Čaje pro dobrou náladu: Které zaženou stres a úzkost? | Moje zdraví

3 čaje, které popíjejte plnými doušky. Vyhnete se úzkostem i nachlazení

3 čaje, které popíjejte plnými doušky. Vyhnete se úzkostem i nachlazení
Autor: iStock.com
25. března 2024 • 06:00

Čaj nejen skvěle chutná, ale také prospívá zdraví. Které byste neměli ve svém jídelníčku vynechávat?

 

Ranní dávku kofeinu na probuzení těla i mysli určitě dodá černý čaj. Další čaje ale dokážou pomáhat s regulací hladiny cukru v krvi, mohou povzbuzovat mysl, snižovat úzkost, pomáhat proti artritidě nebo rakovině. Které čaje si dopřávejte doslova plnými doušky?

Video se připravuje ...
Které čaje vám pomohou zrychlit metabolismus a zhubnout?VIDEO 

Matcha

Jemně mletý zelený čaj z Japonska se ukazuje jako výrazný spojenec proti úzkosti. Obsahuje totiž aminokyselinu L-theanin a ta podporuje tvorbu hormonů dopaminu a serotoninu, které kromě jiného zlepšují náladu a pocit uvolnění. Dále posilují schopnost koncentrace a paměť. Kromě toho obsahuje i spoustu látek, které například posilují imunitu.

Tchajwanský Gaba Oolong

Čaj Gaba Oolong má vysoký podíl gama-aminomáselné kyseliny díky zvláštnímu výrobnímu postupu. A právě tato kyselina má podle nejrůznějších studií pozitivní vliv na lidské zdraví. Za prvé: pomáhá proti nespavosti. Za druhé: snižuje stres a úzkost, má zklidňující účinky. Některé studie ukazují, že dlouhodobě také zlepšuje koncentraci a dokáže snížit bolesti hlavy a svalů. Každopádně ale snižuje krevní tlak a hladiny cukru v krvi.

Vyzkoušejte: 6–8 gramů čaje zalijte 0,3 l vody o teplotě 85 °C a nechte v konvici louhovat 1–2,5 minuty.

Heřmánkový čaj

Léčivé účinky heřmánku v našich krajích asi nikoho nepřekvapí. Tuto bylinku můžete využít k léčbě neduhů po celý rok, hodí se k vnitřnímu i zevnímu použití, a to jak pro dospělé, tak pro kojence.

Celkově je heřmánek vhodný ke zklidnění psychiky a obzvláště v kombinaci s meduňkou je vhodný při potížích nespavostí.

Pomáhá s trávením, je vhodný například při nadýmání nebo křečích. Heřmánkový čaj je oblíbeným a účinným lékem při nachlazení. Posiluje imunitu, takže jeho popíjení doporučujeme především v době chřipkových epidemií. Patří mezi oblíbenou bylinku na léčení nemocí ženských orgánů nebo na záněty močových cest.

Pijte maximálně tři hrnečky za den. Pokud budete bylinku dlouho louhovat, čaj bude mít hořkou příchuť. Vyzkoušejte ho například s citronem nebo s medem.

Video se připravuje ...
Čaje, které pomohou tělu se zánětlivými procesyVIDEO 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.