Dnes Pondělí - zatazeno 20°C
Zítra Úterý - polojasno 22°C
Pondělí 3. 6. 2024
Svátek má Tamara
Pražské drby
Co se v Praze povídá aneb Tak trochu jiný pražský bulvár
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Přijďte darovat krev, prosí nemocnice. S obnovením odkládaných operací nastal nedostatek cenné tekutiny
Darování krve. Foto: Jan Puci

Přijďte darovat krev, prosí nemocnice. S obnovením odkládaných operací nastal nedostatek cenné tekutiny

Obnovení plánované péče a dlouho odkládaných operací je jedním z důvodů, proč se v současné době snižují zásoby krve. Nemocnice proto apelují na zdravé lidi, aby darovali krev.

Fakultní transfuzní oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (FTO VFN) se v současnosti potýká s kritickým nedostatkem transfuzních přípravků. Chybí především dárci krevních skupin 0 RhD pozitivní a A RhD pozitivní. 

„Negativně pociťujeme především nemožnost využívat naplno náš mobilní odběrový tým, který jezdí krev odebírat dárcům přímo do velkých firem,“ popisuje Lucie Langmeierová z FTO VFN Praha současnou situaci a vysvětluje: „Vzhledem k přetrvávajícímu režimu home-office v řadě firem není možné plně využívat tento způsob darování krve. Prosíme tedy dárce, kteří byli zvyklí, že za nimi jezdíme na jejich pracoviště, aby přišli krev darovat do našich odběrových center na Zbraslavi nebo na Karlově náměstí.“ 

Jedním z důvodů aktuálního nedostatku transfuzních přípravků je skutečnost, že i během omezení plánované a odložitelné péče byli v nemocnici hospitalizováni nebo ambulantně léčeni pacienti, kteří transfuzní přípravky nutně potřebovali. Řada z nich dlouhodobě a opakovaně, například hematologičtí nebo onkologičtí pacienti.

Transfuzní přípravky se tedy využívaly neustále, i v období kulminace epidemiologické situace. „Skladba odebíraných transfuzních přípravků ale byla trochu odlišná než za normální situace, zaváděli a navyšovali jsme odběry takzvané rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy s obsahem protilátek po prodělání infekce koronavirem,“ sděluje Langmeierová. 

Aktuálně se v celém zdravotnickém systému obnovuje plánovaná péče a zákroky, které se dosud odkládaly. Nezbytnou podmínkou obnovení operativy je právě zajištění transfuzních přípravků. 

Stejná situace ale probíhá najednou napříč celým zdravotnickým systémem, distribuce transfuzních přípravků mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními tak nemusí být dostatečně efektivním řešením. Transfuzní přípravky mají omezenou dobu použitelnosti, nelze tedy vytvářet velké zásoby předem. 

„V současné době jsme přibližně na dvaceti procentech obvyklých zásob krve pro celou nemocnici. Potřeby našich pacientů ve Všeobecné fakultní nemocnici i pravidelné dodávky do nemocnic, se kterými dlouhodobě spolupracujeme, například FN Motol, stále pokryjeme. Ovšem situace se blíží k bodu, kdy by mohl nastat problém,“ dodala Langmeierová.

Problém s nedostatkem krve od dárců je i v dalších pražských zařízeních. Například Ústav hematologie a krevní transfuze, který je největším hematologickým centrem v Česku, nyní akutně potřebuje krev od dárců se skupinami 0+, 0-, A- a B-.  Ústřední vojenská nemocnice má akutní potřebu krve prakticky u všech krevních skupin. 

Nemoc covid-19 a očkování nejsou překážkou. Pokud dárce onemocnění prodělal, měl by mít ukončenou izolaci a být po ochranné lhůtě. U nemoci s lehčím průběhem stačí dva týdny po ukončení izolace, pokud byl průběh závažnější, doporučuje se alespoň jeden měsíc. Zdravotní stav každého dárce se posuzuje individuálně. U očkování záleží na typu vakcíny. Obecně lze říct, že dárce může 28 dní po očkování přijít darovat krev.

