The Capitals: EU chce vyřešit spor mezi Bulharskem a Severní Makedonií

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


HLAVNÍ ZPRÁVA

BRUSEL / SOFIE / SKOPJE

Snaha pomoct Severní Makedonii. Představitelé EU dnes cestují do Sofie s kompromisem, který by měl pomoct překonat bulharské veto začátku přístupových rozhovorů se Severní Makedonií. Bulharská ministryně zahraničí Ekaterina Zacharievová nicméně upozornila, že tento návrh jde proti bulharským zájmům. (Georgi Gotev | EURACTIV.bg, EURACTIV.com)


NOVINKY Z BRUSELU

Investiční dohoda s Čínou „zpomalila“. Evropský parlament ve čtvrtek (20. května) pozastavil ratifikaci nového investičního paktu s Čínou, a to dokud Peking nezruší sankce vůči politikům EU. Spor v čínsko-evropských vztazích se tak prohlubuje, což má mimo jiné za následek to, že firmy z EU si zatím na snazší přístup na čínský trh musí počkat. (Georgi Gotev | EURACTIV.com with Reuters)


ZÁPAD

PAŘÍŽ

Do Francie se vrací noční vlakové linky. Pokud je rok 2021 evropským rokem železnice, tak ve Francii je to obdobím návratu nočních vlakových linek. Ve čtvrtek (20. května) se znovu obnovilo noční spojení mezi Paříží a Nice a první jízdu absolvoval i předseda vlády Jean Castex. Na znovuotevření dalších dvou linek půjde celkem 100 milionů eur. Jde o jednu z investic v rámci balíčku o objemu 4,3 miliardy eur, které Francie získá z fondu obnovy. (Clara Bauer-Babef | EURACTIV.fr)

VÍDEŇ

Rakouský „zelený pas“ vyvolává obavy. Od středy (19. května) zavedlo Rakousko tzv. zelený pas, který jakožto potvrzení o negativním testu, očkování, či prodělání nemoci umožní občanům vstup do většiny rakouských restaurací, hotelů, stejně tak do kulturních a jiných volnočasových zařízení. Opatření ovšem vyvolává kontroverze. Dle řady aktivistů, právníků a občanských skupin totiž porušuje právo na ochranu osobních údajů.

Vláda plánuje tímto způsobem nashromáždit a propojit velké množství údajů téměř všech občanů Rakouska. Sběr dat má výrazným způsobem usnadnit zvládání pandemie, kritici ovšem tvrdí, že opatření zacházejí příliš daleko a jsou nepřiměřená. (Oliver Noyan | EURACTIV.de)

LONDÝN / BELFAST

Johnson se musí vypořádat se severoirským protokolem. Britský premiér Boris Johnson se podle odcházející předsedkyně strany DUP Arlene Fosterové „musí vypořádat“ se severoirským protokolem, který doplňuje rozvodovou dohodu mezi Británií a Evropskou unií. Fosterová to uvedla po včerejším setkání s Johnsonem. (Paula Kenny | EURACTIV.com)


SEVER

VILNIUS

Rosatom reaguje na informace o výpadku monitorovacího systému radiace. Litevská veřejnoprávní stanice LRT nedávno informovala o tom, že běloruský systém pro sledování úrovně radiace postihl začátkem března několikahodinový výpadek. Společnost Rosatom se však vůči zveřejněným informacím ohradila.

HELSINKY / OSLO

Plány na železniční trať v Arktickém oceánu projdou zásadními změnami. Regionální rada Laponska se rozhodla zrušit stávající plány na železniční trať v Severním ledovém oceánu z finského Rovaniemi do norského Kirkenes. Dle informací finské vysílací společnosti YLE dostane kontroverzní 550 kilometrů dlouhé spojení zcela nové obrysy a vypracování nového projektu bude trvat nejméně dva roky.

