Ptákem roku je káně lesní

Letošní titul Pták roku udělila Česká společnost ornitologická našemu nejpočetnějšímu dravci, který je veřejnosti známý. Ptákem roku je potřetí od vzniku akce zvolen dravec.

Poznávání dravců veřejností není příliš časté, neboť se jedná o plaché a nepočetné druhy. V případě letošního vítěze to ovšem neplatí, jelikož jak vysvětluje autor odborných publikací Petr Voříšek, žádný jiný dravec není lidem blíže, než právě káně. Právě díky této skutečnosti lze káni snadno pozorovat na rozdíl od jiných dravců, které populace zná pouze z dokumentárních filmů. Nezapomenutelnými zážitky při pozorování kání jsou jejich svatební lety, při nichž vykrouží vysoko do vzduchu a za hlasitého volání se prudce spouštějí dolů.

Káně je nejen v Česku, ale i v Evropě považována za nejrozšířenějšího dravce, kdy dle odhadů v Česku hnízdí 11 – 14 tisíc párů. Svou hojností a značným rozšířením je výjimečná, daří se jí dobře přežívat a má k tomu znamenité taktiky. Hlavní obživou kání jsou hlodavci, zejména hraboši. Proto jsou významným pomocníkem zemědělců v boji s těmito hlodavci, kdy v době hrabošové kalamity v minulých letech byla na polích často aplikována bidýlka, jež byla obsazena zejména káněmi. V letech, kdy je hrabošů méně, rovněž klesá snůška kání a někdy dokonce nedojde ani k zahnízdění všech párů. Nedostatek hlodavců lze nahradit jinou potravou, avšak tělesná stavba kání je uzpůsobena na lov právě malých pozemních obratlovců. Hlavním nebezpečím pro káni je snaha člověka při zásahu do přirozeného koloběhu života hlodavců, kdy v případě konzumace kání otráveným hrabošem, jež je polykán vcelku, proniká jed i do jejího těla. Tím se zvyšuje riziko jejich úhynu v důsledku otravy rodenticidem Stutox II nejen dospělých jedinců, ale také mláďat. Významnou hrozbou jsou pro káni také dráty a sloupy elektrického vedení, na něž ptáci rádi usedají k odpočinku a rozhledu k lovu. Pro zajištění ochrany byla vyvinuta ve spolupráci se společností E.ON konzola typu Pařát III, jež eliminuje tyto nástrahy.