Máme na tom zájem! Jak Faltýnek lobboval za dotace Agrofertu

Bývalý náměstek ministrů a šéf CzechInvestu Ondřej Votruba promluvil o tom, kdo skrytě tlačil premiérův holding

Ačkoli Andrej Babiš tvrdí, že nemá s Agrofertem nic společného, jeho pravá ruka v politice Jaroslav Faltýnek podle nového svědectví osobně lobboval za přidělení dotací pro holdingové společnosti.

Bylo to před sedmi lety, když šéfa CzechInvestu dělal Ondřej Votruba. Agrofert měl tehdy do dotačních programů MPO, které CzechInvest administroval, přihlášené dvě firmy Preol a Wotan Forest. Andrej Babiš byl tehdy ministr financí.


Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš Foto: hnutí ANO

“Byl jsem coby přímý podřízený ministra Mládka ve Sněmovně, když mi Faltýnek jako šéf klubu ANO zavolal, jestli bych se za ním nemohl stavit v kanceláři. Přišel jsem za ním a on z toho nedělal žádnou vědu. Rovnou mi řekl: pane řediteli, máme tam tyhle projekty, máme na tom zájem, tak jestli byste se nepodíval, jak to s nimi vypadá,” říká dnes Ondřej Votruba, který pracoval také jako náměstek na ministerstvech dopravy a průmyslu a obchodu.

Neo: Jak jste reagoval?

Řekl jsem mu, že se samozřejmě podívat můžu, ale že nemůže čekat, že na to budu nějak tlačit nebo se jakkoli přimlouvat, protože rozhodnou nezávislí hodnotitelé. Na to on reagoval tak, že to je přece jasné, že jen chce mít jistotu, že to nebude nikde zbytečně viset.


NEPŘEHLÉDNĚTE: Co mají Francouzi v tajném spisu na Babiše


Neo: Dalo se z jeho slov poznat, kdo ho poslal?

V podstatě celou dobu mluvil jako zástupce Agrofertu. Přitom se o to vůbec neměl starat, to není role šéfa poslaneckého klubu. Celou dobu mluvil v množném čísle. Nedalo se z toho ale vydedukovat, jestli tím MY myslí Faltýnek-Agrofert nebo Faltýnek-Babiš. Každopádně když pochopil, že to nepadá na úrodnou půdu, stáhnul se. Po čase jsme se potkali náhodou ve Sněmovně znovu a jen se zeptal, jak to vypadá.

Neo: To bylo vaše jediné setkání s panem Faltýnkem?

Ne, zavolal si mě takhle opakovaně. Jednou u toho byl i právník Květoslav Hlína, to chtěli řešit nějakou zakázku na dopravě, kde jsem pak působil v roli náměstka. V dopravě si ANO od začátku intenzivně hlídalo své zájmy a pořád do toho mluvili Prachařovi, Ťokovi, všem. Kdo neposlechl, skončil. Otevřený tlak jsem pak zaznamenal, když chtěli, abych vyhodil svého podřízeného ředitele odboru Pozemních komunikací Milana Donta. U toho byl kromě Faltýnka i další poslanec za ANO Jan Volný.

Neo: Ten se k tomu dostal jak?

Jen z toho titulu, že byl poslanec za ANO, které řídilo resort dopravy. Možná, že ho Faltýnek použil tam, kde sám nechtěl jednat, a nebo to byl nějaký Volného soukromý zájem. V tomhle případě mě vlastně Faltýnek předhodil Volnému a ten mi rovnou řekl, že ten zmiňovaný ředitel je podvodník, dělá svoje kšefty a ať ho prostě vyhodím.

Řekl jsem mu, že to prověřím, ale že se mi s panem Dontem spolupracuje dobře. Volný se na mě rozkřičel, že to garantuje, padala z něj sprostá slova. Byl vytočený. Trval jsem pořád na svém: Nezlobte se, ale nevyhodím někoho jen proto, že mi to říkáte, to v žádném případě. A on na to: Ale já jsem poslanec ANO. Já jsem se ale také naštval a řekl mu, že toto si ke mně nemůže dovolit, protože nesloužím ANO, ale daňovým poplatníkům této země. Nerozešli jsme se v dobrém. 

Neo: Jak to s tím ředitelem dopadlo?

Neodvolal jsem ho. Časem ale byla jeho sekce přeřazena pod jiného náměstka a hned nato ho ministr dopravy odvolal.

Neo: Proč jim pan Dont tolik vadil?

Šlo o zakázky na údržbu silnic (tzv. “na sypače”), které ředitel odboru Pozemních komunikací podepisuje. Tam se točí obrovské peníze a byly tam velké tlaky různých firem. Nemám důkazy, ale působilo to na mě přesně obráceně: možná jako kdyby tam měl poslanec Volný své zájmy a Dont na ně nedbal. Soudě dle inteligence a hlavně chování obou pánů, pan poslanec tam vrchovatě prohrával. Takové primitivní chování fakt nemám rád.

Neo: Jak se u těch jednání pánové Faltýnek a Volný chovali?

Poslanec Volný otřesně, dával najevo, že je poslanec za ANO a kdo je víc. Faltýnek se držel zpátky, ten jednal vždycky v rukavičkách. Na mě sprostý nikdy nebyl, i když jsem slyšel skrz dveře, když jsem na něj čekal, jak někoho nevybíravě seřval. Každopádně ke mě se choval jako takový hodný strejc. Byl opatrný a otevřeně proti mně nikdy nešel. V pozadí samozřejmě ano, ale to jsem pochopil až po letech.

Víte, já jsem na takové tlaky zvyklý. Tlačili na mě všichni moji nadřízení ministři – Mládek hodně, Ťok trochu, ale zdaleka nejhorší byla Šlechtová. Ani s premiérem Sobotkou jsem neměl dobrou zkušenost. Ani s ODS. Ale ANO je jednoznačně nejhorší. Protikorupční étos je falešný od samého počátku. Měli to ovšem dobře vymyšlené – i mně, který jsem s nimi byl často v kontaktu, trvalo řadu měsíců, než jsem to poznal.

Byl jsem v roce 2014 a část roku 2015 naivní. Ani sám Babiš nerozlišuje, jestli mluví pravdu nebo lže, takže to na něm nemáte šanci poznat (pokud náhodou nevíte, jak to ve skutečnosti je). Faltýnkovo chování bylo ve srovnání s ostatními na hraně. Dával si velký pozor, aby při těch rozhovorech nesklouzl za tu hranu, když pochopil, že u mě to nepadá na úrodnou půdu.


ČTĚTE TAKÉ: Rovní a rovnější žadatelé o dotace


Zdroj náhledové foto: Hnutí ANO

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email