I když mohou praktici očkovat 50 tisíc lidí denně, za 12 týdnů vyočkovali jen necelého půl milionu dávek. Důvodem je nedostatek vakcín. Foto: Depositphotos

Čekání na změnu. Praktici stále bojují s nedostatkem vakcín, změnit by to měly dodávky Moderny

U uplynulých týdnech se v Česku konečně rozjelo očkování proti covid-19. Kde ovšem stále drhne, jsou ordinace praktických lékařů – doposud totiž nemají dostatek vakcín. Díky dohodě z minulého týdne by sice nově měli očkovat i vakcínou Moderna, jenže z původně slíbených 50 tisíc dávek nakonec tento týden dostanou jen 37 tisíc. Nezbývá tak než doufat, že nadcházejících týdnech konečně budou mít vakcín dostatek a i oni budou moci očkovat naplno. Současný stav v oblasti očkování u praktických lékařů představili jejich zástupci na včerejší tiskové konferenci.

„V boji proti covidu byli praktičtí lékaři v první linii a udrželi většinu pacientů v domácím ošetření. Bohužel ve chvíli, kdy přišlo očkování, jim byla přidělena omezená role. Minulý týden se navíc Společnost všeobecného lékařství ohradila proti tvrzení, že praktičtí lékaři mohou za špatný průběh očkování a že selhali. Při oslovování, registrování a domlouvání s pacienty jsme museli kličkovat – pacienti čekali, že budou očkováni, my ale nevěděli, kdy vakcíny budou, takže jsme je nakonec posílali do očkovacích center. Bohužel mnoho pacientů ve frontě na očkování nakonec zemřelo. V duších praktických lékařů i pacientů to zanechalo nezapomenutelné šrámy,“ popisuje Cyril Mucha ze Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Do poloviny května přitom praktici naočkovali 486 tisíc dávek (333 tisíc AstryZeneky, 97 tisíc Moderny, 33 tisíc Pfizeru a 22 tisíc Johnson and Johnson); 165 tisícům pacientů bylo nad 80 let, 222 tisícům 70 – 80 let, 113 tisícům 60 – 70 let a 40 tisícům 50 – 60 let.

„Když si vezmete, že praktičtí lékaři měli možnost očkovat zhruba 500 tisíc osob, tak pokud jsme na začátku deklarovali, že naše denní kapacita je 50 tisíc očkovaných, což stále platí, vidíme, že jsme dostali počet vakcín, který jsme byli schopni aplikovat během dvou pracovních týdnů. Od 1. března uplynulo 12 týdnů. Potenciál praktických lékařů se nevyužil a je to škoda – čísla mohla vypadat jinak, kdyby byla distribuce vakcín rovnoměrnější,“ shrnuje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

„Mám pocit deja-vu. Byli jsme tu před pěti týdny v podobném složení se stejným tématem a říkali jsme vesměs stejné věci – doposud vakcíny k praktikům nešly a teď by to snad mělo být lepší. Je o měsíc později a problém je stále stejný, vakcín máme málo a očkování vázne. Mezitím opadá ochota se očkovat a i ochota praktických lékařů očkovat,“ dodává místopředseda Mladých praktiků Vojtěch Mucha.

Bez Pfizeru v ordinacích praktiků to v budoucnu nepůjde

Minulý týden ale premiér přislíbil, že do ordinací praktiků bude nově distribuována i vakcína Moderna, a to ne prostřednictvím krajů, ale společnosti Avenier. Tento týden má být dodáno přes 70 tisíc dávek, z nichž podle původních příslibů mělo jít praktikům 50 tisíc, zbytek měla dostat očkovací centra na druhé dávky. Nakonec se ale ukázalo, že realita je jiná a druhé dávky spolknou více vakcín, takže praktici obdrží 37 tisíc dávek.

„Jen doufám, že číslo, které se nám teď odečte na druhé dávky, se naopak přičte v týdnech následujících a během čtyř týdnů se dostaneme do situace, kdy Moderna bude všechna končit u praktiků,“ podotýká Šonka.

Tento týden tak 384 ordinací dostane vakcínu Johnson and Johnson a 180 ordinací bude mít Modernu. Při objednávce první dávky přitom automaticky dochází k rezervaci dávky druhé, takže za tři týdny lékaři přijde další dávka. Vakcíny AstraZeneca má ale v těchto měsících přijít tak malé množství, že v podstatě všechna půjde na druhé dávky. Praktici proto zdůrazňují, že dříve či později bude nutné začít do ordinací dodávat i Pfizer.

