Hlavní obsah

Kubík s dětskou mozkovou obrnou to nemá v životě snadné, jeho velkou radostí je škola

– Praha

Dvanáctiletý Kubík se od narození potýká s dětskou mozkovou obrnou a dalšími zdravotními problémy. I přes svoje závažné onemocnění si rád užívá hraní a učení ve speciální škole. Pro jeho rodiče nicméně diagnóza znamená nepřetržitou péči. Tatínek musel mít i dvě zaměstnání, aby Kubíkovi mohl dopřát speciální pomůcky. Rodině nyní po finanční stránce pomáhá nadace Dobrý anděl.

Dvanáctiletý Kubík se od narození potýká s dětskou mozkovou obrnou, vyžaduje tak neustálou péčiVideo: Novinky

 
Článek

„Už jsme se nějak smířili, i když to úplně nejde. První roky byly nejhorší,” přiznala maminka Monika. Dvanáctiletý Jakub kromě dětské mozkové obrny, která vzniká při poškození mozku a způsobuje zejména poruchu motorických schopností a poruchu vnímání, trpí také srdeční vadou.

„Kubík se pohybuje lezením po čtyřech a když je někde venku, tak používáme invalidní vozík. Je plně na plenách, musím mu dopomáhat s jídlem, pitím a oblékáním. Je to náročné,” uvedla maminka.

Až do porodu přitom netušili, že by se jejich vytoužený prvorozený syn mohl potýkat s problémy, těhotenství probíhalo bez problému.

Foto: archiv rodiny

Kuba navštěvuje nejrůznější rehabilitace.

„Problém nastal až při porodu, museli mi dělat císařský řez kvůli nadbytku plodové vody. Kubu také museli oživovat. Hned ho dali na JIP, kde ho sledovali a přišli na srdeční vadu a na problém v mozečku,” vysvětlila maminka.

Pro rodiče jeho diagnóza znamená čtyřiadvacetihodinovou péči, částečnou úlevu nabízí speciální škola, kterou Jakub navštěvuje. „Škola ho baví, chce tam chodit, protože má rád, když se něco děje, a má rád společnost. Taky se rád učí, ale teda spíš ve škole, doma moc nechce,” dodala s úsměvem maminka. Kvůli náročné péči tak musel starost o uživení rodiny na svá bedra převzít otec.

Při práci na něj vinou kolegy spadl strom. Zůstal ochrnutý, i tak chce být pro své děti aktivním tátou

Zdraví

„Pracuji jako skladník. Teď mám jednu práci, ale bylo období, kdy jsem měl dvě, abych mohl ušetřit nějaké peníze Kubíkovi na rehabilitace a podobné věci. Doma jsem býval třeba jen šest hodin týdně,” přiblížil Jakubův tatínek, který v zaměstnáních trávil i noci.

Kromě nákladných rehabilitací, které pomáhají udržet Jakubův současný zdravotní stav, rodina potřebovala synovi zařídit i speciální potřeby, které pojišťovny proplácejí jen částečně, jako například zmíněný invalidní vozík. S finanční situací tak rodině už dva roky pomáhá nadace Dobrý anděl.

Foto: archiv rodiny

Kuba je společenský kluk, který má rád, když se kolem něj něco děje.

„Pomáhají dost citelně. Jak ve škole, tak že mu můžeme nakoupit třeba oblečení. Bez Dobrého anděla si momentálně neumíme představit, jak bychom to finančně zvládali,” doplnil otec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám