Aspoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru už má přes 42 procent obyvatel Královéhradeckého kraje

20. květen 2021

Jak to vypadá s očkováním v Královéhradeckém kraji? Aplikováno bylo už 236 tisíc vakcín proti koronaviru, 62 tisíc lidí dostalo obě dávky, zbytek jednu. Alespoň v polovině očkovacího cyklu je tak přes 42 procent obyvatel kraje. 

Denně chodí do očkovacích center v kraji asi 4,5 tisíce zájemců. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Je zájem o očkování takový, jaký lékaři očekávali?

Čtěte také

Je o něco menší. Alespoň podle koordinátora očkování v Královéhradeckém kraji Jaroslava Malého a jeho kolegů. Kompletně neočkovaných je zhruba 12 procent obyvatel kraje, dalších 30 procent má alespoň jednu dávku.

Aktuálně čeká v kraji na očkování 9 tisíc lidí, z toho 5 tisíc čtyřicátníků. K dispozici mají lidé 11 očkovacích center, vakcíny navíc nabízí i 206 praktiků. Další místa tak podle Jaroslava Malého není potřeba otevírat, kapacita je prý dostatečná.

Největší kapacitu má v kraji očkovací centrum ve FN v Hradci Králové. Kolik lidí tam denně dostane vakcínu?

Čtěte také

Ve všedních dnech se jejich počet blíží tisícovce, o víkendech to je i o čtyři stovky víc. Celkem už v hradecké fakultní nemocnici zdravotníci podali přes 76 tisíc dávek. Na ostatních očkovacích místech kraje je to méně, řádově se tam očkují stovky lidí denně.

Samostatnou kapitolou jsou ordinace praktických lékařů. I ti by podle Jaroslava Malého měli mít vakcín dostatek, někteří prý kvůli poklesu zájmu o očkování snížili objem objednávek dalších dávek.

Život v Česku se postupně vrací do normálu, přesto stále platí celá řada opatření proti šíření koronaviru. Třeba při posezení na zahrádkách restaurací nebo návštěvě kadeřnictví by neočkovaní lidé měli být schopni předložit alespoň negativní test na koronvirus. Zvýšil se i proto v Královéhradeckém kraji zájem o testování?

Podle všech dostupných dat nijak zásadně. Pokud budu vycházet z údajů rezervačního systému na webu ministerstva zdravotnictví, testovacích míst v kraji mírně přibylo. Nově jsou například v Hronově nebo Novém Bydžově, tedy menších městech.

Čtěte také

Pak také existuje celá řada lékařů, kteří provádí testy na koronavirus mimo tento rezervační systém, jde například o zubaře nebo gynekology.

To ale nutně neznamená, že se v poslední době zájem o testování nějak rapidně zvýšil. Naznačuje to statistika Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje.

Například v pondělí 3. května provedli zdravotníci v kraji celkem 2 282 testů. A tohle pondělí, o 14 dní později, kdy už se víc rozvolnilo, to bylo jen o 92 testů víc.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.