InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert bývalých žáků ZUŠ Veselí n. L.

    Čtvrtek 9.5 18:00 - Kulturní dům Veselí nad Lužnicí

  • Prodaná nevěsta

    Čtvrtek 9.5 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Divadelní představení.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mají se v Semicích bát ubytovny? Vlastník ruiny žádá o změnu územního plánu

Chátrající objekt v Semicích se má změnit ve školicí centrum a penzion. , Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

Chátrající objekt v Semicích se má změnit ve školicí centrum a penzion.     Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

PÍSEK/SEMICE – Starý chátrající dům uprostřed osady Semice si vybaví každý, kdo tímto místem projíždí nebo prochází. Jeho nový vlastník s ním má velké plány. Firma ALFA-IEC bývalého zastupitele za ODS a současného člena osadního výboru v Semicích Zdeňka Kuliče plánuje objekt přebudovat na školicí centrum s ubytovacími kapacitami. Jenže pro svou vizi potřebuje navýšit počet lůžek, který v tomto místě umožňuje územní plán města.

Písečtí zastupitelé už o žádosti jednou jednali, ale souhlas neudělili. Vadilo jim především to, že k záměru neexistovalo stanovisko osadního výboru. S kritikou se setkal také fakt, že na schůzi zastupitelstva napoprvé nikdo nepřišel žádost okomentovat a vizi představit. Objevovaly se také pochybnosti, jestli nemůže v Semicích vzniknout ubytovna například pro zahraniční dělníky, se kterými má Písek své zkušenosti.

Současný územní plán umožňuje vybudování ubytovacích kapacit do 20 lůžek. Zdeněk Kulič žádá o navýšení na 40. Tentokrát se k záměru kladně vyslovil i osadní výbor, i když forma, jakou zvolil, se ani tentokrát některým zastupitelům nezdála. Výbor se totiž nesešel na oficiální schůzi, ale členové pouze po telefonu svůj názor sdělili. Na schůzi zastupitelstva zaznělo, že to bylo kvůli pandemii covidu-19. Objevila se však i kritika, že takové rozhodnutí není příliš šťastné. V tomto případě doručil předseda osadního výboru Milan Smola městu dopis, kde stojí, že osadní výbor souhlasí s návrhem změny územního plánu všemi hlasy.

Architekt nesouhlasí

Proti se však ve svém stanovisku postavil zhotovitel územního plánu – architekt Petr Vávra ze studia KAPA. „Omezení počtem 20 lůžek vychází z požadavku zachování charakteru a priority venkovského bydlení s přidanou hodnotou ubytování, a dále z aktuálního stavu a potřeb těchto zařízení – zde zejména vyvolaného nárůstu dopravy, včetně dopravy v klidu," uvádí Vávra a připomíná, že navýšení kapacity pro ubytování s sebou přinese zvýšené požadavky na parkovací místa.

„U počtu 40 lůžek, s předpokládatelnými přistýlkami 50 až 60 lůžek, pak už ubytovací charakter drtivě převyšuje původní funkci bydlení, a jde tedy jednoznačně o zařízení občanské vybavenosti komerční. Takové zařízení pak také vyvolá významně jiné a zvýšené nároky na dopravní obsluhu, včetně vysokých nároků na dopravu v klidu – odhadem 15 až 20 pakovacích míst! Výrazně se také mění charakter stavby z hlediska hygienického, protipožárního nebo bezpečnosti práce, nehledě na vyvolanou dopravní obsluhu restauračního provozu. Uvažovaná změna není akceptovatelná z hlediska koncepce platného územního plánu a principů územního plánování obecně," míní architekt Petr Vávra.

Také městský úřad se v důvodové zprávě zamýšlí, jestli je požadované navýšení ubytovací kapacity vhodné. „Penzion je navrhovaný do centrální části Semic, kde jeho provozování může vyvolávat negativní vlivy na jeho okolí, například zvýšení dopravní zátěže, nároky na zásobování, snížení pohody bydlení ve stávajících objektech a tak dále," stojí v dokumentu. „I přes vyjádření projektanta územního plánu se jako úřad přikláníme ke schválení pořízení změny územního plánu," napsal k žádosti odbor výstavby.

O žádosti se poměrně dlouze diskutovalo na zasedání zastupitelstva 6. května. Dorazil tentokrát i žadatel Zdeněk Kulič. Uvedl, že má firmu, která vyrábí jednoúčelové stroje. „Výroba prosperuje. Lidi do tohoto odvětví ale chybí, takže jsme se rozhodli udělat školicí centrum a souběžně s ním i ubytování. Byly hlasy, že chystáme ubytovnu. Ale ta tam opravdu nebude. Plánujeme například automatizovanou restauraci, jakou jste ještě možná neviděli. Naším plánem je centrum pro vzdělávání firem i lidí nutných pro tuto profesi. Semicím to přinese například to, že místo zdi, kolem které dnes chodí po silnici, bude postaven chodník. V Semicích je také dobré zázemí na fotbalovém hřišti, ale chybí k němu ubytování," popisoval Kulič.