„Je to evidentní i s ohledem na to, že touto vakcínou se pravděpodobně budou přeočkovávat pacienti třetí dávkou, případně dalšími dávkami. Není pravděpodobné a reálné, aby takové očkování dál probíhalo v očkovacích centrech, která není možno udržovat v následujících letech v chodu. Musíme vymyslet, jak vakcínu dostat do ordinací praktických lékařů. Velmi tomu napomáhá rozhodnutí Evropské lékové agentury, která minulý týden rozhodla o tom, že i vakcína Pfizer se dá měsíc skladovat v teplotě 2 – 8 stupňů, tedy v běžné chladničce, a dostáváme se tak do stejného režimu jako u Moderny,“ vysvětluje Petr Šonka.

V Olomouckém kraji už se fakultní nemocnice domluvila na možnosti dovézt vakcínu Pfizer praktikům do ordinace, ministerstvo však postup zablokovalo. Důvodem je pravděpodobně smlouva s Pfizerem. „Ve smlouvě mezi firmou Pfizer, EU a Českou republikou si společnost Pfizer vymínila, jakým způsobem bude probíhat distribuce v ČR. Zdravotní pojišťovny se nepodílí na úhradě nákladů spojených s distribucí látek firmy Pfizer. My teď připravujeme velké výběrové řízení na distribuci všech očkovacích látek a opakovaně se tážeme ministerstva zdravotnictví, zda vůbec můžeme zajistit i distribuci Pfizer, případně za jakých podmínek a i do ordinací praktických lékařů. Vypadá to ale, že dle smlouvy toto není možné. I když tedy někdo řekne, že zajistí, aby vakcína Pfizer byla distribuovaná do ordinací praktických lékařů, tak se tím porušují zásady správné distribuční praxe,“ popsala na nedávném Kulatém stole ZD na téma očkování předsedkyně zdravotní sekce Svazu zdravotních pojišťoven a ředitelka zdravotního úseku ČPZP Renáta Knorová.

Na vzdělávající se lékaře se zapomnělo s odměnami

Vedle toho, že praktici řeší očkování, se jim začíná měnit skladba pacientů. Ubývá těch s covidem, naopak přicházejí lidé s postcovidovými problémy a ti, kteří během epidemie své zdravotní problémy zanedbávali.

„Tady se dostáváme k dalšímu problému, a to, že kompetence praktických lékařů nejsou dostatečné. Pokud chceme objednávat pacienty ke specialistům, jsou termíny poměrně dlouhé. Ukazuje se, že se nevyužila šance na reformu primární péče a vybavení ordinací, takže v tuto chvíli velmi chybí spirometrie či sonografie,“ poukazuje Cyril Mucha.

Když už jsme u potřeby reformy, je také na místě zdůraznit, že nesmíme zapomínat na výchovu mladé generace praktiků. Průměrný věk praktických lékařů je totiž dnes 57 let a 40 procentům je přes 60 let. Lze tak očekávat, že do roku 2030 odejde třetina praktických lékařů do důchodu. Jenže zatímco v posledních letech atestovalo ročně kolem 150 praktiků (i s přeškolováním z jiných oborů to bylo 190) a bylo vypsáno 150 rezidenčních míst, letos ubyl počet rezidenčních míst na stovku – a to přesto, že žádostí bylo 210.

„A to není jediný problém bránící tomu, aby se vzdělával dostatek praktických lékařů. V současné době řešíme byrokratické komplikace znemožňující několika lékařům, kteří již splnili svůj vzdělávací plán, aby dostali certifikát o tom, že byli vyzkoušeni, a mohli pokračovat ve vzdělávání. Zatím jsme k dohodě nedošli,“ podotýká Vojtěch Mucha.

Aby toho nebylo málo, téměř všichni vzdělávající se lékaři vypadávají z odměn za covid. „Jsou to mladí lékaři, kteří byli velmi často na covidových jednotkách a v příjmových ambulancích – byli to ti, kdo skutečně byli v první linii. Na ně bylo zcela zapomenuto,“ dodává Vojtěch Mucha. Podle Petra Šonky ale měli praktici minulý týden jednání na ministerstvu, kde na tento problém upozornili, a nyní by se mělo připravovat řešení, které by situaci napravilo.

Michaela Koubová