Sexuální orientace se může změnit i v dospělosti

19.05.2021 | Sex a vztahy

Sexuální orientace člověka není fixní a mění se během většiny délky života. Tedy i po dosažení plnoletosti. Se sexuální orientací se tak perou jak puberťáci, tak i vyzrálí jedinci.

Samu orientaci a identifikaci zásadně ovlivňuje společnost a výchova, takže výzkum tohoto fenoménu je složitý, protože lidé nepřiznají „barvu“ prostě proto, že je to pro ně příliš velké tabu. Nicméně to, kým a do jaké míry jsme přitahováni, se mění celý život. Stejně jako to, s čím se identifikujeme.

Pravda versus přání

Lidská orientace je složitá, protože je ovlivněna nejen geneticky, ale také prostředím a výchovou. Takže na to, co si vůbec připustíme, že nás přitahuje, má vliv nejen vrozené dispozice, ale také výchova a společnost. A i když si připustíme, že nás přitahuje stejné pohlaví, neznamená to, že se identifikujeme s bisexualitou či homosexualitou. Proto je výzkum orientace náročný, protože vědci se mohou spoléhat většinou pouze na výpovědi. A lidé je hodně upravují podle toho, co je správné nebo by si přáli, aby byla pravda.

I tak se ale jeví stále jasněji, že v minulosti prosazované jasné kategorie heterosexuální, homosexuální a bisexuální nestačí. Sexuální orientace je spektrum a to, co u jednoho znamená heterosexuální, může u druhého být spíš bisexuální. Tedy jakási přímka, na jedné straně je absolutní heterosexualita a na druhé absolutní homosexualita. Na okrajích přímky je velmi málo jedinců, ačkoli je většina někde poblíž heterosexuální straně, menší část pak uprostřed a u homosexuální hranice.

Věková hranice neexistuje

Sexuologové z Virginie prokázali, že tato fluidnost není u jedince stabilní ani po dosažení dospělosti. Jinými slovy skutečnost, kdo a do jaké míry člověka přitahuje ve dvaceti, se může lišit ve čtyřiceti a třeba šedesáti letech. A také kvůli stigmatizaci mužské homosexuality se k fluidnosti a bisexualitě otevřeněji přiznávají ženy. Neznamená to nutně, že jejich pohlaví je fluidnější, ale muži mají problém přiznat, že je do jisté míry přitahují i muži, protože mají obavu z odsudku.

Také se zásadně liší to, jaká je naše skutečná orientace, s kým skutečně spíme a jak se identifikujeme. Ve společnosti je spousta mužů, kteří mají heterosexuální manželství, ale tajně souloží i s muži. Veřejně odmítají přiznat, že je přitahují muži, a sami se identifikují jako heterosexuálové. Proto odborníci už nepoužívají termín homosexuální, ale spíš muži souložící s muži. Protože mezi ně patří i jedinci, kteří se jinak chovají „heterosexuálně“.

Orientaci můžeme měnit

„Raná dospělost po dvacátém roce života je obdobím zvýšené nezávislosti a často zahrnuje také přístup k liberálnější společnosti. Sexuální orientace zahrnuje mnoho stránek života, to, kdo nás přitahuje a sexuálně vzrušuje, s kým ve skutečnosti máme sex a jak se identifikujeme my sami,“ vysvětluje profesorka Christine Kaestle z Virginia Tech University.

„Vědci měli tendenci se zaměřovat jen na tyto aspekty nebo dimenze, jak měřit a kategorizovat lidi. Nicméně to může příliš zjednodušovat situaci. Například někdo se může identifikovat jako heterosexuál, ale může mít vztahy i s osobami stejného pohlaví,“ vysvětluje Kaestle.

Z jejího dlouhodobého sledování dvanácti tisíc osob vyplývá, že sexuální orientace se v průběhu dospělosti mění. To, jak se identifikujeme, kdo nás přitahuje i s kým máme sex. Ženy pak uvádějí častěji fluidní orientaci, tedy že je přitahují muži i ženy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat