DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM JIŽ SLOUŽÍ SENIORŮM

19.05.2021
DOMOV SE ZVLÁŠTNÍM REŽIMEM JIŽ SLOUŽÍ SENIORŮM

Dlouho očekávanou událostí byla rekonstrukce druhého patra Centra sociálních služeb Jeseník na Beskydské ulici. V pondělí 17. května se sem nastěhovali první klienti. Centrum tak rozšířilo své služby o Domov se zvláštním režimem. Péče je určena seniorům trpícím stařeckou nebo Alzheimerovou demencí. Více v článku...

Domov se zvláštním režimem je pobytová sociální služba určená pro seniory vyžadující zvláštní péči. „Zvláštní v tomto smyslu znamená, že není určen obecnému okruhu zájemců z řad seniorů, ale pouze těm osobám nad 65 let věku, které mají sníženou soběstačnost z důvodu chronického duševního onemocnění. Jedná o seniory s diagnostikovanou stařeckou demencí nebo Alzheimerovou chorobou,“ uvedl Jan Rotter, ředitel Centra sociálních služeb Jeseník.

Posláním Domova se zvláštním režimem je zajištění potřebné péče s důrazem na individuální požadavky klienta. Tato specifická onemocnění totiž neprobíhají u všech pacientů stejně. „Hlavním cílem poskytované služby je zachování důstojnosti lidí, udržení jejich schopností a dovedností v oblasti sebeobsluhy, podporování vztahů s rodinou a dalšími blízkými osobami a vytváření podmínek pro aktivní prožívání volného času,“ doplnil Jan Rotter.

Pokoje jsou situovány v útulných podkrovních místnostech s kapacitou 12 lůžek.  Všechny pokoje mají předsíňku, vlastní WC, koupelnu s bezbariérovým sprchovým koutem, jsou vybaveny polohovatelnými lůžky, uzamykatelnými nočními stolky a skříněmi a dalším základním nábytkem s možností drobných doplňků dle dohody s uživateli. K dispozici je společenská místnost a společná menší jídelna v domáckém stylu. V patře se nachází také prostorná terasa. Klienti budou moci využívat i další společné prostory, včetně přilehlého venkovního areálu.

Přípravy této investiční akce proběhly v roce 2020, vlastní realizace od ledna do dubna tohoto roku. Vzhledem k pandemické situaci nemohl proběhnout Den otevřených dveří, proto alespoň symbolicky zahájila provoz Domova městská rada. Členové se seznámili s prostředím a zjišťovali, jak bude o klienty pečováno a jak budou trávit volný čas. „Jsem ráda, že tato služba v Jeseníku vznikla. Je to velká pomoc nejen seniorům, ale hlavně jejich rodinám. Péče o člověka s touto chorobou je velice náročná,“ uvedla starostka města Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Další informace naleznete na stránkách Centra sociálních služeb Jeseník.

Další fotografie
Domov se zvláštním režimem 1.jpg
IMG_20210510_164722.jpg
IMG_20210510_164754.jpg