V Česku přibývá lidí, kteří se během epidemie koronaviru dostali do existenčních problémů

20. květen 2021

Epidemie koronaviru změnila životy mnoha lidí. Řada z nich se dostala do ekonomických problémů. A to navzdory tomu, že se míra nezaměstnanosti zatím nijak výrazně nezvýšila. Třeba na dluhovou Help linku organizace Člověk v tísni aktuálně volá jednou tolik lidí než v minulosti. Někteří lidé hledají pomoc na Úřadu práce, jiní v nejrůznějších poradnách.

„Řešíme spíše insolvence, exekuce a tak podobně. Teď už dluhy některých lidí zašly hodně daleko," říká Martina Kochová z Dluhové poradny Kruh v Náchodě.

Čtěte také

Jako typický příklad vypráví příběh klientky, která jako kadeřnice přišla prakticky ze dne na den o všechny příjmy. Čekání na kompenzace od státu vyřešila nevýhodným úvěrem, který její situaci výrazně zhoršil. Lidí s podobnými zkušenostmi je podle Martiny Kochové víc.
„Dostávají se do takového začarovaného kolečka, odkud není cesta ven. Takže je skutečně lepší se zastavit a s někým se poradit."

Lidé ve složité životní situaci přichází i na náchodskou pobočku Úřadu práce. Často i takoví, kteří nikdy dřív pomoc úředníků nepotřebovali.

„Jde třeba o lidi, kteří byli delší dobu zaměstnaní a teď začínají mít problémy," vysvětluje pracovnice Úřadu práce v Náchodě Markéta Rýdlová.

Čtěte také

Není výjimkou, že vezmou i hůř placenou práci, jako třeba vysokoškolsky vzdělaný člověk, který ještě před zhruba rokem pracoval v manažerské pozici, teď působí jako lektor v autoškole.
„V rámci učitele autoškoly jsme mu zabezpečili rekvalifikaci a on už nyní pracuje."

Právě o rekvalifikační kurzy je teď na Úřadu práce v Náchodě velký zájem.

Zatímco muži touží především po řidičském průkazu skupiny C, ženy podle Markéty Rýdlové zase po rekvalifikaci umožňující pracovat v sociálních službách.
„Nastupují třeba do domovů seniorů nebo domů s pečovatelskou službou, aby našli uplatnění na trhu práce."

Čtěte také

Úřad práce s ohledem na současnou situaci nabízí pomoc i těm, kteří ještě stále zaměstnání mají, ale buď se obávají, že o něj přijdou, a nebo už jim třeba běží výpovědní lhůta.

Podle ředitele náchodské pobočky Petra Hlavizny je ale o tento projekt zatím zájem minimální.
„Máme tam takové lidi, pracujeme s nimi, ale jsou to zatím jen jednotlivci. Nicméně čekáme, že ten nárůst bude a hlavně potřebujeme, aby lidé věděli, že tady takový projet existuje a že se na úřad práce mohou obrátit už v době, kdy práci ještě mají, ale už vědí, že skončí."

Nezaměstnanost v Česku se zatím drží nízko, to se ale po ukončení kompenzací od státu může změnit. Lidé by tak řešení svých problémů neměli odkládat.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.