Zdeněk Kulič nebyl vůbec spokojený s hodnocením tvůrce územního plánu. „Vyjádření architekta Vávry mi přijdou účelová," namítal Zdeněk Kulič a dodal, že bude dodržovat požadavky stavebního úřadu. „Z domu rostou stromy, je v dezolátním stavu. Ti, co poprvé hlasovali proti, se tam jistě byli podívat. Teď je vydáno stavební povolení na kapacitu 20 lidí podle územního plánu. Byl bych rád, abyste zvážili naše požadavky," žádal Zdeněk Kulič zastupitele.

Následovala smršť komplimentů od některých zastupitelů. Například radní Tomáš Franců (Pro Písek) řekl, že tuto investiční aktivitu od začátku vítá. „Většina z nás to místo zná, dům je ostudou, navíc v dopravně komplikovaném místě. Věřím, že investice zlepší situaci. Pan architekt Vávra nechtěl ustoupit, ale pan Kulič tam má potřebná vyjádření kladná," uvedl Franců. Jiří Lejčar (KSČM) podotkl, že hrozba ubytovny pro zahraniční dělníky lidi děsí. „Myslím si, že tento projekt by zlepšil dopravní situaci. Mám jen pochybnost o parkování. A tvrdošíjný postoj pana architekta Vávry mě také překvapil," řekl Lejčar. Žadatel Zdeněk Kulič po prezentaci svého záměru vysvětloval, že parkování je připraveno uvnitř areálu.

Názor například změnil Rudolf Tyll (Pro Písek). „Veřejně se přiznám, že minule jsem návrh nepodpořil. Nebylo to kvůli tomu, že panu Kuličovi nepřeju, ale prezentace byla nedostatečná. Pan Kulič byl sám zastupitel a mohl tušit, že když přijde takový návrh bez popisu a souhlasu osadního výboru, tak nedostane podporu. Dnes je situace jiná, souhlas osadního výboru je a já s akcí souhlasím. Doufám, že do budoucna by podobný projekt mohl někdo zrealizovat třeba i v bývalé léčebně U Honzíčka," dodal Tyll.

Záměr kvitoval třeba i Jan Taraba z ODS, podle kterého je tento investiční plán ojedinělý. „Je nepřípadné si do hlav promítat obavy z ubytovny. Tady je to ubytovna s velkým U. Je potřeba projekt podpořit a neklást překážky," uvedl Taraba.

Co měl dělat osadní výbor?

Řeč se pak stočila na souhlas osadního výboru. Upozornila na něj obyvatelka Písku Michaela Šťastná. „Jak je možné, že se osadní výbor nesešel, nevydal žádné usnesení, a přesto je jeho vyjádření platné?" ptala se. Starostka Písku Eva Vanžurová (Pro Písek) připomněla, že výbor jednal distančně, stejně jako se schází například rada města.

Taková forma neuspokojila ani zastupitele Josefa Soumara (Piráti). „Projekt se mi libí, ale stanovisko pana architekta Vávry je jiné. A většinou dáváme na hlasy odborníků. Pokud proběhlo setkání osadního výboru telefonicky, asi jeho členové nedostali takový výklady, jako my tady na zasedání. Občané Semic mohli mít ucelenější obrázek," myslí si Soumar.

Místostarostka Petra Trambová (Pro Písek) popsala, že od předsedy osadního výboru v Semicích obdržela dokument i protokol z distančního jednání, kde je uvedeno, že hlasování se uskutečnilo telefonicky, zúčastnilo se osm členů. „S několika členy jsem diskutovala už před rokem a upozorňovali mě, s budovou se začne něco dít. Myslím, že měli informace velmi dobré. Pak Kulič je stále členem osadního výboru, takže jeho kolegové přesně věděli, co se chystá," řekla Petra Trambová.

Zastupitel za ANO Jiří Hořánek doplnil, že výbory se běžně schází fyzicky a přijímají usnesení, ale jejich role je jen poradní. „Možná už deset let máme v jednacím řádu možnost nepřijmout z jednání usnesení, ale i tak se jednotlivá stanoviska členů se berou v potaz. A je na zastupitelstvu, jak dalece dá na názor výboru, i když je usnesení neformální. Ministerstvo vnitra dává doporučení, že tyto orgány se mohou vyjádřit i distančně. Měli bychom chtít slyšet jejich názor a nebazírovat na tom, že neseděli v hasičárně u jednoho stolu," řekl Hořánek.

Diskuzi pak ukončil návrh Jana Adámka (Pro Písek), který řekl, že zůstane věrný své pověsti a skončení debaty navrhne. Ještě předtím ale podotkl, že se těší, až bude ruina uprostřed Semic opravená. „Firma pana Kuliče patří k těm, které šíří dobré jméno Písku," dodal.

Pirátský zastupitel Petr Soušek ještě poznamenal, že vyjádření osadního výboru nemůže považovat za relevantní. „Není ani zveřejněno na webu města. I kdyby jednání bylo distanční, tak termín má být zveřejněn dopředu a zápis pověšen na webu města," řekl Soušek.

Návrh na pořízení změny územního plánu nejprve prošel 18 hlasy. Pak se ale od svých stolků zvedli opoziční zastupitelé Martin Brož (Piráti) a Marek Anděl (Písek sobě), přistoupili k tajemnici Zlatuši Hofmanové a řekli jí, že chtěli ještě navrhovat snesení. Hlasování tak bylo prohlášeno za zmatečné. Jejich protinávrh žádal odložení bodu, protože se podle Anděla osadní výbor vyjádřil nestandardně. Žádali, aby se o věci jednalo až po řádném vyjádření osadního výboru v Semicích. „Jedním z důvodů je, že žadatel sám je členem osadního výboru," uvedl Marek Anděl. Pro bylo ale jen šest zastupitelů.

Návrh na pořízení změny územního plánu byl pak znovu schválen. Prošlo také usnesení, že žadatel proces pořízení změny uhradí na své náklady.

Diskuse k článku - 63 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
  • op 

    Reagovat

     

    Ty jitrnice budou v té světové restauraci co svět ještě neviděl?

    Vloženo 21.5.2021 15:09:31

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Souhlasím a podporuji p.Šťastnou, která kope za lidi, určitě jí to stojí hodně času a úsilí bojovat proti lidem, kteří mají špunty v uších a klapky na očích.Pravděpodobně spí a zdá se jim o té neviditelné jitrnici :-)

    Vloženo 20.5.2021 20:14:29

    • matička 

      Reagovat

       

      Mohla by ten čas trávit lépe, třeba nějakou prací. Možná také sní o neviditelné jitrnici, ale to musí přijet do Semic, všichni ostatní už ji dostali. :-D

      Vloženo 21.5.2021 14:20:00

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Co kdyby jsi sama raději makala než tu psala :D

        Vloženo 25.5.2021 20:00:56

        • Matička 

          Reagovat

           

          :-D teď jste mi nandal/a.

          Vloženo 27.5.2021 18:43:39

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    V Semicích nic nového,kulišárny pokračují.Například, jak dopadl kulturák !

    Vloženo 20.5.2021 19:15:38

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Celý problém tohoto sporu je v tom, že bylo vše řečeno okrajově. Je možné někde najít konkrétní projektovou dokumentaci? To, že je potřeba změnit uzemní plán o 20 lůžek + přistýlky samo o sobě o něčem vypovídá. Školící centrum? Pro koho? Pro firmu pana Kuliče? Pronajímat to jiným subjektům? Něco takového už písek má ne? Slavná TCP. Proč to dělat zrovna v Semicích, když kolem není žádné vyžití pro školící? O způsobu jednání osadního výboru a o tom jak brutální střet zájmu to je, se radši nebudu ani vyjadřovat.

    Vloženo 20.5.2021 19:13:32

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Jinak přijeďte Písecké postřehy k nám do Semic, my bychom také rádi sdělili městu a občanům, co se nám nelíbí a co naopak líbí, toto jsou články o nás bez nás. A je silně alarmující, že takový článek už v novinách nebyl..... Popovídáme si o Rezidenci, o hřišti, o sportu, o Šáchovně- to je ta ubytovna, o krámu, hospodě, o hasičích, no to by bylo na stránku neli dvě

    Vloženo 20.5.2021 15:12:49

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Což Postřehy, ale zastupiitelé, co o tom rozhodují, ti by měli čas mezi zasedáními zastupitelstva sledovat, jak se tu lidem žije.

      Vloženo 20.5.2021 15:43:30

      • Markéta Petrová 

        Reagovat

         

        Ano, je to o nás bez nás. Nejde tady o "zachování tradic" nebo "děláme to pro lidi, my z toho nic nemáme", ale o vlastní zájmy a zájmy kamarádů, které posvětí další kamarádi na městě. Obyčejný občan nemá šanci vznést námitku nebo dokonce protest. A zákon i předpisy? Ty se vždy dají obejít.

        Vloženo 20.5.2021 20:15:04

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          Zdravím paní Petrová, Vaše komentování mě nenechává chladným. Chci jen pro ostatní dát v zřetel Váš přístup k ostatním občanům Semic. Neúčastníte se žádných společenských akcí, které se v Semicích konají. Naopak jste v roli notorického stěžovatele, což mohlo být vidět na předešlých akcích na hřišti, kdy zpoza Vašeho plotu "trčel" mikrofon a měřil, zda náhodou nedochází k nadměrnému hluku na akcích pro občany Semic, které se na hřišti konají maximálně 3x ročně. Nadále Vaše neustále volání policejních hlídek na tenisové kurty, kvůli údajně zvýšenému hluku po 10 hodině. Mluvíte tady o nějakých vlastních zájmech ale sama "kopete" pouze za zájmy vlastní. Tolik k Vašim vyjádřením.

          Vloženo 24.5.2021 13:21:09

« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace