Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alkohol v peřinkách

...Nikdy jsem si nevěřila, ač mě ostatní chválili. S alkoholem jsem začala na mateřské. Když jsem pila tři lahve tvrdého denně, uvědomila jsem si, že mám problém. Manžel dělal, že nic nevidí. Myslela jsem, že se upiju k smrti...

Rozhovory pod slupkou

 

Jak vzpomínáš na dětství?

Na dětství vzpomínám jako na totálně idylický období. Byli jsme taková uzavřená komunita dětí vysokoškoláků, který bydleli ve vilách z první republiky. Byl to takový skleněný zámek. Měli jsme oddíl po vzoru Rychlých šípů. Fakt totálně uzavřenej svět, úplný skleněný zámek.

Zní to idylicky, ale vůči tomu skleněnému zámku mi tam něco nesedí…

Protože jsme s mým mladším sourozencem byli hodně odtržení od reality. Nesetkávali jsme se moc s normálními lidmi. Chodili jsme na prestižní jazykovou školu. Já pak šla rovnou na gympl, takže jsem byla neustále v tom kolektivu inteligence. Byla to taková zvláštní izolace od běžného života. Příjemná, ale zvláštní.

Pamatuješ si, kdy jsi zaznamenala první rozdíl mezi světem zvenčí a tím tvým?

Asi na brigádě. Náš táta měl představu, že všechny mladý lidi nebo ještě děti si přece na sebe musí vydělat sami. Ve dvanácti jsem pomáhala roznášet poštu a od čtrnácti jsem začala dělat v potravinách. Poprvý jsem se tam setkala s těma prodavačkama, který… No třeba jsem nemohla pochopit, že mi vynadaly jenom za to, když jsem rovnala mléko podle jiné představy, než té jejich. Ale myslím si, že to bylo dobré, že tuhle představu, že mě někdo nemá rád jsem potřebovala. Že ten svět, vlastně není tak ideální, jako ten v němž jsem žila do té doby, kde jsem si mohla furt číst a trávit volný čas podle sebe. 

Jak na Tebe působil ten normální svět?

Jsem člověk, který vyjde s každým. Respektuji, že každej není stejnej jako já. Nikdy jsem s tím neměla problém. Když jsem šla dělat za kasu, bylo to takové zpestření, jít dělat za kasu. Paráda, vydělala jsem si 14,50,- za hodinu a víkend jsem strávila mezi lidma. Vyslechla jsem miliony historek. Prostě to byla FUN. 

Chovali se k Tobě ty lidi jinak, když jsi pocházela z jiného zázemí?

Myslím, že to cítili, ale já jsem byla taková malá a roztomilá holčička, že nikdo vlastně neměl zapotřebí, tedy kromě Heleny od zeleniny, něco zkoušet. Helena od zeleniny mě nesnášela. To jsem si odnesla do života,… SMÍCH …že jsou i lidi, co mě nemají rádi a jedna z nich byla i Helena od salátu. 

Co první lásky?

To bylo těžké. Neuměla jsem poznat, že se někomu líbím, protože jsem si nevěřila. Jako vůbec. Prostě vůbec jsem si nevěřila. Takže jsem raději vždycky držela hubu a nechala všechny chlapy odejít. Tak jsem byla v bezpečí.

Proč si myslíš, že sis nevěřila?

Nevím. Hele, vůbec nevím… Možná je to o tom. No vlastně možná vím. No prostě jsem asi cítila, že nejsem dokonalá. Prostě náš otec nás vychovával, vyžadoval po nás, abychom byli ve všem dokonalí a to nejen v tom učení, vzdělávání, ale i v tom, že jsme museli i dobře vypadat a já si prostě furt přišla, že nejsem dost dokonalá. Nejsem dost hezká, že se prostě neumím dost bavit s lidma, s klukama. Neumím… Prostě v podstatě ta skleněná věž, ve které jsem vyrostla mě jako by poškodila. Já byla hrozně oblíbená u profesorů. Měla jsem furt samé jedničky. 

Jak Tě vnímalo okolí?

Okolí mi dávalo zpětnou vazbu, že jsem skvělá, ale já jsem furt měla pocit, že ne. A v tom podstatě žiju do teď, že nejsem dost dokonalá, a pak jsem nebyla dost dokonalá pro svého manžela, nebyla dost dokonalá pro lidi z práce, prostě… No a pak jsem to začala zapíjet, to že nejsem prostě dost dokonalá

Jak jsi přišla ke svému manželovi?

Manžela jsem poznala ještě na škole, ve třeťáku konkrétně. Měla jsem zrovna zlomené srdce z jednoho pána, a tak jsem prostě potřebovala nechat se hýčkat no a na to konto jsem mu podlehla. Byl to hezký kluk a nosil mi květiny. Takový to prostě totální rozmazlování úplně se vším všudy. Já si myslím, že to nakonec byla láska. Byly jsme spolu přece víc jak 15 let. Postupem času jsme se ale změnili.

Kdy ten zlom nastal?

No měli jsme krásné těhotenství. Prostě všechno šlo tak nějak jak se má. Zařizovala jsem věci pro dítě a pak jsem zjistila, že jsem vlastně v tom starání o dítě a domácnost úplně sama. Respektive já a chůvy, které jsem platila, protože jsem u toho měla stíhat i tu práci té manažerky. To se přeci v té době čekalo, že ženská zvládne obojí, protože v těch velkých kancelářích, ve kterých pracoval můj muž ty ženský zvládaly prostě úplně všecko a v pohodě. No a já jsem se v tomhle začala topit a pak to i začala zapíjet.

To zní, že Váš vztah se nevyvíjel zrovna správným směrem…

My jsme se v tom vztahu postupně úplně odcizili. Každý jsme si žili svůj život. On žil v práci a po práci šel pařit, to bylo tenkrát strašně módní. Já jsem byla doma s dítětem nebo v práci.

Upozornilo Tě na to Vaše okolí? 

Nikdo nic neříkal. Neupozorňoval. Nenaznačoval, že by bylo něco v nepořádku. Asi to byla naše věc. Já už jsem v tý době byla úplně sama. Sem tam jsem poznala nějaký maminky z hřiště. Ale já nepatřila mezi ženské, co by se rády bavily s maminkami na hřišti. Měla jsem jen jednoho velkého kamaráda a to byl náš soused. Taky zůstal doma se synem a s tím jsme se spolu bavili. 

Co naplnění tvých očekávání ze vztahu?

Asi ten první rok, co se nám narodil syn, tak to bylo ještě v pořádku. Ale pak kolem toho druhýho roku když jsem chtěla, aby třeba přišel domů dřív, tak to nikdy neudělal. Přišlo mi, že nereagoval na moje potřeby. Ve chvíli, kdy jsme se snažili třeba někam jít, tak to téměř vždycky blbě dopadlo, protože jsme se tam třeba pohádali. Už jsme se prostě snažili ten náš vztah lepit a lepit, ale většinou to skončilo jen hádkou…Já byla hysterická a on mlčel…

V čem jste se tedy ve Vašich očekáváních míjeli?

Já jsem třeba nebyla po porodu hnedka štíhlá, nezvládala jsem všechno, co jsem dřív zvládala před porodem. Jako osoba jsem se kompletně osobnostně rozklížila. Fungovalo to jedině v sexu. On měl práci a o nás se nezajímal. Finančně nás tedy zajišťoval, v tom měl pravdu, ale to prostě nestačí…

Takže jste se od sebe zcela odcizili?

Žili jsme spolu, ale city byly pryč… Furt jsme se hádali. Měli jsme barák. Já se snažila zvládat syna, starat se o barák a práci manažerky. Manžel byl ale velký pan ředitel a my kolem něj poskakovali… V té době jsem už prostě jen ráno vstala, opila se, abych mohla trochu fungovat… Pak jsem obstarala syna, udělala nějakou tu práci do kanceláře a čekala, až se vrátí manžel pozdě večer z práce… Pokud se vůbec vrátil.

