Pražská Uhříněves zůstává bez starosty. Nové vedení radnice by mohlo být zvoleno až v červnu

Pražská Uhříněves zůstane třetím měsícem bez starosty. Vojtěcha Zelenku (STAN a Svobodní), který pozici starosty zastával, zastupitelstvo v březnu odvolalo a na středečním zasedání znovu nezvolilo, přestože byl jediným kandidátem. Rezignaci poté podala většina členů rady, včetně dvou místostarostů, kteří nyní zastávají starostenské kompetence. O dalším dění v Praze 22 se bude jednat. Noví radní by mohli být zvoleni na zasedání zastupitelů v červnu.

Jediného kandidáta na starostu Zelenku zastupitelé nezvolili v tajné volbě. V pozici radního naopak zastupitelé potvrdili Štěpána Zmátla (KDU-ČSL za Praha 22. Naše město).

V reakci na potvrzení Zmátla ve funkci radního podali rezignace na své funkce k 31. červenci místostarostka Kateřina Erbsová (nestr. za Praha 22. Naše město), místostarosta Pavel Kosař (nestr. za STAN + Svobodní), radní Ondřej Lagner (nestr. za STAN + Svobodní) a Ivo Krátký (nestr. za Praha 22. Naše město).

„Rezignaci jsme podali k 31. 7., a to proto, aby byl prostor navolit novou radu, případně starostu. Proto jsme se dohodli, že to bude s odloženým datem,“ řekla Erbsová. Důvodem pro rezignaci části uhříněveské rady podle Erbsové bylo odvolání Zelenky z pozice starosty v tajné volbě a nemožnost další spolupráce s radním Zmátlem, jehož neúspěšné odvolání navrhla koalice.

Kritika mířila na řízení investic

Zelenka byl v březnu odvolán na návrh opozičního zastupitele Martina Langmajera (ODS). Pro hlasovala těsná většina 13 zastupitelů, včetně několika členů vládnoucí koalice. Vedení radnice vytýkali špatně řízené investice.

Podle Langmajera bylo důvodem odvolání to, že opozice vznesla na starostu dotazy týkající se školství, které nezodpověděl. Starostenské kompetence následně přebrala po Zelenkovi místostarostka Erbsová, investice dostal na starost Kosař a strategické plánování a rozvoj městské části Lagner.

Koaliční strany se dohodly na spolupráci po volbách v roce 2018, kdy si rozdělily sedm křesel v radě městské části. Starostové se Svobodnými, kteří v Uhříněvsi volby vyhráli, získali devět mandátů v pětadvacetičlenném zastupitelstvu a dosud měli čtyři radní.

Druhý koaliční partner Praha 22. Naše město obsadil tři křesla radních. Naše město získalo ve volbách pět mandátů. Ve volbách dále uspěly hnutí Pro Prahu, které získalo šest mandátů, ODS má tři zastupitele a poslední dvě křesla obsadilo ANO.

Praha 22, ve které žije přes 11 tisíc obyvatel, je na jihovýchodě hlavního města. Městská část zahrnuje Uhříněves, Hájek a Pitkovice a spadá do městského obvodu Prahy 10.