Krev mohou darovat zdraví lidé od 18 do zhruba 65 let, i když ukončení dárcovství je individuální záležitostí a záleží na zdravotním stavu dárce. Ženy mohou darovat čtyřikrát ročně, muži až pětkrát. 

Při každém odběru, který trvá zpravidla 4 až 8 minut, je odebráno 450 mililitrů krve. Asi polovina odebrané krve se použije v operačních oborech, ať již při plánovaných výkonech nebo při úrazech a náhle vzniklém krvácení, například při krvácení do zažívacího traktu nebo u žen po porodu.


Autor: Jan Puci

Mikroklima 2024 v parku Přátelství

Dnes v 10:33

Praha 9 oslaví Světový den životního prostředí na tradiční akci Mikroklima ve čtvrtek 6. června od 9 do 18 hodin v parku Přátelství na Proseku.

Hudebně-divadelní piknik v Praze 4: Festival Habrovka

Dnes v 09:56

Festival bloumající veřejnosti Habrovka se bude konat 7. a 8. června v zahradě kostela sv. Františka z Assisi v Praze 4 – Krči. Dvoudenní program nabízí nejen řadu lahůdek z oblasti hudby a divadla, ale i výstavu nebo workshop pro děti.

Vlak srazil člověka u nádraží v Klánovicích

Dnes v 09:20

U vlakové stanice Praha-Klánovice u ulice U trativodu srazil v neděli kolem půl deváté večer vlak člověka, který na místě zemřel. Policisté zjišťují příčinu nehody. Provoz na trati se zcela zastavil zhruba na hodinu, plně obnoven byl kolem půlnoci.

Stovky lidí na kolech projely Prahou v rámci Světové cyklojízdy

Dnes v 08:57

Oslavit jízdní kolo jako udržitelný, praktický a svobodný dopravní prostředek se v neděli 2. června rozhodly stovky lidí – dětí, velvyslanců a velvyslankyň, každodenních městských cyklistů a cyklistek i těch, kteří se jinak do provozu na bicyklu spíše bojí. Světová cyklojízda v režii spolku...

Divadlo barevných stínů v Galerii 1

Dnes v 08:43

Dvě desítky obrazů a soch z barevných PET lahví i obrazové náramky jsou do konce června k vidění v Galerii 1. Výstavu Milana Jiříka s názvem Divadlo barevných stínů v úterý 28. května zahájila slavnostní vernisáž.

Komentované vycházky Dolními Měcholupy

Dnes v 07:57

Pokud vás zajímá, jak bude vypadat vysokorychlostní trať v Dolních Měcholupech, dozvíte se na komentovaných procházkách s inženýry, architekty a urbanisty 19. a 27. června.

Veletrh neziskových organizací Prahy 1

Včera ve 20:42

Rok 2024 je rokem dobrovolnictví. Přijďte 10. června na první ročník obnoveného veletrhu, který v roce 1996 zahajoval prezident Václav Havel.

Na zličínském přejezdu srazil vlak muže

Včera v 16:37

Na Zličíně v neděli odpoledne kolem 13:30 hodin srazil vlak na železničním přejezdu muže. Ten utrpěl zranění a skončil v péči záchranářů. Kvůli nehodě byl provoz na trati mezi Hostivicí a Zličínem na hodinu a půl zastavený a cestující vozila náhradní autobusová doprava. Policisté vyšetřují, proč...

Výstava bude zkoumat české zlozvyky

Včera v 10:45

Výstavní prostor Kobky 17 na Smíchovské náplavce se během června promění na Národní statistický ústav, který bude zkoumat české zlozvyky. Veřejnost může aktivně ovlivnit i druhou fázi projektu Kateřiny Šedé Národní sbírka zlozvyků, jejímž cílem je zmapovat zlozvyky jednotlivců i skupin a vytvořit...

Další články
Nahoru