Štola Johannes v Krušných horách má nové zázemí pro průvodce i návštěvníky

21. květen 2021 10:20

Společnost Montanregion Krušné hory – Erzgebirge dokončila nové zázemí u štoly Johannes nedaleko Božího Daru v Krušných horách. Nový objekt bude sloužit jak pro výdej nezbytného vybavení pro cestu do podzemí, tak pro dočasnou úschovu osobních věcí návštěvníků včetně například jízdních kol.

Vybudování nového obslužného objektu zpříjemní návštěvu štoly Johannes jak turistům, kteří nebudou muset stoupat ke štole s plným vybavením, tak průvodcům, kteří dosud před každou prohlídkou museli sbíhat dolů do údolí a s návštěvníky se pak vracet zpět.

Objekt vybudovala obecně prospěšná společnost Montanregion Krušné hory – Erzgebirge jako součást česko-saského projektu Zdař Bůh, světové dědictví, podpořeného z Evropského fondu pro regionální rozvoj Evropské unie.

Nové zázemí štoly Johannes

Náklady na vybudování objektu jsou zhruba jeden a půl milionu korun. Přibližně 80 procent z nich pokryjí dotace z přeshraničního projektu.

Štola Johannes na Zlatém Kopci u Božího Daru je jedinečným dokladem těžby železných, cínových a měděných rud po dobu téměř čtyř století. Jde o mimořádně zachovalý komplex navzájem propojených důlních děl, ve kterém lze zhlédnout i dvě obrovské podzemní komory vyrubané už v 16. století. Ti odvážnější mohou vystoupat z dolu na povrch i po dřevěných žebřících umístěných v asi 40 metrů hluboké šachtě.

Prohlídky štoly s průvodcem zatím nejsou možné.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Infocentrum Boží Dar
Spustit audio