Dietoložka Margit Slimáková: Sladkosti jsou spíš zlozvyk než jídlo. Dětem bychom měli jít příkladem

21. květen 2021

Soustřeďme se na střeva, to co se dostane z jídla do našeho těla, o tom rozhodují zejména střeva. Naše přátelské střevní mikroorganismy samy vytvářejí takzvané neuromediátory, což jsou látky, které přímo ovlivňují mozek. Mozek a střeva spolu velmi aktivně komunikují. 

PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, je hostem Českého rozhlasu Hradec Králové. V pořadu Páteční host ji v pátek 21. května po 10. hodině dopolední vyzpovídá moderátorka Lada Klokočníková.

Čtěte také

Podle Margit Slimákové by nám všem každopádně prospělo snížení množství cukrů. I když třeba nesladíme kávu nebo čaj, cukry jsou všude kolem nás. V obilovinách, hodně v luštěninách, v ovoci; určité množství najdeme i v mléčných výrobcích a v zelenině.

Přitom - potřeba jíst cukry rovná se nule. Naše tělo je totiž schopné si cukry samo vytvářet procesem glukoneogeneze. Probíhá v játrech nebo v ledvinách. Cukry se vytváří z bílkovin nebo z tuků.

Zároveň je ale nemožné, aby náš příjem cukrů byl nula. Důležitá je proto alespoň regulace cukrů. Omezit slazení a doslazování nebo vynechat úplně; konzumovat potraviny v jejich původní přirozené podobě - například obiloviny - průmyslově nezpracované.

Pokud má dítě kvalitní snídani a oběd, potom nepotřebuje žádnou velkou svačinu. Spíš pohlídejme, aby se nedojídalo sladkostmi.
PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravou výživu

Naše střeva jsou někdy označována za náš druhý mozek. Mikroskopičtí obyvatelé našich střev jsou považováni za zapomenutý orgán.

Čtěte také

Mikrobům (úplně stejně jako nám) prospívají základní kvalitní potraviny, které nejsou průmyslově upraveny a doslazeny či dochuceny aditivy. Úplně ideální je pravidelné obohacení jídelníčku o fermentované potraviny, jako je třeba kvašená zelenina, zakysané mléčné výrobky anebo kváskové pečivo.

„U dětí jsou důležité snídaně. U dospělých nejsou nezbytné. To je také takový omyl, který se traduje. Ale děti mají malou kapacitu žaludku a potřebují získat energii do toho dne. Doporučuji se zaměřit na kvalitní snídani. A vyhnout se přitom cukrům a různým slazeným cereáliím. Tedy snídaně ze skutečných potravin."

„Ideální je děti zapojit do přípravy svačiny. Dáme jim na výběr, který oříšek nebo sušené ovoce si dnes vezme. Pokud si dítě samo vybírá složení svačiny, určitě bude mít také zájem ji sníst. Ale jak říkám, nenuťme děti zbytečně do jídla," říká Margit Slimáková.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Margit Slimákovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související