Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Tři veteráni na Kunětické hoře nebo zpřístupněný Rychmburk

21. květen 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás zajímavé tipy na výlety i akce. Vydejte se na stezku Mezi kruhy nebo sbírejte groše na památkách po Pardubicku nebo si prohlédněte hrad Rychmburk.

Do muzea v Chrasti zajděte na výstavu Z toulek krajem. Uvidíte na ní obrazy a fotografie umělce Vladimíra Bakeše z různých míst v Pardubickém kraji. Výstava je přístupná až do 27. června vždy od úterý do neděle od 9 do 17 hodin. Stejnou otevírací dobu má i druhá výstava chrasteckého muzea. Jmenuje se Pozvání na čaj a kávu. Dozvíte se o historii pití těchto nápojů a uvidíte nejrůznější kávové a čajové servisy.

Tři veteráni

Východočeské divadlo Pardubice tento víkend zahajuje sérii představení na Kunětické hoře. Po celý víkend vždy od 20:30 budou hrát pohádku Tři veteráni. V hlavních rolích uvidíte Tomáše Lněničku, Martina Mejzlíka a Alexandra Postlera. Nezapomeňte si ale co nejdřív koupit vstupenku na stránkách divadla. Pokud neseženete lístek na tento víkend, můžete to zkusit i ten příští, kdy se bude představení opakovat ve stejném čase. Na stránkách divadla se podívejte také na protiepidemické podmínky účasti.

Otevřený Rychmburk

Gotický hrad Rychmburk, který nechal okolo roku 1325 vystavět Tas z Rychmburka, stojí na ostrohu mezi říčkou Krounkou a jejím levým přítokem nedaleko Skutče

V sobotu se pro turisty poprvé otevře v obci Předhradí na Chrudimsku hrad Rychmburk. V lednu se z něj odstěhovali poslední klienti ústavu pro duševně nemocné, a Pardubický kraj se rozhodl památku částečně opravit a zpřístupnit pro veřejnost. Zatím pouze nádvoří, vyhlídku a část severozápadního křídla.

Stezka pro mladé umělce

Rodiny, které doma mají tvůrčí děti, můžou vyrazit na zábavnou stezku Mezi kruhy. Akci pořádá orlickoústecká základní umělecká škola tuto sobotu od 10 do 16 hodin. Na stezce se rodiče i děti seznámí s vyučovanými obory na této škole, zapojí se do tanečních, výtvarných i divadelních aktivit a budou poznávat různé hudební nástroje. Přítomní učitelé odpoví na všechny otázky a na konci stezky návštěvníci získají odměnu. Akce bude jen za příznivého počasí.

Dokážete naplnit Vilémovu truhlu?

Až do 30. září se můžete zúčastnit hry Naplň Vilémovu truhlu. Na patnácti historických místech v Pardubickém kraji najdete QR kód. Ten naskenujete do telefonu a odpovíte na otázku, která se zobrazí. Za každou správnou odpověď dostanete pomyslný groš do truhly. Pokud odpovíte správně na všech patnáct otázek, zařadíte se do losování o ceny. Během této soutěže navštívíte například pardubický a litomyšlský zámek, kladrubský hřebčín, Kunětickou horu nebo hrad Litice. Přesná místa a pravidla hry najdete na stránkách www.vilem500.cz.

Spustit audio

Související