamy v kuchařkách z 19. století. Ale kdo ji konkrétně vymyslel, to z nich nevyčteme. Existují teorie o tom, že by vinná klobása mohla být českou sestrou klobásy bavorské. V každém případě je ovšem u nás velmi oblíbená.

Název vinná klobása napovídá, že jednou z ingrediencí je víno. Odborníci doporučují bílé víno s jemnou příchutí muškátu.

Vinné klobásy

A to z toho důvodu, že tato chuť ladí i s kořením, které se do směsi přidává. Základem je ale vždy kvalitní maso.

Suroviny:
žampiony 12 kusů, 1 cibule, 250 g vinné klobásy, česnek, polotvrdý sýr - Eidam nebo Niva, olej, petrželka nebo řeřicha

Postup:
Žampionové hlavičky očistěte, odkrojte nožičky a odložte je.
Cibuli nakrájejte společně s nožičkami žampionů najemno.
Na pánvi rozehřejte olej a cibuli s nožičkami žampionů v něm zlehka osmahněte.
Vinnou klobásku vymačkejte ze střívka, smíchejte ji se stroužkem prolisovaného česneku a přidejte na pánev k cibuli. Zlehka osmahněte a směsí plňte žampionové hlavičky.
Troubu předehřejte na 200 °C.
Na každou hlavičku navršte kopeček nastrouhaného sýra a vložte do trouby na 20 minut zapéct.
Na závěr vše dozdobte čerstvou řeřichou nebo petrželkou.

Proč se na houby musí chodit do lesa? Vždyť dnes už se dá uměle vypěstovat kdeco. Jenže většina jedlých hub právě ne. Pro svůj život totiž potřebují úzký vztah se speciálním lesním prostředím, které se na zahrádce vytváří poměrně těžko.

Výjimky: žampiony nebo hlíva ústřičná

Přesto jsou houby, které známe spíše z nákupního než houbařského košíku. Například žampiony, houby shiitake nebo hlíva ústřičná. Tyto houby mají své místo v jídelníčku, obsahují řadu látek důležitých pro naše tělo.

žampiony

O houbách se mluví jako o mase chudých, protože obecně mají velký nutriční index.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.