A přišlo Ti to v pořádku?

Víš co, vlastně nepřišlo… Nepřišlo, protože jsem věřila, že to nemá takhle většina lidí kolem nás. Jako nikdo nezvládá rodinu současně s prací na full time. To jsou prostě jen kecy. Takže jsem měla pocit, když jsem koukala kolem sebe a poslouchala, jak fungují oni, že jsou to jen kecy. Nevěřila jsem jim. Protože prostě bylo vidět, že to taky nedávají…

Jak jsi dosahovala opilosti?

To jsem prostě ráno dosáhla nějaké hladiny a tu jsem se snažila po celý den držet. To byla tak flaška vína ráno, což byl start, no a pak jsem postupně doplňovala hladinu… Myslím si, že prostě člověk si sám neuvědomí, že má problém, dokud ho někdo z okolí neupozorní. Do té doby, než mi manžel hodil papíry z Bohnic, jestli si to nechci přečíst a přihlásit se tam…

část. I.
(Osoba, s níž jsem vedla rozhovor, si přeje zůstat v anonymitě.) 

Autor: Martina Cibulková | pátek 21.5.2021 7:07 | karma článku: 18,34 | přečteno: 695x
  • Další články autora

Martina Cibulková

Na nuda pláži s babičkou

Vlnky tančily po jejím nahém těle. Cítila se jako Eva, která spokojeně kouše jablko poznání. Zaujatě pozoruje a vnímá život takový, jaký je. ‚,Babi?” Ano?” ‚‚Jsi šťastná?" Babička vykřikla a vyskočila nad vodu jako velryba. Uaaaaa

11.8.2022 v 10:10 | Karma: 26,44 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Jahodová zmrzlina

Blížil se ke mně. Jeho velké tmavé oči. Ostré zuby. Dlouhé ruce a prsty jako drápy. Takhle vznikla pohádka o Červené Karkulce? Jaká ironie, pomyslela jsem si, když se mnou smýkal na koberec. Také mám na sobě dnes červené šatičky.

1.6.2022 v 8:08 | Karma: 16,59 | Přečteno: 384x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Tajemství se ukrývá ve sklepě

,,Já to věděla!“ Pronesla jsem potichu k sobě. ,,Nikdy, nikdy a NIKDY se neptej rodiny o pomoc!!! VŽDYŤ jsi to přeci věděla, už ses několikrát spálila, tak proč teď? Dnes? Když máš tak blbej den... ,,Už nikdy nebude nic jako dřív!”

25.5.2022 v 9:30 | Karma: 13,99 | Přečteno: 514x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Cibulková

Darujme plyšáka uvědoměle, aneb pomáháme Ukrajině

V úterý 1.3. jsem viděla na ČT ve frontě čekat na registraci rodiny s dětmi z Ukrajiny v dlouhých frontách. Napadlo mě koupit křídy a pomoci jim na chvíli ZAPOMENOUT na válku. Nechat si děti hrát. Jak můžeme darem vyjádřit víc? ...

9.3.2022 v 8:08 | Karma: 19,71 | Přečteno: 374x | Diskuse| Společnost

Martina Cibulková

Volba prezidenta, aneb pomohl by nám Cimrman?

“Ač jsou někteří kandidáti kvalitní, nemám pocit, že dokážou to, co Vy a Cimrman. Nynější populistická doba potřebuje trochu nadsázky a humoru, který zahladí rozdíly a dokáže spojit lidi. Národ. “

28.1.2022 v 12:57 | Karma: 9,66 | Přečteno: 223x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 553x
Ráda se bavím s lidmi a jsem tak obklopena velkým množstvím poutavých a neuvěřitelných lidských osudů, jež zaznamenávám do povídek. Jak se říká, nikdo nepíše příběhy lépe, než sám život.

Seznam rubrik