Vodáci, kteří chtějí splout Vltavu v první zóně Národního parku Šumava, se musí registrovat

20. květen 2021 07:48

Pokochat se vzácnou šumavskou přírodou přímo z hladiny Teplé Vltavy, to si každoročně nenechají ujít tisíce lidí. Počet lodí, které se do první zóny národního parku můžou vydat, je ale omezený. Vodáci se tak musí ke splouvání úseku mezi Soumarským mostem a mostem u Pěkné registrovat.

Na první vodáky už čekají lodě v kempu v Lenoře. „Musím zkontrolovat, jestli jsou čisté, jestli nemají uvolněné sedačky a pak je tady naskládám. Mám tu takový dřevěný rošt, kam se mi vejde čtyřicet lodí,“ ukazuje správce Jaroslav Mikeš.

Šumava v poslední době láká a i v kempu v Lenoře zaznamenali velký zájem. „Už teď to narůstá, myslím, že budu mít co dělat,“ směje se Jaroslav Mikeš.

Ke splutí Teplé Vltavy se loni zaregistrovalo přes tři tisíce lodí. Před rokem 2009, kdy správa parku registrace zavedla, jich ale úsekem proplulo i 12 tisíc.

Kemp v Lenoře čeká na první vodáky

„Tím, že je to atraktivní tok, tak se neustále zvyšoval tlak vodáků a bylo to neúnosné. Splouvalo se v létě při nízkém stavu vody, narušovalo se tím dno, na kterém je závislá perlorodka říční, proto se muselo přistoupit k tomu omezení,“ připomíná Vladimír Dvořák, vedoucí programu Splouvání Vltavy.

Aby mohli turisté na řeku vyrazit, musí být také dostatek vody. Tomu ale letošní počasí přeje. „Když je méně než padesát centimetrů, tak se nesplouvá. Jinak jsou dva režimy, mezi padesáti a šedesáti centimetry se splouvá ve skupině s průvodcem, když je nad šedesát centimetrů, tak se může splouvat bez průvodce,“ doplňuje Vladimír Dvořák.

Na Teplou Vltavu v úseku od Soumarského mostu po most u Pěkné se první vodáci vydají 1. června. Registraci spouští Správa Národního parku Šumava 20. května v 9 hodin.

Spustit audio

Související