Toto zpoždění by mohlo vést až k úplnému ukončení projektu o celkové hodnotě 2,9 miliardy eur kvůli pochybnostem o jeho ziskovosti. Zrušení výstavby trati by uvítali především domorodí Sámové, kteří se obávají negativního dopadu na chov sobů. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


VISEGRÁD

BRATISLAVA

Premiér svolal tajnou schůzku vysokých ústavních činitelů. Předseda vlády Eduard Heger (OL’aNO) uspořádal v ústředí Slovenské informační služby (SIS) setkání deseti účastníků z řad nejvyšších ústavních činitelů. Předmětem jednání bylo možné zmanipulování vyšetřování u některých závažných korupčních kauz. Účastnili se ho mimo jiné nový ředitel Slovenské informační služby Michal Aláč (Sme rodina) i prezidentka Zuzana Čaputová. (Irena Jenčová | EURACTIV.sk)

VARŠAVA

Polsko je nejvíce homofobní zemí v EU. Polsko je již po druhé v řadě nejvíce homofobní zemí EU. Uvádí to nová zpráva evropské pobočky Mezinárodní lesbické, gay, bisexuální, trans a intersex asociace (ILGA-Europe). Ze sta možných bodů Polsko obdrželo pouhých 13. Hůře se umístily jen evropské země mimo EU – Bělorusko (12), Monako (11) či Rusko (10). ILGA-Europe kritizuje Polsko za nedostatečnou ochranu LGBTI komunit a zasahování do jejich práva svobody projevu. (Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl)

BUDAPEŠŤ

Další veto. Maďarsko odmítá schválit novou obchodní dohodu mezi EU a africkými, karibskými a pacifickými zeměmi. Uzavření dohody by podle maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa vedlo k navýšení počtu migrantů směřujících do Evropy. (EURACTIV.com a Reuters)


JIH

ŘÍM

Migrace tématem summitu lídrů? Italský premiér Mario Draghi na včerejší tiskové konferenci prozradil, že na pondělním summitu Evropské rady by chtěl otevřít otázku migrační politiky. „Evropská diskuse o mechanismu pro relokaci migrantů na nějaký čas utichl. Chtěl bych ho znovu navrhnout v pondělí na Evropské radě,“ prohlásil Draghi. (Daniele Lettig | EURACTIV.it)

MADRID

Španělsko chce uhlíkovou neutralitu a oběhové hospodářství. Ve čtvrtek (20. května) prezentoval premiér Pedro Sánchez (PSOE) zprávu Španelsko 2050, která má zahájit veřejnou debatu o budoucnosti státu po pandemii. Dokument staví na predikcích, že  země bude v roce 2050 „výrazně teplejší, vyprahlejší a více nepředvídatelná“. Až 70 % španělského území má v tomto období čelit suchu. (EUROEFE)


BALKÁN

SOFIE

„Napíchnutá“ opozice. Bulharské státní služby během kampaně před dubnovými parlamentními volbami odposlouchávaly 32 opozičních politiků. Tvrdí to Atanas Atanasov, spolupředseda Demokratického Bulharska, jedné z dotčených opozičních stran. Veškerá dokumentace k odposlechům byla podle něj minulý týden zničena, a to přímo na příkaz ministerstva vnitra. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

BUKUREŠŤ

Rumunská očkovací kampaň ztrácí tempo. První dávky vakcíny proti covid-19 se dočkalo již 25 % Rumunů starších šestnácti let. Očkovací kampaň však nyní začíná ztrácet tempo. Zatímco v sobotu bylo naočkováno 120 tisíc lidí, včera to bylo pouze 88 tisíc. (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

ZÁHŘEB

Chorvatsko koupí francouzské stíhačky. Chorvatská vláda se rozhodla zakoupit 12 zánovních francouzských stíhaček F3F Rafale. Informoval o tom Jutarnji list. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

BĚLEHRAD

Srbsko-ruské vojenské cvičení. Srbské ministerstvo obrany včera informovalo veřejnost o konání společného cvičení ruských a srbských vojenských jednotek. Cvičení se odehrává na zemi, ve vzduchu i na vodě a jeho cílem je posílit společné kapacity v boji proti terorismu. Skončit by mělo až 25. května. (EURACTIV.rs | betabriefing.com)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář